Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παγκρήτια μαντινάδα τη Δευτέρα

Το σύνολο σχεδόν των Κρητών καλλιτεχνών μετέχει στην αντιπολεμική επιτροπή και καλεί στη συναυλία, που θα γίνει στην πλατεία Ελευθερίας

Αντιπολεμικό κάλεσμα σαλπίζουν οι καλλιτέχνες της Κρήτης, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των καιρών, συμπαρατάχτηκαν με το φιλειρηνικό κίνημα, δημιουργώντας τη Συντονιστική Επιτροπή Αντιπολεμικής Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών και καλώντας το λαό του νησιού στο μεγάλο αντιπολεμικό μουσικό συλλαλητήριο στις 17 Μάη, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου.

Στην ανακοίνωσή τους, σημειώνουν: "Ξέρουμε για το χαρακτήρα του πολέμου στη Βαλκανική και για τους υπεύθυνους της τραγωδίας. Ο πολιτισμός είναι πηγή ζωής, διαμορφώνει ήθη και έθιμα, προτείνει, δημιουργεί, είναι τρόπος ζωής και αντίστασης. Τη συναυλία που διοργανώνουμε τη βλέπουμε σαν την έναρξη μιας πολιτιστικής και αντιπολεμικής αντίστασης απέναντι στους ντόπιους και ξένους ηγεμόνες".

Οι καλλιτέχνες της Πρωτοβουλίας ζητούν την άμεση διακοπή των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια και την προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

Επίσης, καταδικάζουν το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, "τα σχέδια των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, τις παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου".

Απαιτούν την επιστροφή του αντιτορπιλικού από την Αδριατική και να μην καταδικαστούν οι δύο ναύτες που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν. Να μη χρησιμοποιείται το έδαφος, ο ουρανός και η θάλασσα της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Να απεμπλακεί η Ελλάδα από τον πόλεμο. Να μην υπάρξει αλλαγή συνόρων και να γίνουν σεβαστά από την κυβέρνηση τα αντιπολεμικά αισθήματα του λαού.

"Στηρίζουμε τη φιλία, τη συνύπαρξη, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη και την ειρηνική διαβίωση των λαών, σεβόμαστε το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών να αποφασίζουν κυρίαρχα για τον τρόπο ανάπτυξης και επίλυσης των προβλημάτων τους, καλούμε τον ηρακλειώτικο λαό να διατρανώσει μαζί μας τα αντιπολεμικά του αισθήματα τη Δευτέρα 17 Μάη, γιατί ο πολιτισμός είναι ένα από τα πιο σπουδαία όπλα που θα χαρακώσει το μέτωπο του πολέμου και θα ατσαλώσει τις ψυχές των λαών", καταλήγει η ανακοίνωση.

Την αντιπολεμική πρωτοβουλία αποτελούν: Αβυσσινός Κωστής, Αδαμίδης Γιώργος, Αλεφαντινός Μιχάλης, Αμίν Αλαγκαμπού, Ανδρουλάκης Κωστής, Ανδρουλάκης Ροδάμανθος, Αντωνάκης Γιώργος, Αξέγνιοι Περάτες, Απλό Θέατρο, Αποστολάκης Δημήτρης - Χαϊνης, Αστεριάδης Γιώργος, Αύρα, Blue Shades, Γκερεδάκης Γιώργος, D Band, Δολαψάκης Κώστας, Ελξις, Ζαχαριουδάκης Δημήτρης, Θεατρική Σκηνή Ηρακλείου, Θέατρο Κνωσσού, Iggitur, Καμπουράκης Στέλιος, Καραταράκη Αθηνά, Καράτζης Γιώργης, Κουβίδη Ελένη, Κυπριωτάκης Μάριος, Κυριακάκης Νίκος, Κώτη Μαρία, Λαδιανός Ανδρέας, Λαοδίκης Γιώργης, Λιαπάκης Μανώλης, Λιάτης Χρήστος, Λυσσανδράκης Γιάννης, Μανιάς Μάνος, Μαρακομιχελάκης Μιχάλης, Blue Jazz, Μελλισουργάκης Κωστής, Μετοχαράκης Βαγγέλης, Νεάρχου Παράπλους, Ξυλούρη Ελευθερία, Ξυλούρης Γιάννης (Ψαρογιάννης), Ξυλούρης Γιώργης (Ψαρογιώργης), Ξυλούρης Νίκος, Παξιμαδάκης Γιάννης, Παπαδάκης Γιώργος, Παπουτσάκης Γιώργος, Πασχαλίδης Μίλτος, Πατραμάνης Μιχάλης, Πετράκης Βαγγέλης, Πετράκης Μένιος, Πινακουλάκης Τάκης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ν. Αλικαρνασσού "Η Αρτεμισία", Σαβάκης Ηλίας, Σακαλή Ειρήνη, Σαμόλης Νεκτάριος, Σάρκα, Σταυρακάκης Βασίλης, Σταυρακάκης Γιάννης, Σταυρακάκης Γιώργης, Σταυρακάκης Μήτσος, Σταυρακάκης Μιχάλης, Σταυρακάκης Μίχαλος - Νιδιώτης, Σταυρακάκης Νικηφόρος, Σταυράκης Γιώργος, Τουτουδάκη Σπυριδούλα, Τσαντάκης Γιώργος, Τσικαλάς Μανώλης, Χαραμπαλάκης Γιάννης, Χάνναν Χήλα, Χαρτοφύλακας Σπύρος, Φουκάκης Μανόλης, Ψαραντώνης, Πετράκης Μένιος, Κυπριωτάκης Μάριος, Παπαγιαννάκης Μανώλης, Βασιλάκης Θανάσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ