Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ
Ζυμώσεις αλλά και ενστάσεις επί της διαδικασίας...

Ενστάσεις επί της διαδικασίας προσέγγισης του ΣΥΝ από στελέχη του ΠΑΣΟΚ εγείρει η Κουμουνδούρου, αλλά όχι επί της ουσίας των προτάσεων συνεργασίας που της απευθύνουν. Κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ χαρακτηρίζουν τα «ανοίγματα» προσπάθεια εξαγωγής της κρίσης που ταλανίζει το ΠΑΣΟΚ και χαρακτηρίζουν τις σχετικές κινήσεις αποσπασματικές και σπασμωδικές, που δεν υπηρετούν έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό και ακυρώνουν την όποια δυναμική θα μπορούσε να αποκτήσει μια ουσιαστική συζήτηση για τη συγκρότηση της «παράταξης της κεντροαριστεράς». Ωστόσο, και από τις δύο πλευρές προβάλλονται τα πεδία στα οποία έχει επιτευχθεί - με επιτυχία όπως εκτιμούν - συνεργασία όπως αυτό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πεδία που θα μπορούσαν να επεκταθεί ή να βαθύνει η συνεργασία των δύο κομμάτων και να δοκιμαστεί περαιτέρω πριν γίνει ένα μεγαλύτερο βήμα.

Ο Αλ. Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή», δήλωσε: «Θεωρούμε τιμή να γίνονται από άλλες πολιτικές δυνάμεις προτάσεις προς το ΣΥΝ οιουδήποτε χαρακτήρα. Δε δεχόμαστε όμως με κανένα τρόπο να γίνουμε πεδίο εξαγωγής από τα άλλα κόμματα και εισαγωγής στον ΣΥΝ φαινομένων κρίσης που αντιμετωπίζουν».

Εξάλλου και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Ελευθεροτυπία», επισημαίνει ότι αποτελεί πρόκληση για όλους «αριστερούς, κεντροαριστερούς, σοσιαλιστές, κοινωνικά κινήματα» η «ανασυγκρότηση του προοδευτικού χώρου, με προγραμματικούς πολιτικούς όρους» και συμπληρώνει: «Πρόκειται, λοιπόν, για μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει σοβαρά, μακριά από τακτικισμούς, ηγεμονισμούς και περιχαρακώσεις».

Πάντως, η όποια εξέλιξη δε θα εκδηλωθεί έως τις προσεχείς εκλογές, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ραδιόφωνο της ΕΤ3 ο Ν. Βούτσης, μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ: «Το στοίχημα του ΣΥΝ, δηλαδή η αναβαθμισμένη συνεργασία της Ριζοσπαστικής Αριστεράς και η σημαντική άνοδος της επιρροής μας για τις προσεχείς εκλογές δεν περιλαμβάνει, βέβαια, το ΠΑΣΟΚ».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής και υπεύθυνη για την κατάρτιση του προγράμματος του κόμματος Αννα Διαμαντοπούλου, μιλώντας στη ΝΕΤ, έκανε λόγο για «κοινές καταβολές και κοινούς αγώνες» ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ, τα οποία όπως είπε: «Επιτρέπουν μια προγραμματική σύγκλιση, την οποία και θα μπορούσαμε να επιδιώξουμε». Η ίδια πρόσθεσε ότι η συνεργασία «δεν μπορεί να γίνει επί τη βάσει του αποτελέσματος των εκλογών», αλλά ότι «θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος για προγραμματική σύγκλιση σε μείζονα ζητήματα».

Την ίδια στιγμή, με συνέντευξή του στην «Ελευθεροτυπία», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Φλωρίδης ανέφερε ότι «χρειάζεται ουσιαστική συζήτηση για την αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας ΠΑΣΟΚ και αριστεράς. Συζήτηση και απολογισμός, αλλά κυρίως προσέγγιση στη βάση των νέων προγραμματικών δεδομένων των χώρων». Μάλιστα, ο Γ. Φλωρίδης, επισημαίνοντας τους «δεσμούς» που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στα δυο κόμματα, πρόσθεσε: «Την προσέγγιση σίγουρα θα τη βοηθήσει η κοινή δράση στους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, στο συνδικαλισμό, στην αυτοδιοίκηση». Ο ίδιος σημείωσε ότι η «κοινή δράση και ειλικρινείς πολιτικός διάλογος με δυνάμεις της αριστεράς που λειτουργούν πιο χειραφετημένα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο Συνασπισμός, μπορεί να οδηγήσουν σε πιο γρήγορα αποτελέσματα».

Με δηλώσεις του, ο Ακ. Τσοχατζόπουλος μίλησε για «νέα προγραμματική σύγκλιση με την Αριστερά» και αναφερόμενος ειδικότερα στο ΣΥΝ σε μια σύγκλιση «που θα φθάνει ακόμη και σε μια κυβέρνηση αριστερής συνεργασίας»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ