• Ταυτότητα απόψεων για το Κόσσοβο
  • - Υπό την αυστηρή καθοδήγηση της Ουάσιγκτον, Αθήνα και Σκόπια επιβεβαίωσαν και χτες την απόλυτη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αμερικανικής διπλωματίας. Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών... - 1998-06-24 00:00:00.0"/>
  • Ταυτότητα απόψεων για το Κόσσοβο
  • - Υπό την αυστηρή καθοδήγηση της Ουάσιγκτον, Αθήνα και Σκόπια επιβεβαίωσαν και χτες την απόλυτη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αμερικανικής διπλωματίας. Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών... - 1998-06-24 00:00:00.0" /> "Πρόοδος" υπό αμερικανική καθοδήγηση | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΑΘΗΝΑ - ΣΚΟΠΙΑ
    "Πρόοδος" υπό αμερικανική καθοδήγηση
    • Στις διεθνείς καλένδες το πρόβλημα της ονομασίας
    • "Εντυπωσιακή" βελτίωση των σχέσεων σε διμερές επίπεδο
    • Ταυτότητα απόψεων για το Κόσσοβο

    Υπό την αυστηρή καθοδήγηση της Ουάσιγκτον, Αθήνα και Σκόπια επιβεβαίωσαν και χτες την απόλυτη προσαρμογή τους στις απαιτήσεις της αμερικανικής διπλωματίας.

    Κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας στην Αθήνα και μετά από τις δηλώσεις που έκανε μαζί με τον Ελληνα συνάδελφό του Θ. Πάγκαλο, εμφανίστηκε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Κατ' αρχήν, οι δύο υπουργοί όταν ρωτήθηκαν ξεκαθάρισαν ότι "το θέμα της ονομασίας αντιμετωπίζεται με υπευθυνότητα μέσα στην υφιστάμενη διαδικασία του ΟΗΕ" υπό τη διαμεσολάβηση του Σ. Βανς. Με άλλα, πιο απλά, λόγια οι δυο χώρες έχουν παραπέμψει στις διεθνείς καλένδες το, τεράστιο σε άλλες εποχές, πρόβλημα. Το γεγονός αυτός, ίσως και να μην είχε σημασία, αν δεν υπήρχε η βάσιμη ανησυχία πως ανά πάσα στιγμή είναι δυνατό να αξιοποιηθεί για να δημιουργηθεί κλίμα έντασης ανάμεσα στις δύο χώρες.

    Πέρα απ' αυτό, τόσο ο Θ. Πάγκαλος όσο και ο κ. Χατζίνσκι υπογράμμισαν ότι μετά την ενδιάμεση συμφωνία, τα τελευταία δυόμισι χρόνια υπάρχει μια εντυπωσιακή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών κυρίως σε οικονομικό επίπεδο.

    Η βελτίωση αυτή, όπως επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, υπάρχει κίνδυνος να υπονομευτεί, απ' όσα συμβαίνουν στο Κοσσυφοπέδιο. Για το λόγο αυτό ο Χατζίνσκι, υπογράμμισε τη θέση της χώρας του για αναζήτηση ειρηνικής λύσης μέσα όμως στο πλαίσιο της Σερβικής Δημοκρατίας. Ωστόσο, υπουργός της ΠΓΔΜ, χαιρέτισε και την ανάμειξη του ΝΑΤΟ σε αυτή την υπόθεση, ισχυριζόμενος ότι ο οργανισμός αυτός λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας και ως εκ τούτου μπορεί να συμβάλει σε μια ειρηνική αντιμετώπιση του προβλήματος.

    Από την πλευρά του ο Θ. Πάγκαλος προσυπέγραψε τις δηλώσεις του συναδέλφου του συμπληρώνοντας ότι αυτοί που εκ του ασφαλούς στις άνετες πρωτεύουσες του Βορρά και της Δύσης επεξεργάζονται πολεμικά σενάρια θα πρέπει να είναι περισσότερο σεμνοί, γιατί η περιοχή έχει ήδη πληρώσει σε αίμα, στη Βοσνία, την πολιτική τους. Ο Θ. Πάγκαλος, όπως και ο συνάδελφός του υπουργός της ΠΓΔΜ συμφώνησαν, επίσης, και στη διατήρηση ίσων αποστάσεων από τους εξτρεμιστές του λεγόμενου Αλβανικού Απελευθερωτικού Στρατού και των σερβικών δυνάμεων ασφαλείας η δράση των οποίων κλιμακώνει την ένταση στο Κόσσοβο.

    • Ο υπουργός Τύπου, όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο ελληνικής συμμετοχής σε ΝΑΤΟική επιχείρηση στο Κόσσοβο, δεν το απέκλεισε, τονίζοντας ότι "είμαστε παρόντες και όποιες εξελίξεις υπάρχουν την επόμενη περίοδο για την αντιμετώπιση της κρίσης, θα μας βρουν πανέτοιμους για κάθε ενδεχόμενο (... ) εφόσον εξασφαλιστεί η νομική βάση. Εφόσον δηλαδή υπάρξει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφάαείας του ΟΗΕ.

    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ