- Οι ομάδες περιφρούρησης υπεράσπισαν το πανεπιστημιακό άσυλο, απέτρεψαν την επανάληψη βιαιοτήτων και εξασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή της πορείας, υπογραμμίζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος... - 1998-11-21 00:00:00.0"/> - Οι ομάδες περιφρούρησης υπεράσπισαν το πανεπιστημιακό άσυλο, απέτρεψαν την επανάληψη βιαιοτήτων και εξασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή της πορείας, υπογραμμίζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος... - 1998-11-21 00:00:00.0" /> Η περιφρούρηση υπεράσπισε το άσυλο, απέτρεψε τις βιαιότητες | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 21 Νοέμβρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η περιφρούρηση υπεράσπισε το άσυλο, απέτρεψε τις βιαιότητες
  • Κοινή ανακοίνωση του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής Εορτασμού και προέδρου του ΣΦΕΑ και των πρυτανικών αρχών του ΕΜΠ
  • "Ακατανόητα" τα δημοσιεύματα για "επιθετική συμπεριφορά" ή "συνεργασία με την Αστυνομία"

"Οι ομάδες περιφρούρησης υπεράσπισαν το πανεπιστημιακό άσυλο, απέτρεψαν την επανάληψη βιαιοτήτων και εξασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή της πορείας", υπογραμμίζουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής Εορτασμού του Πολυτεχνείου και πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - '74 και οι πρυτανικές αρχές του ΕΜΠ. Ταυτόχρονα, χαρακτηρίζουν "ακατανόητα" εκείνα τα δημοσιεύματα του Τύπου, που παρουσιάζουν "επιθετική συμπεριφορά ή συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις των ομάδων περιφρούρησης".

Η ανακοίνωση, που υπογράφουν ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ Μιχάλης Βαρδάνης,ο πρύτανης του ΕΜΠ Θ. Ξανθόπουλος και οι αντιπρυτάνεις Ε. Γαλανής και Λ. Παπαγιαννάκης, έχει ως εξής:

1. Ο ΣΦΕΑ 1967 - '74 και οι πρυτανικές αρχές, ως κατ' εξοχήν αρμόδιοι φορείς για τον εορτασμό της επετείου της 17ης Νοέμβρη 1973 (η ΕΦΕΕ δεν έχει συγκροτηθεί σε Σώμα), πήραν την πρωτοβουλία, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, και προσκάλεσαν αντιπροσωπευτικούς μαζικούς φορείς και τις φοιτητικές παρατάξεις που συμμετέχουν στην ΕΦΕΕ για τη σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής Εορτασμού. Στα πλαίσια αυτής της Οργανωτικής Επιτροπής, οι μαζικοί φορείς ανέλαβαν και την περιφρούρηση του χώρου του Πολυτεχνείου και κατά το δυνατόν της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία.

2. Η πρόσκληση των μαζικών φορέων και συνδιοργανωτών αποσκοπούσε, ταυτόχρονα, και στην περιφρούρηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

3. Οι ομάδες περιφρούρησης του Πολυτεχνείου συγκροτήθηκαν από μέλη των φοιτητικών παρατάξεων, των μαζικών οργανώσεων (ΕΚΑ, κλπ.) και της πολυτεχνειακής κοινότητας.

4. Η περιφρούρηση κατά το τριήμερο εξασφάλισε, με άψογο τρόπο, την προστασία του πανεπιστημιακού ασύλου, όπως επίσης απέτρεψε τις γνωστές καταστροφές και βιαιότητες, που όλοι έχουμε γνωρίσει στο θλιβερό παρελθόν. Εξαίρεση, τα επεισόδια κατά την κατάθεση στεφάνου από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Παιδείας, την ευθύνη των οποίων, πάντως, δεν έχουν οι ομάδες περιφρούρησης.

5. Οι μόνες περιπτώσεις που χρειάστηκε να ενεργοποιηθούν οι ομάδες περιφρούρησης ήταν το βράδυ της πρώτης μέρας του εορτασμού (Κυριακή) και το απόγευμα της τρίτης μέρας (Τρίτη), όταν μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου, συγκεκριμένη ομάδα, από εξωπολυτεχνειακά μέλη, εξοπλισμένη με πέτρες, κοντάρια ξύλινα και σιδερένια, είχε ως στόχο να επιτεθεί στις ομάδες περιφρούρησης και να διαφύγει από την πόρτα της οδού Τοσίτσα. Η αποφασιστική στάση της περιφρούρησης απέτρεψε τα προσχεδιασμένα επεισόδια και εξασφάλισε την ήρεμη συνέχεια της επετείου.

6. Ουδέποτε η συγκροτηθείσα από την Οργανωτική Επιτροπή Εορτασμού περιφρούρηση έκανε έλεγχο στις εισόδους του Πολυτεχνείου, ούτε εκδίωξε τον οποιονδήποτε από το χώρο του εορτασμού. Αντίθετα, βοήθησε και παρότρυνε όλους τους παρευρισκόμενους πολίτες, να επισκεφθούν τους χώρους του Ιδρύματος.

7. Το πρόγραμμα του εορτασμού, που ομόφωνα αποφασίστηκε από την Οργανωτική Επιτροπή και ήταν έγκαιρα γνωστό στην κυβέρνηση, τα κόμματα, τις αστυνομικές αρχές και τον Τύπο, τηρήθηκε επακριβώς.

8. Η Οργανωτική Επιτροπή του εορτασμού και οι πρυτανικές αρχές ζήτησαν από τις αστυνομικές αρχές τη διακριτική τους παρουσία γύρω από το χώρο του ΕΜΠ. Στο αίτημα αυτό, οι αστυνομικές αρχές ανταποκρίθηκαν.

9. Κατά τη διάρκεια της πορείας, κάθε ομάδα όφειλε με δική της περιφρούρηση να εξασφαλίσει την περιφρούρησή της και να αποτρέψει την οποιαδήποτε εισβολή στην οργανωμένη πορεία των ξένων στοιχείων, που συνήθως προκαλούν πράξεις βίας.

10. Κατά συνέπεια, μας είναι καθ' όλα ακατανόητα ορισμένα δημοσιεύματα του Τύπου, που παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά ή συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις των ομάδων περιφρούρησης, ενώ, αντίθετα, οι ομάδες αυτές υπεράσπισαν το πανεπιστημιακό άσυλο, απέτρεψαν την επανάληψη των βιαιοτήτων και εξασφάλισαν την ομαλή διεξαγωγή της πορείας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα(2019-11-14 00:00:00.0)
Η επικαιρότητα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου είναι ουσιαστική(2016-11-12 00:00:00.0)
Προετοιμάζεται ο εορτασμός σ' όλη τη χώρα(2011-11-12 00:00:00.0)
Κρούσμα ωμής καταπάτησης του ασύλου(2005-10-22 00:00:00.0)
Βότσηδες και λοιποί ...της "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ"(1998-11-24 00:00:00.0)
Δεν έφταιγαν οι πρυτανικές αρχές(1996-07-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ