Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δεν τους σταμάτησε ούτε η βροχή

Μαχητική πορεία χτες και πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη 26 Νοέμβρη

Σε νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στις 26 Νοέμβρη, καλούν οι μαθητές της Θεσσαλονίκης που χθες, παρά τη δυνατή βροχή, πραγματοποίησαν μαχητική συγκέντρωση και πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην "εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση", που διαλύει την εκπαίδευση, και με στόχο την υπεράσπιση της Δημόσιας και Δωρεάν Παιδείας.

Εκατοντάδες μαθητές από 31 Γυμνάσια και Λύκεια της Θεσσαλονίκης που τελούν υπό κατάληψη, αλλά και μαθητές από το 1ο Λύκειο Κιλκίς και το Λύκειο Κουφαλίων, συγκεντρώθηκαν χτες στο χώρο μπροστά από το Αγαλμα του Βενιζέλου και λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι, αψηφώντας τη βροχή και το τσουχτερό κρύο, πραγματοποίησαν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης βροντοφωνάζοντας:"Αρσένη - Σημίτη ακούστε το καλά, ο νόμος της κυβέρνησης θα μείνει στα χαρτιά". Συμπαραστάτες στον αγώνα των μαθητών, πορεύτηκαν μαζί και τα ΔΣ των πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. Οση ώρα αντιπροσωπεία του Συντονιστικού των σχολείων και των εκπαιδευτικών, ενημέρωνε την ιδιαιτέρα του υπουργού, ο οποίος απουσίαζε, οι μαθητές έξω από το ΥΜΑΘ προειδοποιούσαν: "Αγώνας μαζικός, πανεκπαιδευτικός είναι η απάντηση από δω και μπρος".

Οι μαθητές που χτες σφράγισαν με τη μαχητική διαδήλωση τον κύκλο των τριήμερων καταλήψεων που είχαν προαναγγείλει, ανακοίνωσαν ότι τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουν σε νέες μορφές αγώνα, όπως αποκλεισμούς δρόμων, συναυλίες κλπ, ενώ θα έρθουν σε επαφή και με φορείς της πόλης, προκειμένου ο αγώνας τους να πάρει παλλαϊκό χαρακτήρα. Βέβαια, οι καταλήψεις δεν αναμένεται να λήξουν αμέσως σε όλα τα σχολεία, αφού αυτό θα αποφασιστεί από τις Γενικές Συνελεύσεις. Πάντως τη Δευτέρα, 23 του μήνα, έχουν καλέσει σε σύσκεψη τις πέντε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης ώστε να διοργανώσουν από κοινού το συλλαλητήριο που αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν και πάλι στο Αγαλμα του Βενιζέλου, στις 26 Νοέμβρη - μέρα πανελλαδικής κινητοποίησης των μαθητών.

Και πορείααποπροσανατολισμού

Την ίδια ώρα της μαχητικής συγκέντρωσης, άλλη μια πορεία μαθητών κατευθυνόταν προς το Λευκό Πύργο. Μια διασπαστική κίνηση που οργανώθηκε από την αυτοαποκαλούμενη "πρωτοβουλία μαθητών", η οποία στηρίζεται από διάφορα "αριστερίζοντα" σχήματα, αλλά και ΠΑΣΠίτες φοιτητές, και κατάφερε να δημιουργήσει σύγχυση.

Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού των μαθητών των 31 σχολείων, που συνεδρίασε μετά τη χτεσινή πορεία προς το ΥΜΑΘ, αναφέρουν: "Η παραπληροφόρηση που επιδιώχτηκε από συγκεκριμένες ομάδες μαθητών και φοιτητών, όσον αφορά τον τόπο της πορείας, αλλά και οι άσχημες καιρικές συνθήκες και το δύσκολο έργο του συντονισμού των σχολείων, έγινε αιτία πολλοί μαθητές να μπερδευτούν και να γίνουν τελικά δύο διαφορετικές πορείες". Επίσης καταγγέλλουν "τις διασπαστικές ενέργειες ορισμένων ομάδων, φερόμενων ως πρωτοβουλία μαθητών, που το μόνο που πετυχαίνουν τελικά είναι να αποδυναμώνουν τον αγώνα και να παίζουν το ρόλο που θέλει ο Αρσένης".

Οι μαθητές που συμμετείχαν στη συνεδρίαση του Συντονιστικού εκπροσωπούσαν τα Ενιαία Λύκεια: 1ο, 2ο, 5ο, 6ο Καλαμαριάς, 2ο Συκεών, 1ο Μαλακοπής, 1ο, 2ο Αμπελοκήπων, 1ο Κ. Τούμπας, Αδένδρου, 1ο, 2ο Ευόσμου, Ωραιοκάστρου, 1ο Κορδελιού, Σίνδου, 1ο Νεάπολης (Πρώην ΕΠΛ), Καλοχωρίου, 1ο Τριανδρίας, 2ο Ηλιούπολης, Ασβεστοχωρίου, 14ο, 15ο, 21ο Θεσσαλονίκης. Τα ΤΕΕ: 2ο, 3ο, 4ο Σταυρούπολης, 1ο, 3ο Καλαμαριάς και τα Γυμνάσια: 1ο Ευόσμου, Καλοχωρίου, 1ο Συκεών (Φωκά).

Το θέμα των μαθητικών κινητοποιήσεων έφερε στην προχτεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ο Δημοτικός Σύμβουλος της ΔΑΚ Αγ. Σαχίνης και κάλεσε το σώμα να ταχθεί υπέρ των αιτημάτων και του αγώνα των μαθητών. Στη διάρκεια της συζήτησης η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων υποστήριξε το δίκαιο των αιτημάτων.

Πορεία με χιόνι στη Βέροια

Μαζική και μαχητική πορεία παρά το χιόνι που έπεφτε εκείνη την ώρα, πραγματοποίησαν και οι μαθητές των πέντε Λυκείων της Βέροιας. Οι μαθητές συγκεντρώθηκαν στο πάρκο της Ελιάς και στη συνέχεια με πορεία κατευθύνθηκαν προς τη Νομαρχία και το Δημαρχείο όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τα αιτήματά τους και ζήτησαν από τους εκπροσώπους της ΤΑ να ταχθούν στο πλευρό τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ