Τρίτη 21 Νοέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μαχητικά υπέρ της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Πιο γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση της βάρβαρης επίθεσης της ΕΕ κατά των λαών ζήτησε ο Κ. Καραμανλής, υποστηρίζοντας φανατικά τις πιο αντιδραστικές επιλογές της, όπως το «ευρωσύνταγμα» και τη στρατηγική της Λισαβόνας.

Σε μια ομιλία - μανιφέστο χτες το βράδυ στο London School of Economics ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε μαχητικά τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» και ανατροπές σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων, στο όνομα της αύξησης της παραγωγικότητας και της ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Προκειμένου η ΕΕ να γίνει πιο αποτελεσματική στην κατεύθυνση αυτή τάχθηκε υπέρ της δημιουργίας μιας «Ευρώπης δύο ταχυτήτων», όπου στην πρώτη ταχύτητα θα ενταχθούν οι χώρες της ευρωζώνης, οι οποίες θα λειτουργήσουν ως «ατμομηχανή» στην «ΕΕ των 27». Στο πλαίσιο αυτό ο Κ. Καραμανλής ζήτησε να προχωρήσει η εφαρμογή του «ευρωσυντάγματος» γιατί «δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η πλειοψηφία των κρατών - μελών της ΕΕ έχει επικυρώσει το Σύνταγμα». Ταυτόχρονα και προκειμένου η ΕΕ «να γίνει η πιο δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία στον κόσμο», ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε τη στρατηγική της Λισαβόνας εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί «η δυναμική της είναι εντυπωσιακή». Εξαιτίας της υλοποίησης των πολιτικών της Λισαβόνας εξασφαλίστηκε «η μακροοικονομική σταθερότητα, (διάβαζε αιώνια λιτότητα), η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ο εκσυγχρονισμός της αγοράς εργασίας».

«Η στρατηγική της Λισαβόνας είναι ο οδικός χάρτης που οδηγεί τη διαδρομή μας», είπε χαρακτηριστικά συνδέοντας την επίθεση της ΕΕ με την κυβερνητική πολιτική, υπογραμμίζοντας ότι «το κλειδί για την επίτευξη αυτών των στόχων βρίσκεται σε μία αντίληψη: Μεταρρύθμιση». Μετέφερε μάλιστα και την πείρα του για τον τρόπο αντιμετώπισης όσων αντιδρούν στις «μεταρρυθμίσεις»: «Πρέπει να εξηγούμε ευκρινώς τα πραγματικά, μακροπρόθεσμα οφέλη των αλλαγών, ειδικότερα όταν τα οφέλη θα συμβούν στο μέλλον, ενώ το κόστος είναι άμεσο» είπε, ενώ συμπλήρωσε «πρέπει να προχωρήσουμε πέρα από τον παραδοσιακό εκλογικό κύκλο και να δημιουργήσουμε μια πλατφόρμα συνεχιζόμενου κοινωνικού διαλόγου και μεταρρύθμισης».

Απαρίθμησε μια σειρά γνωστών μέτρων που «υποστηρίζουν τη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα», ενώ επισήμανε ότι «σταδιακά ανοίγουμε σημαντικές αγορές, όπως αυτές της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου, προωθούμε μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και ενισχύουμε τις ρυθμίσεις της κεφαλαιαγοράς».

Εμφαση έδωσε και στην Παιδεία επαναλαμβάνοντας ότι αποτελεί «βασική προτεραιότητα» για την κυβέρνηση. Οπως είπε, πολιτική που προωθείται αποσκοπεί «στην ενδυνάμωση των δεσμών μεταξύ των επιχειρηματικών και ερευνητικών κοινοτήτων», ενώ παράλληλα «προετοιμάζουμε την αγορά εργασίας, έτσι ώστε να προσφέρει τις κατάλληλες ευκαιρίες που θα ανταποκρίνονται στα υψηλά ποιοτικά εκπαιδευτικά στάνταρτ».

Καταλήγοντας συμπύκνωσε με παραστατικό τρόπο τόσο το όραμά του για την Ελλάδα ως «επιχειρηματικό και ενεργειακό κόμβο, πολιτιστικό και τουριστικό προορισμό, οικονομικό και μεταφορικό κέντρο, ηγετικό εταίρο στη ΝΑ Ευρώπη». Περηφανεύτηκε επειδή «η Ελλάδα έχει δημιουργήσει ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον, φιλικό στις επιχειρήσεις και στην ιδιωτική πρωτοβουλία», «έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους ντόπιους και ξένους επενδυτές», «έχει δημιουργήσει ένα νέο εργασιακό περιβάλλον για τους νέους μορφωμένους ανθρώπους».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ