Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Σε απόγνωση οι αγρότες

ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του ανταποκριτή μας).-

Σε απόγνωση βρίσκονται, για άλλη μια φορά, οι παραγωγοί θερμοκηπιακών προϊόντων και χιλιάδες αμπελουργοί του Νομού Ηρακλείου, εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσαν η ανεμοθύελλα και οι χαλαζοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Η ανεμοθύελλα κατέστρεψε, στο πέρασμά της, πολλά θερμοκήπια και δεκάδες στρέμματα κηπευτικών και ανθοκομικών προϊόντων στη Μεσσαρά, στη Βιάννο, στο Θραψανό, στην Αυλή και άλλες περιοχές του νομού. Σύμφωνα με πληροφορίες που μας έδωσαν πληγέντες παραγωγοί, υπήρξαν περιπτώσεις θερμοκηπίων που παρασύρθηκαν ολόκληρα σε απόσταση 30 έως και 40 μέτρων!

Πάνω από 10 στρέμματα καλλιέργειας γαρίφαλου καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ οι ζημιές στο Θραψανό και την Αυλή υπερβαίνουν τα 25 με 30 εκατομμύρια δραχμές. Οι παραγωγοί που ζημιώθηκαν στις περιοχές αυτές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά οικονομικά προβλήματα, αφού ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις πάγιες εγκαταστάσεις, αλλά μόνο την παραγωγή.

Ετσι, για την κατασκευή από την αρχή των θερμοκηπίων τους, οι αγρότες τώρα μένουν εντελώς "ξεκρέμαστοι", αφού οι ζημιές δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και ζητούν απεγνωσμένα τη βοήθεια της πολιτείας.

Ανάλογα προβλήματα προκάλεσαν οι καιρικές συνθήκες στη Μεσσαρά και τη Βιάννο, ενώ, από την ένταση του ανέμου, δεκάδες ελαιόδεντρα ξεριζώθηκαν και ξηλώθηκαν σαν χαρτί οι σκέπες αρκετών σταύλων σ' ολόκληρο το νομό.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από την υπηρεσία του ΕΛΓΑ, 15 ζώα σκοτώθηκαν στο Αστυράκι, όταν η οροφή του σταύλου όπου βρίσκονταν έπεσε και τα πλάκωσε.

Οι αμπελοκαλλιέργειες που χτυπήθηκαν από χαλάζι ανέρχονται σε χιλιάδες στρέμματα στις επαρχίες Μονοφατσίου, Πεδιάδας και Μαλεβιζίου, ενώ από τη Μεσσαρά έντονο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αμπελουργοί κυρίως στο Ασήμι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ