Παρασκευή 13 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΤΤΙΚΗ
Αναγκαία η αντιπλημμυρική προστασία

Eurokinissi

Δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής, η Περιφέρεια πρέπει να συνεχίσει να πορεύεται με τα κουτσουρεμένα κονδύλια που παίρνει από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υλοποίηση έργων στα παραπάνω προβλήματα. Αυτές ήταν οι απαντήσεις που έδωσε χτες ο περιφερειάρχης Αττικής στο σοβαρό θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας του νομού, που έθεσαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ο Γ. Σγουρός είπε πως από τα 450 σημεία όπου πλημμύριζαν τη δεκαετία του 1990 και του 2000, σήμερα είναι ζήτημα να υπάρχουν 100, τα οποία, κάποια στιγμή, θα διορθωθούν. Συμπλήρωσε πως για να φτιαχτούν όλα θα χρειαστούν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ και τόσα λεφτά ούτε υπάρχουν ούτε πρόκειται να βρεθούν από τον προϋπολογισμό και από τα κοινοτικά κονδύλια.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης, εισηγούμενος το θέμα, επισήμανε πως τις προηγούμενες μέρες σπίτια και μαγαζιά πλημμύρισαν και δρόμοι καταστράφηκαν δείχνοντας πόσο επικίνδυνες «είναι για τη ζωή, την ασφάλεια και την περιουσία των κατοίκων οι τεράστιες ελλείψεις που υπάρχουν σε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, μελέτες, υποδομές και μηχανισμούς παροχής βοήθειας».

Οι παραπάνω καταστροφές είναι «φυσικό επακόλουθο μιας πολιτικής που υποτάσσει τη ζωή, το συλλογικό συμφέρον των εργαζομένων, στους νόμους του κέρδους. Είναι η πολιτική που προωθεί την αλόγιστη επέκταση των πόλεων, στο πλαίσιο της εμπορευματοποίησης της γης, και την τσιμεντοποίηση ελεύθερων δημόσιων χώρων». Χαρακτηριστικά ανέφερε πως «στην Αττική 550 χιλιόμετρα ρεμάτων είναι μπαζωμένα, 70 από τα 700 ρέματα που προϋπήρχαν δεν μπορούν πια ούτε να εντοπιστούν. Τα ανοιχτά ρέματα έχουν μειωθεί από το 1945 κατά 66% (από 1.280 χιλιόμετρα σε 434 χιλιόμετρα). Δασοκτόνα νομοσχέδια οπλίζουν τα χέρια των εμπρηστών, καταστρέφουν τα δάση. Ταυτόχρονα εξαιρούνται από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές, γεγονός που εντείνει τα πλημμυρικά φαινόμενα». Επίσης, στάθηκε στις αποσπασματικές, ξεπερασμένες και χρονοβόρες μελέτες για την κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων, που πολλές φορές τα ίδια αυτά έργα προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο Γ. Μανουσογιαννάκης ζήτησε να γίνει χαρτογράφηση των σημείων που υπάρχουν τα προβλήματα για να είναι ακριβέστατη η κοστολόγηση των αναγκαίων έργων και τα χρήματα αυτά να τα διεκδικήσει η Περιφέρεια για να καρπωθεί ο λαός τα έργα. Ο Γ. Σγουρός απάντησε πως καλύτερα «να πορευτούμε, έστω και με λίγα και να είναι διεκδικήσιμα», ενώ δεσμεύτηκε πως σε 2,5 μήνες, αφού θα έχει περάσει και ο χειμώνας δηλαδή, θα κατατεθεί πλήρης εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα επικίνδυνα σημεία και το κοστολόγιο και από τις τέσσερις περιφερειακές ενότητες.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ