Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Δώρο 1,8 δισ. δρχ. στο EUROCONTROL

Στο EUROCONTROL, μέσω μιας ληστρικής σύμβασης κόστους 1,8 δισεκατομμυρίων δραχμών, εκχωρείται το σημαντικότερο κομμάτι του έργου της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και στο οποίο περιλαμβάνεται η σύνταξη προδιαγραφών, η υλοποίηση, η λειτουργία και η διαχείριση των Συστημάτων Εκσυγχρονισμού Εναέριας Κυκλοφορίας. Με τη σύμβαση αυτή επιχειρείται κρυφά τις τελευταίες βδομάδες το ξεπούλημα της Αεροναυτιλίας και ειδικότερα όλων των συστημάτων που θα χρειαστεί από δω και πέρα η ΥΠΑ, ενώ ρητά προβλέπεται πως το έργο αυτό με υπεργολαβίες, μπορεί να δοθεί από τον σύμβουλο (EUROCONTROL) σε άλλες ιδιωτικές εταιρίες.

Με ανακοίνωσή της η παράταξη της ΕΣΚ Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΥΠΑ,καταγγέλλει την αποικιοκρατική σύμβαση "που δένει χειροπόδαρα τον κλάδο των ηλεκτρονικών και ξεπουλά το σημαντικότερο κομμάτι της υπηρεσίας" και ερωτά την κυβέρνηση και τη διοίκηση, τι έργο απομένει πλέον στην ΥΠΑ για να το "εκσυγχρονίσουν";

Σύμφωνα με το κείμενο της σύμβασης, που οι ευρωλάγνοι εμπνευστές της δεν καταδέχτηκαν καν να το συντάξουν στην ελληνική γλώσσα, οι υπηρεσίες που θ' αναλάβει ο "σύμβουλος" αφορούν στα παρακάτω αντικείμενα: κτίρια, μηχανολογικές και ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις αναγκαίες για τα νέα κέντρα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας (ATC), συστήματα Radar, συστήματα επικοινωνιών και μεταφοράς δεδομένων, δίκτυα και σύνδεση με τα γειτονικά ATC, επικοινωνίες αέρα/εδάφους, κλπ. Ειδική ομάδα της ΥΠΑ, αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, θα εγκατασταθεί στα κεντρικά γραφεία του EYROCONTROL στις Βρυξέλλες, ενώ ο "σύμβουλος" θα είναι αυτός που θα καθορίζει τα προσόντα του προσωπικού που θα υλοποιήσει και θα λειτουργεί τα παραπάνω συστήματα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το συνολικό ποσό αμοιβής του, το Erocontrol μπορεί να το αναθεωρεί "σύμφωνα με τις απαιτήσεις του..!".

Παράλληλα με τη σύμβαση αυτή, στο φως της δημοσιότητας ήρθε και η πρόταση των Γερμανών συμβούλων της ΥΠΑ, σύμφωνα με την οποία προωθείται η διάσπαση της υπηρεσίας σε δύο ανώνυμες εταιρίες. Οπως σημειώνει η παράταξη, η πρόταση αυτή ήταν αναμενόμενη. Γι' αυτό οι ηλεκτρονικοί δεν πρέπει να ξεγελαστούν και να αποδεχτούν τη "λύση" που προβάλλεται με επιχειρήματα πως η αεροναυτιλία θα είναι μία εταιρία και μάλιστα μη κερδοσκοπική.

Η ΕΣΚ Ηλεκτρονικών Μηχανικών καλεί τη διοίκηση του σωματείου να σταματήσει τη συναινετική τακτική και να καταγγείλει τη σύμβαση ενημερώνοντας τους εργαζόμενους, την ΑΔΕΔΥ και τα κόμματα της Βουλής. Τέλος, προειδοποιεί πως η τυχόν αδράνεια των εργαζομένων θα φέρει και την ΥΠΑ στην κατάσταση που είναι σήμερα η ΟΑ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ