Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Προτάσεις δικαστών για αναθεώρηση του Συντάγματος

Την κίνηση της διαδικασίας του νόμου περί ευθύνης υπουργών σε περιπτώσεις που η διοίκηση και η εκτελεστική εξουσία δε συμμορφώνονται με τις δικαστικές αποφάσεις, προτείνουν οι δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), με αφορμή τη συζήτηση περί αναθεώρησης του Συντάγματος.Ειδικότερα, στις προτάσεις της Επιτροπής για τη μελέτη αναθεωρητέων διατάξεων σχετικά με τη Δικαιοσύνη, προτείνεται να προστεθεί διάταξη στο άρθρο 95 παρ. 5, η οποία θα ορίζει ότι αν η διοίκηση δε συμμορφώνεται με ακυρωτικές αποφάσεις των δικαστηρίων, το γεγονός αυτό αφ' ενός να δημιουργεί ευθύνη για το αδίκημα της καταφρόνησης του δικαστηρίου και αφ' ετέρου να κινείται η διαδικασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Το θέμα αυτό έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, καθώς η διοίκηση αρκετές φορές δε συμμορφώνεται με δικαστικές αποφάσεις.

Για το δικαίωμα μετάταξης των διοικητικών δικαστών (από τα Διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία) μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας, για άλλη μια φορά οι δικαστές του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου παραμένουν στην αρνητική και στείρα θέση τους, απορρίπτοντας τις προτάσεις για μετατάξεις των διοικητικών δικαστών στο ΣτΕ.

Οσον αφορά τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, η Επιτροπή προτείνει να παραμείνει η σχετική διάταξη του Συντάγματος ως έχει. Παράλληλα, απορρίπτει την πρόταση για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο Αγωγών Κακοδικίας, ζητημάτων που αφορούν μισθολογικές διαφορές των δικαστών. Πάντως, θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι το φαινόμενο οι δικαστές να αποφασίζουν για τα μισθολογικά τους έχει προκαλέσει κακή εντύπωση στην κοινή γνώμη, με αποτέλεσμα να ακούγεται συχνά η ρήση "Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει".

Τέλος, από την Επιτροπή προτείνεται:

  • Η επιλογή των προέδρων και των αντιπροέδρων για τα ανώτατα δικαστήρια να γίνεται από την Ολομέλεια του οικείου δικαστηρίου και σε κάθε περίπτωση να γίνεται σεβαστή η επετηρίδα. (Οι θέσεις αυτές είναι οι πλειοψηφούσες, ενώ εκφράστηκαν και άλλες απόψεις).
  • Τα ανώτατα δικαστήρια να εκφέρουν γνώμη για τον προϋπολογισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης κατά το μέρος που τα αφορά.
  • Ο έλεγχος της συνταγματικότητας των νόμων να συνεχιστεί ως έχει και η Επιτροπή ομόφωνα θεωρεί ότι στο θέμα αυτό δεν πρέπει να γίνει καμιά μεταβολή, καθώς υπάρχει "μακρά και λαμπρή ιστορική παράδοση στα ελληνικά χρονικά που θα πρέπει να διατηρηθεί".

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ