Ακόμα πιο απατηλή αποδεικνύεται η "περιβόητη" τραπεζική ρύθμιση για τα χρέη των αγροτοκτηνοτρόφων που ανακοίνωσε πομπωδώς η κυβέρνηση στις 15 του Μάρτη, μετά και την κατάρτιση επτά βδομάδες αργότερα, της σχετικής ερμηνευτικής εγκυκλίου της ΑΤΕ.
Κι ενώ η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, επιβεβαιώνεται ξανά ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση - κοροϊδία δεν καλύπτει το σύνολο των χρεωμένων αγροτοκτηνοτρόφων και το σύνολο των οφειλών τους και πως όσοι ενταχθούν σε αυτή, θα υποστούν τα ίδια οδυνηρά αποτελέσματα των προηγούμενων τραπεζικών ρυθμίσεων της ΑΤΕ. Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι σε καμία περίπτωση η ρύθμιση αυτή δεν ανταποκρίνεται στα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων αγροτοκτηνοτρόφων, παρά μόνο στο "αίτημα" της κυβέρνησης για την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της ΑΤΕ. Και στο πλαίσιο αυτό καλούνται οι ενδιαφερόμενοι αγροτοκτηνοτρόφοι να υποβάλουν αιτήσεις ρύθμισης μέχρι 30/6/99.
Στην ερμηνευτική εγκύκλιο αναφέρονται "θολά" παραδείγματα για το πώς θα γίνει η ρύθμιση των χρεών, παρέχοντας τη δυνατότητα στους "ειδικούς" της ΑΤΕ να εμπαίζουν διπλά τους χρεωμένους αγροτοκτηνοτρόφους, που εναγωνίως ζητούν να ρυθμιστούν τα χρέη που τους φόρτωσαν η αντιαγροτική πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων και της ΕΕ και τα τοκογλυφικά επιτόκια της ΑΤΕ. Πάντως, αυτό που φαίνεται καθαρά είναι ότι η λεγόμενη διαγραφή του 50% των συμβατικών - δεδουλευμένων τόκων, αποτελεί όνειρο απατηλό, αφού διευκρινίζεται ότι "οι τόκοι που έχουν κεφαλαιοποιηθεί θεωρούνται ως κεφάλαιο". Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι συμβατικοί τόκοι που θα διαγραφούν, στην πραγματικότητα θα είναι σε ποσοστό λιγότερο από το 10%. Και βέβαια, εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η διαγραφή των τόκων ποινής και του μέρους των συμβατικών τόκων, γίνεται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 31/12/96 και όχι μέχρι 21/12/98, ενώ επίσης δε δίνεται περίοδος χάριτος.
Εκτός των άλλων, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΑΤΕ δείχνουν καθαρά ότι δε νοιάζονται για το πώς θα καταφέρουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποπληρώσουν τα χρέη τους, δεδομένου ότι η αντιαγροτική πολιτική που ακολουθείται οδηγεί το εισόδημά τους σε δραματική συρρίκνωση. Ομως η διοίκηση της ΑΤΕ φρόντισε... για αυτό και στην ερμηνευτική εγκύκλιο αναφέρει ρητά και εκβιαστικά: "Η μη έγκαιρη πληρωμή δύο συνεχόμενων τοκοχρεολυτικών δόσεων του ρυθμιζόμενου ποσού επιφέρει ακύρωση της ρύθμισης και την κήρυξη όλου του δανείου ως ληξιπρόθεσμου και απαιτητού με τον επανυπολογισμό όλων των τόκων με τους οποίους απαλλάχτηκε ο πιστούχος και την κεφαλαιοποίησή τους με ημερομηνία κήρυξης την 1/1/99". Κι όπως επίσης διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, η συνέχεια θα δοθεί με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις των περιουσιακών στοιχείων των αγροτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει μαζικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, διά της χρεοκοπίας.
Κι η απάτη της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΑΤΕ συνεχίζεται, αφού το νέο ποσό του ρυθμιζόμενου χρέους που προκύπτει, δηλαδή το κεφάλαιο και το υπόλοιπο των συμβατικών - δεδουλευμένων τόκων, κεφαλαιοποιείται και αποτελεί ένα νέο δάνειο διάρκειας δέκα (10) χρόνων, το οποίο επιβαρύνεται με επιτόκιο 12% σταθερό για τα δύο πρώτα χρόνια και το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο των μεσοπρόθεσμων δανείων στη συνέχεια. Και το προκλητικό της υπόθεσης είναι ότι η κυβέρνηση διατυμπανίζει ως παροχή το επιτόκιο 12%, την στιγμή που η ίδια "διαφημίζει" ότι ο πληθωρισμός είναι στο 2%, αλλά εδώ υπάρχει μια διαφορά 10 ολόκληρων μονάδων...