Επαναλαμβάνοντας τις γνωστές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την παιδεία ο υπουργός Παιδείας, Γερ. Αρσένης, αποκάλυψε ταυτόχρονα τις προοπτικές και τους στόχους που θέλει να υπηρετήσει. Δηλαδή, τι είδους παιδεία επιθυμούν για τη χώρα μας οι κυρίαρχοι κύκλοι του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών. Συγκεκριμένα ο Γερ. Αρσένης είπε ότι πλέον οι Γενικές Εξετάσεις για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν χάσει το ουσιαστικό τους περιεχόμενο. Ο τρόπος επιλογής είναι μηχανιστικός και χρειάζεται η κατάργησή του και η ελεύθερη είσοδος στα πανεπιστήμια. Ολα αυτά μπορούν να αρχίσουν από φέτος. Τον Σεπτέμβρη στην πρώτη Λυκείου θα γίνει το πρώτο βήμα, ενώ θα αυξηθεί ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά 30%. Κάτι που με τη σημερινή υποδομή των ανωτάτων και ανωτέρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είναι εφικτό. Προηγουμένως είχε υποστηρίξει ότι η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να είναι ανοιχτή, όχι όμως και η ελεύθερη αποφοίτηση.
Το πού στοχεύουν τελικά τα εξαγγελθέντα μέτρα ο υπουργός Παιδείας το αποκάλυψε, λέγοντας: "Αν υπάρχει σωστός προσανατολισμός στα Λύκεια, μικρός αριθμός θα χρειάζεται τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα μπορούν οι απόφοιτοι των Λυκείων να πηγαίνουν κατ' ευθείαν στην παραγωγή". Αυτό, δηλαδή, που θέλουν και οι πολυεθνικές. Εργατικό δυναμικό με κατάρτιση ικανή να εκτελεί τις περιορισμένες και εξειδικευμένες εργασίες που του ζητείται.
Ολα αυτά, που είναι ήδη δρομολογημένα, ο Γερ. Αρσένης προσπάθησε να τα διακοσμήσει με την επίκληση του διαλόγου που υποτίθεται ότι επιθυμεί, αλλά και με τη διακομματική συναίνεση. Οταν η Γενική Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, του επισήμανε αυτή την αντίφαση έσπευσε απλώς να καλέσει εκπρόσωπο του ΚΚΕ στο υπουργείο για να... συζητήσουν.
Το πνεύμα του "διαλόγου", εξάλλου, ήταν διάχυτο σε όλη την ομιλία του υπουργού Παιδείας, που προσπάθησε μεν να εμφανίσει ένα πρόσωπο "συναίνεσης", σε αντίθεση με το στυγνά γραφειοκρατικό του πρωθυπουργού, η ουσία όμως της πολιτικής ήταν η ίδια. Υποστήριξε ότι οι αυξήσεις που το ΠΑΣΟΚ έδωσε στους εκπαιδευτικούς ήταν την περίοδο 1993 - 97 67% σε αντίθεση με τις αυξήσεις της περιόδου της ΝΔ που ήταν 20,7% και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερο πληθωρισμό. Αναφερόμενος ακολούθως στην απεργία των εκπαιδευτικών εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναστολή της απεργίας των δασκάλων, και υποστήριξε ότι οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης συμμετέχουν στη δική τους κατά 40%, λέγοντας ότι "η απεργία δεν μπορεί πλέον να δικαιολογηθεί".
Στο θέμα των μισθών των καθηγητών, επικαλούμενος στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους είπε ότι οι καθαρές αποδοχές του πρωτοδιόριστου το 1997 θα είναι 260.000 δρχ. και οι ακαθάριστες 350.000 δρχ. προσθέτοντας ότι η ΟΛΜΕ έχει κάνει τραγικό λάθος στους υπολογισμούς της.
Για τα θεσμικά αιτήματα των εκπαιδευτικών είπε ότι είναι μεν ανοιχτά, αλλά υπάρχει θεαματική προσέγγιση υπουργείου - ΟΛΜΕ, ενώ για το συνταξιοδοτικό τους απλά το παρέπεμψε στο νέο πρόγραμμα που ετοιμάζει το υπουργείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.