Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κουκουλώνουν τη βία του κράτους

Τα ανέκδοτα που κυκλοφορούν ήδη για τις «ζαρντι(νι)έρες» που φοράνε κουκούλα, είναι «ντυμένες» με παλαιστινιακή μαντίλα και «κοσμούνται» με σκουλαρίκι, διασκεδάζουν μια πραγματικότητα που δεν αντέχει σε κριτική: Οτι όποιος βρεθεί αντιμέτωπος με τη γροθιά ή ΜΑΤατζή ή άλλου «μπουμπουκιού» των μηχανισμών κρατικής καταστολής έχει απλά αυτοτραυματιστεί! Ταυτόχρονα, όμως, αμβλύνουν τις εντυπώσεις για μια πραγματικότητα που υφαίνεται χρόνια τώρα και έχει ήδη ξεφύγει από τα όρια της απλής «αστυνομικής αυθαιρεσίας», δεν είναι απλά επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα ενός διαδηλωτή, συνιστά θωράκιση οχυρού για την υπεράσπιση της κεφαλαιοκρατικής κοινωνίας.

Τα γεγονότα που συνόδεψαν τις μεγάλες αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις της προηγούμενης Παρασκευής για την επέτειο του Πολυτεχνείου, μιλάνε μόνα τους: Ασφαλίτες μέσα από αναγνωρισμένα αυτοκίνητα δίνουν τις τελευταίες οδηγίες σε ασφαλίτες κουκουλοφόρους, ασφαλίτες με πανομοιότυπη αμφίεση (κουκούλα, μαντίλα, σκουλαρίκι κλπ.), κάνουν προληπτικές συλλήψεις στην Ομόνοια και την ίδια ώρα σπάνε τα κόκαλα ενός παιδιού στη Θεσσαλονίκη. Διαφέρουν μόνο στον αριθμό του δελτίου της υπηρεσιακής τους ταυτότητας, έχουν «όνομα και διεύθυνση». Δεν είναι «γνωστοί - άγνωστοι», είναι απλά τρόφιμοι της ίδιας υπηρεσίας.

Το κρίσιμο είναι «γιατί». Γιατί η αστική τάξη καταφεύγει στη χρήση μεθόδων που δείχνουν να σπρώχνουν στα όριά της τη «δημοκρατική νομιμότητα»; Η απάντηση είναι ότι η αστική τάξη έχει ανάγκη να εφαρμόσει στην πράξη τις ιδέες που ήδη έχει νομοθετήσει για να κατοχυρώσει στη σημερινή εποχή τα συμφέροντά της: Σε ανύποπτο χρόνο με τον «ευρωτρομονόμο» πέρασαν διατάξεις που θεωρούν μια απεργία π.χ. στη ΔΕΗ ισοδύναμη τρομοκρατικής πράξης! Σε ανύποπτο χρόνο υιοθετήθηκε και διακηρύχτηκε το δόγμα της «μηδενικής ανοχής». Σε ανύποπτο - «δημοκρατικής διακυβέρνησης» - χρόνο εφαρμόστηκαν επιχειρήσεις «πρόληψης εγκληματικής πράξης» (ποιος ξεχνά ότι τα λάστιχα των τρακτέρ τα ξεφούσκωσαν τα ΜΑΤ του Ρωμαίου για να προλάβουν την κατάληψη οδικού δικτύου πανευρωπαϊκής εμβέλειας - διάβαζε: οδικού δικτύου σημαντικής αξίας για τη μεταφορά των εμπορευμάτων του μεγάλου κεφαλαίου). Τις τελευταίες μέρες πληθαίνουν τα - κατευθυνόμενα από την Ασφάλεια - δημοσιεύματα που επιχειρούν να συνδέσουν την όποια «παραβατική» για το σύστημα πολιτική συμπεριφορά με πράξεις του κοινού ποινικού δικαίου. Προσπαθούν να καλλιεργήσουν πλατιά στις συνειδήσεις ότι κάθε αντικαπιταλιστική κινητοποίηση είναι έρμαιο κατσαπλιάδων, που θέλουν να γίνουν Χαλίφηδες στη θέση του Χαλίφη. Είναι μελετημένη προπαγάνδα, πατά στην ιστορική εμπειρία, βελτιώνει την προηγούμενη προπαγάνδα και εν τέλει επιχειρεί περισσότερα από το σπάσιμο μιας μύτης.

Επιχειρεί να πείσει όχι απλά ότι «το Πολυτεχνείο έχει πεθάνει», αλλά και ότι είναι επικίνδυνο στο όνομα των μηνυμάτων του κάθε «Πολυτεχνείου» να αντιστέκεσαι, να διεκδικείς, να διαδηλώνεις. Εσύ ζητάς «ψωμί - παιδεία - ελευθερία» και τα κέντρα, που κινούν τους ανθρώπους της κρατικής καταστολής, προσπαθούν να σε πείσουν ότι τέτοιου είδους συνθήματα σήμερα αντιπροσωπεύουν το τρίπτυχο «κλοπή, τεμπέληδες φοιτητές, μολότοφ». Χρησιμοποιούν ειδικά το Πολυτεχνείο γιατί περιέχει το στοιχείο της εξέγερσης, είναι αντιιμπεριαλιστικό, είναι δημοκρατικό. Χτυπώντας με ένα σμπάρο τη συνείδηση που διαμορφώνει το «Πολυτεχνείο», πετυχαίνουν πολλά τρυγόνια. Αυτό το στόχο είχε η εφαρμογή του σχεδίου κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων για το Πολυτεχνείο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ