Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση
  • Σήμερα, ώρα 12 μ., θα γίνει η πανελλαδική συνάντηση των Συντονιστικών Αγώνα στο υπουργείο Παιδείας
  • Στις 26 Νοέμβρη 1998, μαθητές, γονείς, καθηγητές, δάσκαλοι, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς οργανώνουν το συλλαλητήριο στα Προπύλαια

Αύριο, στις 12 το μεσημέρι, Συντονιστικά Αγώνα που έχουν συγκροτήσει σχολεία σε διάφορους δήμους της χώρας συναντιούνται έξω από το υπουργείο Παιδείας, μετά από πρόσκληση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας. Στο μεταξύ, παρά τις προσπάθειες "αναχαίτισης" των ογκούμενων κινητοποιήσεων στο χώρο της παιδείας, μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς έχουν, ήδη, δώσει το ραντεβού τους για το συλλαλητήριο της Πέμπτης, 26 Νοέμβρη 1998, στα Προπύλαια.

Το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας, με ανακοίνωσή του, καλεί σε κοινή δράση γονείς - εκπαιδευτικούς - εργατικά σωματεία σε ένα μέτωπο παιδείας με όλο το λαό "για σύγχρονο δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλους". Οι μαθητές απαιτούν να καταργηθούν ο 2525/97, ο νόμος για τα ΤΕΕ, οι προαγωγικές εξετάσεις στη Β και Γ Λυκείου να μην είναι πανελλήνιες, όχι στην κατάργηση των μετεξεταστέων, όλα τα βιβλία δωρεάν, μείωση των μαθητών ανά τμήμα και καθηγητή, δημοκρατία στα σχολεία - οι μαθητικές εκλογές να γίνονται ενιαία. Διεκδικούν επίσης, στο πλαίσιο της μόρφωσης και δουλιάς για όλους, την ποιοτική αναβάθμιση της Δημόσιας - Δωρεάν Εκπαίδευσης, ενιαίο 12χρονο δημόσιο - δωρεάν σχολείο για όλους, κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης.

Μέσα από τις συνελεύσεις στα σχολεία τους, οι μαθητές δηλώνουν ότι θα δώσουν αγωνιστικό "παρών", συμμετέχοντας μαζικά στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση, ενώ αντίστοιχες κινητοποιήσεις στις 26 Νοέμβρη αναμένεται να προγραμματίσουν τα Συντονιστικά της επαρχίας.

Στο ίδιο αγωνιστικό ραντεβού στις 26 Νοέμβρη, στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια, καλούνται εκτός από τους μαθητές να δώσουν μαζικό "παρών", καθηγητές και δάσκαλοι, γονείς, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς. Η ΟΛΜΕ καλεί τους καθηγητές να πάρουν αποφασιστικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο για την παιδεία στις 11.30 π.μ. στα Προπύλαια, με βασική διεκδικητική αιχμή την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Για το σκοπό αυτό, έχει κηρύξει τρίωρη στάση εργασίας, τις 3 τελευταίες ώρες του πρωινού κύκλου και τις 3 πρώτες του απογευματινού. Μία ώρα νωρίτερα, η ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου εκδικάζεται η προσφυγή κατά του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Δίωρη στάση εργασίας για τις 26 Νοέμβρη έχει κηρύξει και η ΔΟΕ, που συμμετέχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και στη συγκέντρωση στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί τα ΔΣ των τοπικών ΕΛΜΕ, σε συνεργασία με τους διδασκαλικούς συλλόγους, τους μαθητές, τις ενώσεις γονέων και τους εκπαιδευτικούς και κοινωνικούς φορείς να οργανώσουν στις περιοχές τους τη μέρα εκείνη αντίστοιχες κινητοποιήσεις.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των μαθητών, για μια άλλη παιδεία που δε θα διώχνει τους μαθητές από το σχολείο και δε θα οξύνει τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, εκφράζουν η Ομοσπονδία Γονέων Αθήνας,σωματεία εργαζομένων, καθώς και οι άλλοι φορείς που συγκροτούν το Συντονιστικό Παιδείας, που επίσης συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Στη Χαλκίδα

Μέρα με τη μέρα, ανεβαίνει το αγωνιστικό κλίμα στα σχολεία της Χαλκίδας. Οι μαθητές μέσα από μαζικές γενικές συνελεύσεις παίρνουν αποφάσεις για κινητοποιήσεις με τη μορφή των καταλήψεων των σχολείων.

Ηδη, από προχτές το βράδυ με αποφάσεις των συνελεύσεων των μαθητών και του 3ου ΓΕΛ και 7ου Γυμνασίου, το σύνολο των 17 σχολείων (Λυκείων, ΤΕΕ και Γυμνασίων) της Χαλκίδας, τελούν υπό κατάληψη.

Παρά τις προσπάθειες που γίνονται μέχρι σήμερα από μεμονωμένες περιπτώσεις διευθυντών σχολείων και καθηγητών να τρομοκρατήσουν τους μαθητές(όπως στο 1ο Λύκειο), αυτές έπεσαν στο κενό. Στο χορό από χτες μπήκε και η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού διά του διευθυντή της Μ. Κεραμάρη, προκειμένου να "κατανοήσουν" οι μαθητές ότι η καλή κυβέρνηση προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά τους... αλλά δε χρειάζονται κινητοποιήσεις. Στα πλαίσια αυτά και προκειμένου να αποτραπεί η κατάληψη του Γυμνασίου Κανήθου από τους μαθητές, η διευθύντρια (σύζυγος του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης), ορισμένοι καθηγητές και μερικοί γονείς... το ξενύχτησαν μέσα στο σχολείο. Παρ' όλα αυτά οι μαθητές προχώρησαν χτες σε αποχή.

Από τους πρώτους συλλόγους γονέων που συμπαρίστανται στα παιδιά είναι ο σύλλογος του 2ου Λυκείου, του οποίου ο πρόεδρος Α. Πανούσης δήλωσε στο "Ρ" σχετικά με τις κινητοποιήσεις και το "δίκαιο" ή "άδικο" των μαθητών: "Θεωρούμε ότι δεν έπρεπε να κλείσει το σχολείο, αλλά, αφού τα παιδιά διάλεξαν αυτή τη μορφή κινητοποίησης, είμαστε κοντά τους. Πιστεύουμε ότι μέσα από τις κινητοποιήσεις και τα αιτήματα που θέτουν οι μαθητές, μπορεί να προκύψει κάτι καλό".

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Μαθητών Σχολείων Χαλκίδας και σπουδαστών που έγινε χτες, αποφάσισαν την παράταση των καταλήψεων μέχρι τη Δευτέρα και τη σύγκληση γενικών συνελεύσεων για να εκτιμήσουν την παραπέρα πορεία των κινητοποιήσεών τους. Παράλληλα, αποφάσισαν παμμαθητικό συλλαλητήριο στη Χαλκίδα στις 26 Νοέμβρη 1998, με συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Πλατεία Αγοράς, καθώς και συμμετοχή αύριο Κυριακή στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο.

Σε ανακοίνωση - κάλεσμα, το Συντονιστικό χαιρετίζει τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των μαθητών και καταγγέλλει τη στάση ορισμένων καθηγητών, διευθυντών, καθώς και του προϊστάμενου της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για άσκηση πιέσεων στους μαθητές.

Χαιρετισμό στους αγώνες των μαθητών απευθύνει και το ΝΣ Εύβοιας της ΚΝΕ, τονίζοντας ότι "οι μαζικές διαδικασίες, οι γενικές συνελεύσεις, οι δημοκρατικές αποφάσεις, αποτελούν πρωτόγνωρα γεγονότα που δείχνουν πως οι νέοι άνθρωποι δε σκύβουν το κεφάλι, δε συμβιβάζονται με το μαύρο μέλλον που τους επιφυλάσσουν η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της ΟΝΕ".

Το ΝΣ της ΚΝΕ καταγγέλλει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία και καλεί για νέες γενικές συνελεύσεις.

  • Υπό κατάληψη όμως βρίσκονται από χτες και όλα τα σχολεία στην πόλη τηςΘήβας.Μετά την επιτυχημένη μαζική πορεία που πραγματοποίησαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου στη Διεύθυνση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Νομαρχίας Ανατολικής Βοιωτίας, προχώρησαν σε καταλήψεις των σχολείων, προετοιμάζοντας το μαζικό μαχητικό συλλαλητήριο της Δευτέρας, ενώ παράλληλα θα αποφασίσουν για τη συμμετοχή τους στην πανεκπαιδευτική κινητοποίηση στις 26 Νοέμβρη στην Αθήνα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ