Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΛΜΠΡΑΪΤ - ΠΑΓΚΑΛΟΣ
Δε θέλει ούτε να τον βλέπει!

Ψυχρολουσία για τον υπουργό Εξωτερικών Θ. Πάγκαλο από την Ουάσιγκτον και την Αμερικανίδα ομόλογό του Μ. Ολμπράιτ, η οποία διαμήνυσε πως δεν επιθυμεί να τον συναντήσει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Τη συνάντηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδίωξε με έντονο τρόπο η ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος επιθυμούσε να εμφανιστεί ως ο κύριος δίαυλος επικοινωνίας με την αμερικανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, με κομψό, αλλά σαφέστατο τρόπο υπογράμμισαν την απροθυμία της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να συναντήσει τον Ελληνα ομόλογό της, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να βρεθεί στις ΗΠΑ στις αρχές Μάρτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, οι λόγοι της αμερικανικής απροθυμίας για μια συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ πρέπει να αναζητηθούν πρώτον,στην αμερικανική προσπάθεια κλιμάκωσης των πιέσεων προς την Αθήνα, προκειμένου να αποδεχτεί τις προτάσεις για τη διευθέτηση του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών δεύτερον,στην ιδιόμορφη "ισορροπία" που χαρακτηρίζει το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και την ελληνική κυβέρνηση στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και τρίτον στην προσωπική αντιπάθεια της Μ. Ολμπράιτ προς τον Θ. Πάγκαλο, η οποία δημιουργήθηκε κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα το περασμένο καλοκαίρι.

Η δεδομένη και αμοιβαία προσωπική αντιπάθεια Πάγκαλου και Ολμπράιτ, προφανώς δεν είναι ικανοποιητική εξήγηση για την άρνηση της συνάντησης, έστω κι αν ήδη προβάλλεται ως δικαιολογία. Το "σκοτσέζικο ντους", στο οποίο η Ουάσιγκτον υποβάλλει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις όποιες αντιστάσεις και να επιταχύνει τις διαδικασίες διευθέτησης του Κυπριακού και των ελληνοτουρκικών, καθώς και η εκμετάλλευση της "ιδιόμορφης" ενδοκυβερνητικής ισορροπίας για την εξωτερική πολιτική είναι μάλλον οι πιο αξιόπιστες ερμηνείες για την αμερικανική στάση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ