Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ
Κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας δικαίου

Τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού καταδίκασαν χτες οι δικηγόροι της Αθήνας, σε συζήτηση - συγκέντρωση που διοργάνωσαν οι παρατάξεις "Δικηγορική Αγωνιστική Συνεργασία", "Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων" και "Συνδικαλιστική Αγωνιστική Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας",ενώ παράλληλα εξέφρασαν και την αλληλεγγύη τους στους λαούς, οι οποίοι δοκιμάζονται από το αποτρόπαιο έγκλημα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ευρώπης.

Στη συγκέντρωση των δικηγόρων - με το κύρος των νομικών επιστημόνων - αναφέρθηκε ότι η πρωτοφανής, βάρβαρη, απάνθρωπη και εγκληματική ΝΑΤΟική επιδρομή αποτελεί κατάφωρη παραβίαση κάθε έννοιας Διεθνούς Δικαίου και διεθνούς νομιμότητας.

Ο Π. Γαλετσέλλης στην ομιλία του μεταξύ άλλων ανέφερε ότι αυτός ο πόλεμος συμβολίζει την επαναφορά του ανθρώπου σε μια νέα εποχή της βαρβαρότητας, όπου η οικονομική ισχύς της μιας υπερδύναμης καταστρέφει ένα περήφανο λαό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν διάφορα γεωπολιτικά συμφέροντα. Τον πόλεμο αυτό, κατέληξε ο ομιλητής, υποστηρίζουν μόνο οι αφελείς και οι ενταγμένοι στο μπλοκ της βαρβαρότητας.

Ο Β. Δημόπουλος έθιξε νομικά ζητήματα που έχουν σχέση με τον ακήρυχτο πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Οποιαδήποτε κρίση στο Κόσσοβο, είπε ο Β. Δημόπουλος, παραμένει εσωτερικό θέμα της Γιουγκοσλαβίας και ανήκει στην αποκλειστική δικαιοδοσία του κυρίαρχου κράτους της, με βάση τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, της Συνθήκης της Γενεύης του 1949 και της Τελικής Πράξης του Ελσίνκι, που δεν αναγνωρίζουν καμιά αρμοδιότητα στους ισχυρούς να επεμβαίνουν στα εσωτερικά των αδυνάτων και να υπαγορεύουν λύσεις της αρεσκείας τους. Οποιοδήποτε ανθρωπιστικό ή άλλο ενδιαφέρον του ΟΗΕ, άλλων διεθνών οργανώσεων ή τρίτων χωρών, πρέπει να εκδηλώνεται μόνο ειρηνικά και με διπλωματικά μέσα, στα πλαίσια του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.

Πρέπει, όμως, να τονιστεί, συνέχισε ο ομιλητής, πως η δολοφονική αυτή επίθεση αποτελεί παραβίαση του ίδιου του - μέχρι σήμερα τουλάχιστον ισχύοντος - Καταστατικού του ΝΑΤΟ, το οποίο αναφέρει ως αποκλειστικό σκοπό τη συλλογική άμυνα της επικράτειας των κρατών - μελών του και το οποίο έχει δεσμευτεί να απέχει στις διεθνείς του σχέσεις από την απειλή ή χρήση βίας.Για τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ, ο Β. Δημόπουλος είπε ότι χωρίς να έχει καμιά απολύτως δικαιοδοσία ανάμειξης, εμφανίστηκε αυτόκλητα στο προσκήνιο, προσέβαλε την κυριαρχία της Γιουγκοσλαβίας, διεξάγοντας επιθετικό πόλεμο κατά του κράτους αυτού και αξίωσε ιταμώς τη συμμόρφωσή του με τις επιταγές του.

Ο Χρ. Νικολιτσόπουλος,εκ μέρους της "Ελληνικής Συμμαχίας Εργαζομένων",είπε ότι ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας είναι ενάντια σε όλους τους λαούς της Βαλκανικής και σε όλους τους εργαζόμενους και ότι η μεγαλύτερη απάτη είναι οι δηλώσεις της κυβέρνησης ότι δε συμμετέχει σ' αυτόν τον πόλεμο.

Ο Κ. Παπαδάκης στη συγκέντρωση των δικηγόρων είπε ότι η άρχουσα τάξη χρησιμοποιεί τη νομιμότητα όποτε, όπου και όπως την εξυπηρετεί. Είμαστε με την Ελλάδα, συνέχισε, που αντέταξε στο ρεαλισμό της υποταγής, το ρεαλισμό του αγώνα. Είμαστε με την Ελλάδα που συμπαρίσταται στους ναύτες και στους στρατευμένους, οι οποίοι αρνούνται να συμμετάσχουν κάτω από ΝΑΤΟικές διαταγές ενάντια στους λαούς της Γιουγκοσλαβίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ