Παρασκευή 14 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μαθητικό "όχι" στον πόλεμο

Πολύμορφες εκδηλώσεις των μαθητών με άλλους φορείς στους δήμους του Λεκανοπεδίου ενάντια στον πόλεμο και την εκπαιδευτική "μεταρρύθμιση"

Πολύμορφη, πολιτιστική και αγωνιστική δραστηριότητα αναπτύσσουν αυτό το διάστημα οι μαθητές με πρωτοβουλίες των 15μελών μαθητικών συμβουλίων και των τοπικών συντονιστικών των Δήμων του Λεκανοπεδίου. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται με πυρήνα τα σχολεία αποτελούν πόλο συσπείρωσης εκατοντάδων μαθητών, γονιών και φορέων και τα θέματα που κυριαρχούν σε αυτές είναι η αντιπολεμική - φιλειρηνική δράση του μαθητικού κινήματος, η καταγγελία των δολοφονικών ΝΑΤΟικών επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία, η αντίθεση στην εφαρμογή της "μεταρρύθμισης" στην παιδεία. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη συγκεντρωθεί χιλιάδες υπογραφές συμπαράστασης στη στάση των ναυτών του Α/Τ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ και ενάντια στη συμμετοχή της χώρας μας στα σχέδια του ΝΑΤΟ.

Ηδη εκδηλώσεις έχουν πραγματοποιήσει τα 15μελή και το τοπικό Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Χαλανδρίου μαζί με την ΕΛΜΕ με συναυλία και λαμπαδηδρομία που κατέληξε στην πλατεία Χαλανδρίου, το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Βύρωνα στα Νταμάρια και άλλοι. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συναυλία των σχολείων του Χαλανδρίου και της Ενωσης Γονέων του Δήμου.

Αύριο, Σάββατο:

Τα 15μελή των Λυκείων του Χολαργού διοργανώνουν συναυλία στο 2ο ΕΛ Χολαργού.

Στις 7 μ.μ. το Συντονιστικό Μαθητών Ζωγράφου μαζί με την τοπική Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνουν συναυλία στην πλατεία Γαρδένιας.

Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Καισαριανής,το τοπικό Συντονιστικό Μαθητών, η Ενωση Γονέων με τη συμμετοχή του Δήμου διοργανώνουν συναυλία.

Στις 8 μ.μ. στην πλατεία Δαβάκη στην Καλλιθέα,με απόφαση του 15μελούς του 7ου Λυκείου και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων διοργανώνουν συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα ενάντια στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και τον αντιεκπαιδευτικό νόμο.

Το Συντονιστικό Αγώνα Μαθητών Πετρούπολης διοργανώνει εκδήλωση στο 1ο Λύκειο, ενάντια στον πόλεμο.

Συναυλία στο Περιστέρι

Συναυλία διοργανώνουν τη Δευτέρα 17 Μάη το 15μελές μαθητικό συμβούλιο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Λυκείου Περιστερίου στη Χωράφα. Στη συναυλία, που θα αρχίσει στις 7 μ.μ., θα πάρουν μέρος πολλά μουσικά σχήματα του Περιστερίου, ο Γιάννης Θωμόπουλος και ο Μπάμπης Τσέρτος.

Οι μαθητές απευθύνουν κάλεσμα προς τους γονείς τους, "που είμαστε κομμάτι από τα όνειρά τους", και τους δασκάλους τους, "που είμαστε τα παιδιά της συνειδητής παιδαγωγικής τους δουλιάς", να συμμετέχουν σε όλα τα αντιπολεμικά συλλαλητήρια, απαιτώντας να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, λεφτά για την παιδεία και όχι για τους εξοπλισμούς, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα της πατρίδας μας και καλούν "όλοι στους δρόμους να σταματήσουμε τους ιμπεριαλιστές ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ".

"Ο εγκληματικός πόλεμος που επιβάλλουν οι ΗΠΑ - ΕΕ στα Βαλκάνια δείχνει ωμά τι σημαίνει "νέα τάξη πραγμάτων". Οι ιμπεριαλιστές δε διστάζουν να εξοντώσουν μαζικά πρώτα και κύρια το σερβικό λαό, αλλά και τον αλβανικό πληθυσμό του Κοσσυφοπεδίου, στο όνομα της "ελευθερίας". Στην πραγματικότητα θέλουν τη μόνιμη εγκατάσταση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων για τον έλεγχο των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Ρωσίας κλπ.", τονίζουν οι μαθητές του Περιστερίου στην ανακοίνωσή τους. Επισημαίνουν πως οι δυναμικές αντιδράσεις του ελληνικού λαού έχουν ραγίσει το μύθο της συναίνεσης στη "σύγκλιση" της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Οι μαθητές και γονείς του 10ου Ενιαίου Λυκείου Περιστερίου, ωστόσο, δεν ξεχνούν και τον αντιεκπαιδευτικό νόμο 2525 "που συνεχίζει να εφαρμόζεται, παρόλο το χτύπημα που δέχτηκε πρόσφατα από τις μεγάλες καταλήψεις και αγώνες των μαθητών, αλλά και τους αγώνες των εκπαιδευτικών - γονιών". Και προειδοποιούν: "Τα πράγματα θα χειροτερέψουν, αν δεν αντισταθεί το μέτωπο των μαθητών με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς τους. Εμείς δε θέλουμε ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο Ν. 2525, αλλά και οι υπόλοιπες εκπαιδευτικές ρυθμίσεις".

  • Στις 22 Μάη,η ομάδα Θεάτρου του Μουσικού Λυκείου Παλλήνης θα δώσει παράσταση Καραγκιόζη στο Λυκαβηττό, ενάντια στους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ και αφιερωμένη στον αγώνα για την ειρήνη.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ