Τετάρτη 24 Ιούνη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΗΜΕΡΑ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
"Στη δίνη του εμφυλίου πολέμου"

Τη μνημειώδη έκδοση "ΣΤΗ ΔΙΝΗ ΤΟΥ ΕΜΦΥΛΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ - Σπάνια ντοκουμέντα του ΕΑΜ (1944 - 1947)" με ιστορική επιμέλεια - εισαγωγή του καθηγητή Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Παύλου Πετρίδη και με πρόλογο του Χαρίλαου Φλωράκη, παρουσιάζουν σήμερα, στις 12.30 το μεσημέρι, οι εκδόσεις ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ στην Αίθουσα "Λόγου και Τέχνης" της "Στοάς του Βιβλίου" (Οδός Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου).

Προλογίζοντας το σημαντικό αυτό βιβλίο ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χ. Φλωράκης, μεταξύ άλλων υπογραμμίζει τα εξής: "Θεωρούμε ότι εκδόσεις βιβλίων όπως αυτό που κρατάει ο αναγνώστης στα χέρια του, είναι άκρως πολύτιμες και αναντικατάστατες, γιατί υπηρετούν με προσήλωση την ιστορική επιστήμη, αποτελούν σοβαρή πηγή μελέτης και έρευνας μιας πολυτάραχης περιόδου και συμβάλλουν στην επιστημονική προσέγγιση του παρελθόντος. Το υλικό αυτού του βιβλίου, που επιμελήθηκε ο γνωστός ιστορικός - καθηγητής Παύλος Πετρίδης, πιστεύουμε ότι περισσότερο από όλους θα είναι χρήσιμο για τη νέα γενιά. Αυτή η γενιά χρειάζεται κυρίως να μάθει. Κι αυτό της το χρωστάμε".

Οπως επισημαίνει ο επιμελητής της έκδοσης καθηγητής Π. Πετρίδης: "Από τις χαρακτηριστικότερες εκδόσεις ντοκουμέντων της ηττηθείσας πλευράς είναι οι τρεις Λευκές και η Μαύρη Βίβλος που εξέδωσε σε αντίξοες συνθήκες το ΕΑΜ στην κρίσιμη καμπή του 1944 - 46. Πρόκειται για συγκλονιστικά ντοκουμέντα που συμβάλλουν ουσιαστικά στη διερεύνηση του ιστορικού παρελθόντος. Εξίσου μεγάλης βαρύτητας ντοκουμέντο αποτελεί το υπόμνημα που κατατέθηκε από τον πολιτικό συνασπισμό του ΕΑΜ στην Ειδική Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Βαλκάνια κατά τη συνεδρίασή της στις 17-2-1947 που έγινε στο ξενοδοχείο ΑΚΡΟΠΟΛ".

Η πρώτη δυσεύρετη συλλογή (Λευκή Βίβλος, Μάης '44 - Γενάρης '45) τυπώθηκε σε συνθήκες παρανομίας στα Τρίκαλα και ανατυπώθηκε με συμπλήρωμα για τη συμφωνία της Βάρκιζας το Μάρτη του 1945, όταν η ηγεσία του ΕΑΜ επέστρεψε στην Αθήνα. Η τωρινή έκδοση γίνεται από την ανατύπωση αυτού του ντοκουμέντου στην Αθήνα, που είναι και η πλέον ολοκληρωμένη. Στο ντοκουμέντο αυτό δίδεται υπό μορφή χρονικού όλο το υλικό που σχετίζεται με την εποχή.

Το βιβλίο θα προλογίσουν στη σημερινή εκδήλωση ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης,ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος,ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δ. Τσοβόλας,ο γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης, καθώς και εκπρόσωπος της ΝΔ,ενώ στην εκδήλωση θα παρευρεθεί η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα,καθώς και πλήθος ανθρώπων από το χώρο της πολιτικής, των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, των Γραμμάτων και των Τεχνών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ