"Είναι επιτακτικά αναγκαίο, λίγο μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να αναπτυχθεί ένα δυναμικό και οργανωμένο κίνημα απαίτησης και διεκδίκησης του δικαιώματος προστασίας της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος κάθε περιοχής".
Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τις χτεσινές πλημμύρες, το Γραφείο Τύπου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, που επισημαίνει τις προτάσεις του Κόμματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής:
"Για άλλη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες εκτεταμένων καταστροφών από πλημμύρες. Για μια ακόμη φορά είμαστε αναγκασμένοι να θυμίσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση των πλημμυρών, τόσο μακροπρόθεσμα όσο και άμεσα.
Καθοριστικά μέτρα θεωρούμε:
1. Οχι αποδοχή, αλλά αντίθεση στην επέκταση των μεγάλων πόλεων και περιοχών, που επιτείνει την τσιμεντοποίηση των μέχρι τώρα ελεύθερων χώρων, αυξάνει τους δρόμους και την άσφαλτο και περιορίζει τις δυνατότητες φυσικής απορρόφησης των υδάτων.
2. Μέτρα για τον περιορισμό των πυρκαγιών.
3. Συγκεκριμένα μέτρα για τις δασοκαλύψεις, τις αναδασώσεις, τη διάνοιξη των φυσικών ρεμάτων και ιδιαίτερα εκείνων που επηρεάζουν μεγάλες περιοχές. Δηλαδή, παρεμβάσεις συνολικές και όχι αποσπασματικές, που δημιουργούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τεράστιες καταστροφές. Τέτοιες που θα προκαλέσει και η κάλυψη του Κηφισού, που πραγματοποιείται για να εξυπηρετήσει τα ΙΧ.
Επισημαίναμε την ανάγκη καθορισμού εύλογου και δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος κατασκευής έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους.
Δέσμευση των απαιτούμενων κονδυλίων στον προϋπολογισμό και ειδικά για τον έλεγχο εφαρμογής του προγράμματος. Ιδιαίτερα στο Λεκανοπέδιο, όπου κανείς δε γνωρίζει τι έχει γίνει για την αντιπλημμυρική προστασία του, που έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί από το τέλος του 1997.
Ζητούσαμε, συνεχίζει η ανακοίνωση, την εφαρμογή ενός επίκαιρου και αξιόπιστου σχεδίου με την ουσιαστική συμμετοχή της Πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πλημμύρες. Με συγκεκριμένη ιεράρχηση και ευθύνες για την εφαρμογή του.
Απαιτούσαμε τον εκσυγχρονισμό σε μέσα και προσωπικό του δημόσιου τομέα, ώστε να καταστεί ικανός να ανταποκριθεί στις ανάγκες, αποδεχόμενοι και τις προτάσεις των εργαζομένων.
Υπογραμμίζαμε ότι, όσο δεν εφαρμόζονται τα παραπάνω, οι καταστροφές θα επαναλαμβάνονται. Δυστυχώς, η ίδια πολιτική συνεχίζεται, μια πολιτική που λειτουργεί προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος των εργαζομένων και του λαού.
Πολιτική που προωθεί και διευρύνει την εμπορευματοποίηση της γης, την επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων γης και χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής. Επιτρέπει και νομιμοποιεί την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το κτίσιμο μέσα σ' αυτά. Νομιμοποιεί την αυθαίρετη δόμηση. Εχει βάλει στο χρονοντούλαπο την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου και εξαιρεί από την αναδάσωση τεράστιες καμένες εκτάσεις.
Δεν προστατεύει τους ελεύθερους χώρους, αντίθετα προχωρά στην τσιμεντοποίησή τους.
Οι κάθε είδους δεσμεύσεις τους έχουν χάσει την έννοιά τους αφού:
- είναι μηδαμινά σε σχέση με τα απαιτούμενα
- είναι αποσπασματικά, δεν εντάσσονται σε ένα ενιαίο δεσμευτικό πρόγραμμα με μακρόχρονο ορίζοντα
- κατασκευάζονται με προδιαγραφές που δεν πληρούν τις ανάγκες, αλλά ικανοποιούν τα συμφέροντα και τα κέρδη των εργολάβων.
Η αναφορά στο κόστος των έργων αναδεικνύει την αδιαφορία για τη ζωή, την περιουσία των εργαζόμενων, όταν:
- οι καταστροφές αθροιστικά είναι πολλαπλάσιες από τις δαπάνες για αντιπλημμυρική προστασία,
- όταν χαρίζονται τεράστια ποσά στο μεγάλο κεφάλαιο, σπαταλιούνται σε έργα βιτρίνας και όχι σε προτεραιότητες που επιβάλλουν οι ανάγκες".
Και η ανακοίνωση καταλήγει: "Παρά τις σημαντικές προσπάθειες των εργαζομένων στους διάφορους οργανισμούς και υπηρεσίες έγινε φανερή ξανά:
- η έλλειψη των οργανισμών και φορέων,
- η έλλειψη τεχνικού εξοπλισμού και ανθρώπινου ειδικευμένου δυναμικού
- η απουσία οργάνου που μπορεί να λάβει άμεσες αποφάσεις να δώσει εντολές.
Είναι επιτακτικά αναγκαίο, λίγο μετά τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, να αναπτυχθεί ένα δυναμικό και οργανωμένο κίνημα απαίτησης και διεκδίκησης του δικαιώματος προστασίας της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος κάθε περιοχής. Είναι τα μοναδικά ρυάκια που μπορεί να δημιουργήσουν μια μεγάλη πλημμύρα αλλαγής, όχι μόνο σε ορισμένες περιοχές, αλλά για το σύνολο της χώρας. Αλλαγής της εφαρμοζόμενης πολιτικής στα βασικά δικαιώματα της ζωής των ανθρώπων".