Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Φουντώνει η φλόγα του αγώνα

Αγωνιστική αγροτική συγκέντρωση χτες, στους Σοφάδες Καρδίτσας

Η δέσμευση για την κλιμάκωση και ένταση του αγώνα των αγροτών δόθηκε χτες στην αγωνιστική - ενημερωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στους Σοφάδες, γεγονός που έρχεται να ενισχύσει το αγωνιστικό κλίμα που κυριάρχησε στις προηγούμενες συγκεντρώσεις σε Λιοντάρι, Παλαμά και Προάστιο.

Οι αγρότες των Σοφάδων αψηφώντας το κρύο και την καταρρακτώδη βροχή, συγκεντρώθηκαν χτες το πρωί με τα τρακτέρ τους, στην κεντρική πλατεία των Σοφάδων.Λόγω της κακοκαιρίας, οι παραβρισκόμενοι αγρότες συγκεντρώθηκαν σε παρακείμενο καφενείο, όπου και έγινε τελικά η αγωνιστική ενημερωτική σύσκεψη. Στο κατάμεστο από αγρότες χώρο, δόθηκε η δέσμευση από όλους τους παριστάμενους για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, με νέα "αφετηρία" το παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο που θα γίνει στις 2 του Δεκέμβρη στην πόλη της Καρδίτσας. Οι αγρότες των Σοφάδων διατράνωσαν για μια ακόμα φορά την αντίθεσή τους στη συνεχιζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης, που τους οδηγεί στο ξεκλήρισμα και έδωσαν σαφές μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένοι να συναινέσουν σε μια πολιτική που τους στραγγαλίζει οικονομικά και τους διώχνει απ' τα χωριά και τα χωράφια τους.

Τη σύσκεψη "άνοιξε" ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου των Σοφάδων Δ. Δεληγιάννης,ο οποίος τόνισε την ανάγκη του συντονισμένου αγώνα των αγροτών, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Β. Κατσάρας,διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι "η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα είναι μπροστά στους αγώνες της αγροτιάς".Αμέσως μετά, και κάτω από τα θερμά χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων, το λόγο πήρε ο Β. Αναγνωστόπουλος,νεοεκλεγείς νομάρχης Καρδίτσας. "Οδηγούμαστε στο 1999 - τόνισε - με τα προβλήματά μας, που δημιούργησε η συγκεκριμένη αντιαγροτική πολιτική, πολλαπλασιασμένα" και αναφερόμενος στη νέα ηγεσία του υπουργείου, επισήμανε: "Ο νέος υπουργός, φαίνεται, ότι έχει διάθεση διαλόγου. Εμείς, όμως, θέλουμε διάλογο ουσίας και όχι διάλογο για το διάλογο". Τέλος, μιλώντας για το μεγάλο παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο, τόνισε ότι "στις 2 Δεκέμβρη, πρέπει να δώσουμε βροντερό "παρών". Πλέον δεν έχουμε άλλα περιθώρια. Ολοι μας αισθανόμαστε το βρόχο γύρω απ' το λαιμό μας, να μας στραγγαλίζει".

Ο Βαγγέλης Μπούτας

Κεντρικός ομιλητής στη χθεσινή σύσκεψη στους Σοφάδες, ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας,ο οποίος αναφερόμενος στα δίκαια αιτήματα των αγροτών τόνισε: "Δεν είμαστε της λογικής όλα ή τίποτα. Υπάρχουν όμως προβλήματα που συνεχώς οξύνονται και πρέπει να βρεθούν άμεσες λύσεις για να μείνουμε στα χωριά μας. Ιδιαίτερα όσον αφορά το βαμβάκι, που είναι η "καρδιά" των προβλημάτων εδώ στην Καρδίτσα".

Στη συνέχεια μίλησε για την ανάγκη κατάργησης του προστίμου συνυπευθυνότητας για τα 100 πρώτα στρέμματα, ώστε οι μικρομεσαίοι βαμβακοπαραγωγοί να εισπράξουν την τιμή των 365 δραχμών το κιλό. Επίσης αναφέρθηκε στην επικείμενη αναθεώρηση του καθεστώτος του βαμβακιού που σχεδιάζουν τα επιτελεία της ΕΕ, τονίζοντας ότι "πρέπει οι μικρομεσαίοι παραγωγοί να διασφαλιστούν με απαλλαγή των προστίμων συνυπευθυνότητας για να μπορέσουν να συνεχίσουν την καλλιέργεια".

"Ο αγώνας μας, τόνισε, έχει ταξικό χαρακτήρα και όχι κομματικό. Αυτά που λέγονται, ότι δήθεν η ΝΔ και το ΚΚΕ συνεργάζονται για να ρίξουν το ΠΑΣΟΚ, είναι "παραμύθια της Χαλιμάς". Η ίδια πολιτική επιβάλλεται σε όλους μας, ανεξαρτήτως σε ποιο κόμμα ανήκουμε. Γι' αυτό λοιπόν και στον αγώνα είμαστε όλοι ίσοι. Ολοι παλεύουμε για τα δικαιώματά μας, για να καλλιεργούμε τη γη μας στα χωριά μας", είπε χαρακτηριστικά ο Βαγγέλης Μπούτας.

Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων αγροτών, αμέσως μετά την ομιλία του Β. Μπούτα, έστειλαν για άλλη μια φορά το "μήνυμα" ότι το παγκαρδιτσιώτικο συλλαλητήριο στις 2 του Δεκέμβρη θα είναι μαζικό και αγωνιστικό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ