Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Να σταματήσει ο ΚΑΤήφορος

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Απ. Τασούλα για τα προβλήματα στο ΚΑΤ

Περικυκλωμένο από Διαγνωστικά Κέντρα είναι το ΚΑΤ - το μεγαλύτερο τραυματιολογικό νοσοκομείο της χώρας, που δέχεται καθημερινά ασθενείς απ' όλη την Ελλάδα. Ο αξονικός τομογράφος του βρίσκεται μόνιμα, σχεδόν, εκτός λειτουργίας, ενώ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δε φρόντισε να αποκτήσει το ΚΑΤ μαγνητικό τομογράφο.

Για το ΚΑΤ - που υφίσταται τις αρνητικές συνέπειες της γενικότερης πολιτικής που εφαρμόζει για την υγεία η κυβέρνηση - κατέθεσαν Ερώτηση στη Βουλή, προς τον υπουργό Υγείας Κ. Γείτονα, οι βουλευτές του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και Απ. Τασούλας.Τονίζουν ότι σ' αυτή τη φάση, η συνεχώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση μόλις και μετά βίας εγγυάται τη χωρίς δανεισμούς και χρέη εκτέλεση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου. Για παράδειγμα, γίνεται με το... σταγονόμετρο η αναγκαία ανανέωση του βασικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου (υπάρχουν νοσοκομειακά κρεβάτια παλαιότητας 30 και πλέον ετών), ενώ ελλείψεις παρουσιάζονται ακόμα και σε χειρουργικά εργαλεία, χωρίς να μπορούν να καλυφθούν άμεσα.

Η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με πλήρη εξοπλισμό δε λειτουργεί εδώ και χρόνια λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι ελλείψεις σε προσωπικό, κυρίως νοσηλευτικό (270 είναι οι κενές θέσεις) έχουν επιπτώσεις και στην υγεία των εργαζομένων, λόγω της εντατικοποίησης της δουλιάς τους (στην πράξη έχουν σχεδόν καταργηθεί τα ρεπό - στο παραϊατρικό προσωπικό του ακτινολογικού εργαστηρίου οφείλονται 1.800 ρεπό) και φυσικά στην ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, στις καθημερινές εφημερίες μόλις δύο νοσηλεύτριες αναλογούν σε 40 και περισσότερους ασθενείς, παρά τη βαρύτητα των περιστατικών.

Η γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας, πολιτική συρρίκνωσης του δημοσίου τομέα σε όφελος του ιδιωτικού, αποτυπώνεται με χαρακτηριστικό τρόπο στο ΚΑΤ. Ο οργανισμός του Νοσοκομείου που είναι από το 1987, προέβλεπε 800 κρεβάτια και ενώ οι ανάγκες όλα αυτά τα χρόνια πολλαπλασιάστηκαν και οι κυβερνήσεις μιλούσαν και μιλούν για ανάπτυξη, σήμερα λειτουργούν μόνο 630 κρεβάτια.

Απαράδεκτο είναι και το γεγονός ότι μέσα στα ίδια νοσοκομεία - και στο ΚΑΤ - δεν υπάρχουν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας και γιατροί εργασίας.

Η πολιτική λιτότητας περιόρισε ακόμη και το προσωπικό ασφαλείας - φύλαξης του Νοσοκομείου. Από 16 άτομα που προβλέπει ο οργανισμός σήμερα απασχολούνται σ' αυτόν τον τομέα ένα έως δύο άτομα.

Η καθαριότητα του Νοσοκομείου έχει ανατεθεί στα ιδιωτικά συνεργεία, που φαίνεται ότι καταφέρνουν να υπογράφουν συμβάσεις ύψους 219 εκατ. δραχμών, με μετριότατα αποτελέσματα στην ποιότητα της δουλιάς τους.

Οσον αφορά τις αμοιβές του προσωπικού, είναι από τις πλέον χαμηλές.

Οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τον υπουργό Κ. Γείτονα, τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει για την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΚΑΤ, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα στις υπάρχουσες ανάγκες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκλεισε η καρδιολογική υπομονάδα(2016-12-21 00:00:00.0)
«Δέσμιοι της αγοράς» ασθενείς και εργαζόμενοι(2013-05-22 00:00:00.0)
Λειτουργία στα όρια της ασφάλειας(2009-08-11 00:00:00.0)
Εξαντλούν ασθενείς και εργαζόμενους(2007-08-01 00:00:00.0)
Τα επείγοντα(2000-06-10 00:00:00.0)
Εγκατάσταση σε εύλογο χρονικό διάστημα(2000-06-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ