Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κράτος αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας

Σάλος και κατακραυγή από τον άγριο ξυλοδαρμό του 24χρονου φοιτητή από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη

Φορούσαν κουκούλες, παλαιστινιακά και άλλα μαντίλια στο λαιμό, σκέπαζαν με αυτά τα πρόσωπά τους και έδερναν αλύπητα έναν 24χρονο φοιτητή. Νεαροί «άνδρες» του... «νόμου και της τάξης», ντυμένοι με τζιν και μπουφάν, που πριν ή μετά το περιστατικό αυτό, μπορεί να βρίσκονταν μεταξύ των «γνωστών - αγνώστων» και να πετάνε πέτρες και μολότοφ. Δίπλα τους αξιωματικοί της Αστυνομίας, ανάμεσά τους και ο ίδιος ο διευθυντής Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και ΜΑΤατζήδες παρακολουθούσαν σα να μη συνέβαινε τίποτα. Και όταν το περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία προκλητικά δήλωσαν ότι ο φοιτητής... αυτοτραυματίστηκε.

Θύμα του άγριου ξυλοδαρμού στη Θεσσαλονίκη ένας 24χρονος Κύπριος φοιτητής, το βράδυ της 17ης Νοέμβρη, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», αφού όμως πρώτα συνελήφθη και κρατήθηκε αιμόφυρτος στην Αστυνομία σχεδόν έξι ώρες. Μέχρι χτες ήταν φρουρούμενος. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία, ενώ με εντολή του εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος, ως την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία έχει προσδιοριστεί για αύριο.

Την παράλληλη όξυνση της κατασταλτικής βίας μαζί με την αντιλαϊκή πολιτική, με αφορμή τον ξυλοδαρμό του νεαρού, καταδικάζει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης». Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης καθηγητές, μέλη του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΕΣΔΕΠ), που ήταν αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού, αλλά και οι ίδιοι έγιναν θύματα σωματικής βίας και πρωτοφανών προπηλακισμών από αστυνομικούς. Ο εισαγγελέας διέταξε προανακριτική εξέταση και ανέθεσε την υπόθεση σε πταισματοδίκη με εντολή να ολοκληρωθεί έως την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το πρώτο δελτίο Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης, ο φοιτητής τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του όταν έπεσε σε «σταθμευμένο μοτοποδήλατο» και «μια ζαρντινιέρα». Τι κι αν όλη η Ελλάδα είχε δει μέσω των τηλεοράσεων τι είχε ακριβώς συμβεί, τι κι αν οχτώ καθηγητές του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου - αυτόπτες μάρτυρες οι ίδιοι -κατήγγειλαν τα ακριβή περιστατικά. Επρεπε να ξεσηκωθεί σάλος και γενική κατακραυγή για να αναγκαστεί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης σε μερική αναδίπλωση. Ετσι, από τα συγχαρητήρια που μοίραζε στους αστυνομικούς το βράδυ της Παρασκευής 17 Νοέμβρη, δήλωσε αρχικά την Κυριακή ότι είναι «ερευνητέον αν οι προβαίνοντες σε αυτές τις ακρότητες και τις βιαιοπραγίες, στην κλοτσιά δηλαδή, ήταν αστυνομικοί ή όχι» και - προσπαθώντας να θολώσει τα νερά - ότι υπήρχε μια... «μια μείξη ρόλων και των προσώπων και δεν ήξερες ποιος επιτίθετο σε ποιον», για να καταλήξει χτες ότι «πρόκειται για ακρότητες και υπερβολές» που «είναι καταδικαστέες» και γι' αυτό «θα επιβληθούν κυρώσεις».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου της Αστυνομίας, ο 24χρονος συνελήφθη γιατί «αναγνωρίστηκε» ως μέλος μιας ομάδας περίπου 40-50 νεαρών που πετούσαν πέτρες και όταν προσπάθησε στις 10.30 το βράδυ να βγει από τον πανεπιστημιακό χώρο και συγκεκριμένα στην πλατεία Συντριβανίου «... έγινε αντιληπτός από φέροντες πολιτική περιβολή αστυνομικούς, οι οποίοι αμέσως του γνωστοποίησαν την ιδιότητά τους και τον προέτρεψαν να παραμείνει στο σημείο, προκειμένου να γίνει εξακρίβωση των στοιχείων της ταυτότητάς του. Ο 24χρονος ωστόσο, στη θέα των αστυνομικών και επιχειρώντας προφανώς να διαφύγει, έπεσε αρχικά σε σταθμευμένο μοτοποδήλατο και στη συνέχεια σε ζαρντινιέρα που υπήρχε στο σημείο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Προσδραμόντες αστυνομικοί, επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν και να τον συλλάβουν, πλην όμως βρέθηκαν αντιμέτωποι με τη σθεναρή αντίσταση του 24χρονου, ο οποίος τους εξύβριζε, απωθούσε και χτυπούσε, χρησιμοποιώντας το σώμα του (χέρια-πόδια)».

Αυτόπτες μάρτυρες καθηγητές του ΑΠΘ

Οι καθηγητές του ΑΠΘ, που ήταν αυτόπτες μάρτυρες στο περιστατικό, με δηλώσεις τους στα ΜΜΕ κατήγγειλαν άγριο ξυλοδαρμό του νεαρού από αστυνομικούς, αλλά και άσκηση σωματικής και λεκτικής βίας από αστυνομικούς εναντίον των ίδιων.

Ο πρόεδρος του ΕΣΔΕΠ, Γ. Μυλόπουλος, κι ο γραμματέας του ΕΣΔΕΠ, Δ. Χασάπης, περιέγραψαν ότι είδαν μπροστά στα μάτια τους «αστυνομικούς με καλυμμένα πρόσωπα» να έχουν «δεμένο πισθάγκωνα» το νέο, να τον έχουν ρίξει κάτω, «τον κλοτσούσαν και τον ξυλοκοπούσαν» και μετά «τον έβαλαν αιμόφυρτο στο περιπολικό κι έφυγαν», ενώ άλλοι «ένστολοι αξιωματικοί της Αστυνομίας παρακολουθούσαν το γεγονός». Επίσης, οι καθηγητές καταγγέλλουν ότι, όταν προσπάθησαν οι ίδιοι να παρέμβουν, τους εμπόδισαν αστυνομικοί, ακόμη κι όταν τους έδειξαν οι καθηγητές τις ταυτότητές τους, που αποδείκνυαν ότι είναι καθηγητές, οι αστυνομικοί «τους έσπρωχναν και τους έβριζαν». Οι καθηγητές στη συνέχεια κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Με ανακοίνωσή της η γραμματεία Θεσσαλονίκης της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» υπογραμμίζει ότι «σήμερα, οι εργαζόμενοι, η νεολαία, ο λαός επιβάλλεται να αντιτάξουν ενεργό - μαζικό μέτωπο αντίστασης ενάντια στην αστυνομική βία και τρομοκρατία, αλλά και ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και τους φορείς της που τη γεννά».

Σημειώνει ότι ο ξυλοδαρμός του 24χρονου είναι «ένα μόνο επεισόδιο στο σίριαλ της έντασης της αστυνομοκρατίας, που σκοπό έχει να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού την αστυνομική βία και αυθαιρεσία στην καθημερινή ζωή και τους αγώνες του». Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι «στρατηγικής σημασίας στόχος αυτής της πολιτικής, που ασκήθηκε και από την προηγούμενη και από τη σημερινή κυβέρνηση είναι η κατάργηση του Πανεπιστημιακού Ασύλου, που συμβαδίζει με τον πολιτικό τους στόχο για παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας...».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεργία ενάντια στην παρουσία της αστυνομίας και την εγκατάσταση της ΟΠΠΙ(2022-10-04 00:00:00.0)
Αγριος ξυλοδαρμός φοιτητή από αστυνομικό επειδή... ειρωνεύτηκε(2020-08-18 00:00:00.0)
Καταστολή σε πορεία κατά της αστυνομικής βίας(2020-06-04 00:00:00.0)
Πέθανε μετανάστης που ξυλοκοπήθηκε στην Ηγουμενίτσα(2009-07-28 00:00:00.0)
«Σταματήστε να με χτυπάτε, δεν αντέχω άλλο»(2008-11-07 00:00:00.0)
Η «νομιμοποίηση» των κουκουλοφόρων(2006-11-26 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ