Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Συντηρείται το κλίμα έντασης

Η Αγκυρα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συντηρήσει το κλίμα έντασης στα ελληνοτουρκικά, το οποίο άρχισε να κλιμακώνεται από την περασμένη βδομάδα όταν ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη προσγειώθηκαν και διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο της Πάφου.

Χτες, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών θυμήθηκε την επίσκεψη, προ μηνός, του Θ. Πάγκαλου σε χώρες του Περσικού Κόλπου και κάποιες δηλώσεις που ο Ελληνας υπουργός είχε κάνει.

"Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρος Πάγκαλος, εξέφρασε για άλλη μια φορά το κόμπλεξ του εναντίον της Τουρκίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Νετζατί Ουτκάν, ο οποίος είπε ότι ο Πάγκαλος είχε "αναιδές και θρασύ ύφος".

Κατά το χτεσινό τακτικό εβδομαδιαίο μπρίφινγκ του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Ουτκάν αναφέρθηκε σε "δηλώσεις που έκανε ο Ελληνες υπουργός κατά την περιοδεία του σε χώρες του Κόλπου". Ο Τούρκος εκπρόσωπος είπε: "έχουμε δει ότι ο κ. Πάγκαλος μετατρέπει τις επισκέψεις που κάνει για άλλους λόγους, σε φόρουμ για λάσπη εναντίον της Τουρκίας. Οσο κι αν έχουμε συνηθίσει το ύφος του Πάγκαλου, έχουμε βαρεθεί την επιμονή του να επαναλαμβάνει συνεχώς το σπασμένο αυτό δίσκο".

Από την άλλη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη "θέση της Ελλάδας να παραταθεί το μορατόριουμ στο Αιγαίο", ο Ουτκάν είπε ότι "η προσγείωση ελληνικών αεροσκαφών F - 16 την περασμένη βδομάδα στην Κύπρο και η επιμονή στους πυραύλους S - 300, παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας είναι εξελίξεις προκλητικές που κλιμακώνουν την ένταση".

Απάντηση στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου έδωσε ο ίδιος ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος σε δηλώσεις του σημείωσε πως είναι ανεπίτρεπτη η εισαγωγή τέτοιων μεθόδων που χρησιμοποιεί ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ