Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στις συμπληγάδες της λιτότητας η Πρόνοια

Διαπιστώσεις κλιμακίου της ΚΟ Θεσσαλονίκης από περιοδείες σε ιδρύματα πρόνοιας στην περιοχή

Η περικοπή κονδυλίων για την Πρόνοια οδηγεί τα ιδρύματα σε σοβαρότατα προβλήματα, που έχουν σχέση τόσο με την ίδια τη λειτουργία τους όσο και με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, ενώ τα χειρότερα έρχονται με το νέο νομοσχέδιο για την Πρόνοια, που ετοίμασε η κυβέρνηση.

Το κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, που άρχισε σειρά περιοδειών σε Δημόσια και Ιδιωτικού Δικαίου Ιδρύματα διαπιστώνει ότι οι εργαζόμενοι και οι διοικήσεις τους αγωνιούν διαρκώς για το αν αύριο θα υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή του προσωπικού και τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Συρρικνώνονται θεραπευτικά προγράμματα και οι νοσηλευόμενοι σ' αυτά αναγκάζονται να καταφεύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, καταβάλλοντας μεγάλα χρηματικά ποσά. Κι ακριβώς λόγω της μη χρηματοδότησης κλείνει η Τεχνική Σχολή του ΕΛΕΠΑΠ που εκπαίδευε παιδιά με κινητικά προβλήματα.

Περιοδεία του Γ. Κατσαρού

Το κλιμάκιο της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γ. Κατσαρό,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκέφθηκε την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ).

Οι εργαζόμενοι αγωνιούν από μήνα σε μήνα για τη μισθοδοσία τους. Τους γονείς των ανάπηρων παιδιών τούς απασχολεί τι θα γίνει με τα παιδιά, όταν οι ίδιοι πλέον δε θα υπάρχουν στη ζωή.

Το ΕΛΕΠΑΠ διαθέτει Ειδικό νηπιαγωγείο, δημοτικό και γυμνάσιο, καθώς και τμήματα θεραπευτών όλων των ειδικοτήτων (Φυσικοθεραπευτές, Εργοθεραπευτές, Λογοθεραπευτές κλπ.).

Μετά το '95 που σταμάτησε η χρηματοδότηση από τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα, η λειτουργία του Τμήματος Επαγγελματικής Κατάρτισης Αναπήρων Παίδων υπήρξε ιδιαίτερα δυσχερής, γεγονός που στοίχισε στη Σχολή τόσο σε προσωπικό όσο και σε εξοπλισμό. Επίσης, τα προγράμματα συρρικνώνονται καθώς για τα 200 παιδιά που προσφέρει υπηρεσίες το ΕΛΕΠΑΠ θα χρειαζόταν διπλάσιος αριθμός θεραπευτών. Κι αφού προσφέρεται η μισή θεραπεία από αυτήν που πρέπει, οι γονείς αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.

Επισημαίνεται μία "ατέλεια" του νόμου: Το ημιπληγικό παιδί κατατάσσεται σε ποσοστά αναπηρίας χαμηλότερα από αυτά του παραπληγικού, άρα μικρότερη επιδότηση, κι ας απαιτείται συχνά μεγαλύτερη φροντίδα για τα παιδιά με ημιπληγία. Τα νοσήλια των ταμείων είναι 400 δραχμές για κάθε ώρα, ενώ σε εξωτερικά θεραπευτήρια η τιμή αυτή είναι 6.000 δραχμές.

Η Διευθύντρια του ΕΛΕΠΑΠ Μ. Χαριτίδου είπε: "Οι γονείς έχουν μεγάλο πρόβλημα και η πολιτεία θα πρέπει με τις ενέργειές της να το απαλύνει. Να γίνει ένα Πνευματικό Κέντρο με ποικιλία δραστηριοτήτων για τα ειδικά παιδιά".

Περιοδεία του Στ. Παναγιώτου

Ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό υπάρχει στο Κέντρο Ειδικής Αγωγής (ΚΕΑ), όπου φιλοξενούνται παιδιά με νοητική υστέρηση.

Οπως τόνισε η διευθύντρια του Κέντρου, μιλώντας στην αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, που επικεφαλής είχε τον βουλευτή του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου,"η ηρεμία στην εργασία διασφαλίζεται με την επίλυση των οικονομικών εκκρεμοτήτων και το ΚΕΑ αγωνίζεται να συγκεντρώσει χρήματα που χρειάζονται για να λειτουργεί". Από το Σεπτέμβρη οι γονείς πληρώνουν 15.000 δραχμές το μήνα, κι αυτό φοβούνται αποτελεί μόνο την αρχή. "Εσείς οι γονείς τι κάνετε για το Κέντρο;", τους είπαν στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας και τους ζήτησαν να καταβάλλουν το παραπάνω ποσό.

Στο Ιδρυμα "Αγιος Παντελεήμων" υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ιδιαίτερα σε νοσοκομειακό, διαπιστώνει το κλιμάκιο του ΚΚΕ που επισκέφθηκε το Ιδρυμα. Οι 70 από τις 224 οργανικές θέσεις είναι κενές κι ενώ 40 - 50 εργαζόμενοι βγήκαν στη σύνταξη τα τελευταία χρόνια καμία από αυτές τις θέσεις δεν καλύφθηκε. Χαρακτηριστικά αξίζει να σημειώσουμε ότι στη νυχτερινή βάρδια για 400 νοσηλευόμενους υπάρχουν μόνο 3 εργαζόμενοι.

Οι περιοδείες του κλιμακίου της ΚΟΘ του ΚΚΕ σε Προνοιακά Ιδρύματα θα συνεχιστούν την ερχόμενη βδομάδα με επισκέψεις στο Ασυλο Παιδιού,τη Σχολή Τυφλών και το Παπάφειο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ και τώρα χρηματοδότηση και προσλήψεις στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης(2021-01-20 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2005-04-07 00:00:00.0)
Αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις(2004-02-25 00:00:00.0)
Χειροτερεύει η κατάσταση στα ιδρύματα πρόνοιας(1998-04-04 00:00:00.0)
Περιοδεία στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης(1998-02-05 00:00:00.0)
Κλιμάκιο της ΚΟΘ στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας(1997-12-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ