Σάββατο 28 Μάρτη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλούσια συζήτηση για την πολλαπλή εκμετάλλευση

Η κακοκαιρία, το μπλακ άουτ και η φρικτή κατάσταση των συγκοινωνιών δε στάθηκαν ικανά να εμποδίσουν την προσέλευση των γυναικών και στη χτεσινή, δεύτερη μέρα των εργασιών του Εβδομου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος (ΟΓΕ), οι οποίες κατέκλυσαν το Συνεδριακό Κέντρο του ΟΛΠ. Οι εισηγήσεις και παρεμβάσεις που ακούστηκαν, αφορούσαν τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η απλή γυναίκα του σήμερα.

Μιλώντας για την "ειρήνη", οι Αμαλία Τασούλα και Σταυρίτσα Αντωνά,μέλη του ΔΣ της ΟΓΕ, επισήμαναν τον κίνδυνο που παραμονεύει από τις νέες εξελίξεις στα Βαλκάνια" και τόνισαν πως "η Ελλάδα μετατρέπεται σε γρανάζι της ΝΑΤΟικής τάξης, παίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην προώθηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή".

Το θέμα "Εργατικά, ασφαλιστικά και νέες τεχνολογίες", ανέλυσε η γραμματέας της ΟΓΕ Κατίνα Καραμάνου,η οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην επέκταση της ανεξάρτητης ή έκτακτης απασχόλησης (δελτίο παροχής υπηρεσιών), η οποία, όπως τόνισε, "υποκρύπτει εξαρτημένη εργασία με καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων". Παράλληλα, μίλησε για τη μερική ή ωρομίσθια απασχόληση με άτακτο ωράριο, που αποτελεί κανόνα σε σούπερ μάρκετ και εμπορικά καταστήματα. Αναφέρθηκε επίσης σε στοιχεία της ΓΣΕΕ, από τα οποία προκύπτει ότι το 60% των εργαζομένων γυναικών έχουν δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση. Για τις νέες τεχνολογίες, ανέφερε πως αναλυτές προγραμμάτων είναι άντρες κατά 90%, ενώ, αντίθετα, στην πληκτρολόγηση στοιχείων το 99,5% είναι γυναίκες. Για τις εισερχόμενες στην ασφάλιση από 1/1/92, σαν όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζεται το 65ο έτος. Σύντομα το μέτρο θα επεκταθεί σε όλες τις ασφαλισμένες. Ενταση παίρνουν επίσης μορφές "εργασίας", που εξευτελίζουν τη γυναίκα (συνοδεία κυρίων).

Την εικόνα της άνεργης γυναίκας στη Θεσσαλία και τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχει πάρει η ανεργία "ζωγράφισε" η Δήμητρα Παπαστεργίου, μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ.

Για την Παιδεία, μίλησε η Τούλα Σωτήρη,μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ. "Με τα νέα μέτρα, επισήμανε, δεν καταργούνται οι εξετάσεις, αλλά πολλαπλασιάζονται. Το λύκειο γίνεται εξεταστικό κέντρο. Τα παιδιά των εργαζομένων αποκλείονται από την ανωτάτη εκπαίδευση. Η αναβίωση του επιθεωρητισμού σημαίνει ασφυκτικό ιδεολογικό έλεγχο στην εκπαίδευση. Η κατάργηση της επετηρίδας θα πλήξει περισσότερο τις γυναίκες εκπαιδευτικούς. Με τα νέα μέτρα, ανοίγει ο δρόμος για κατάργηση της δωρεάν εκπαίδευσης και την καθιέρωση διδάκτρων".

Στην εισήγησή της για τα Ναρκωτικά, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ) Ελένη Ζαφειρίου χαρακτήρισε αλληλένδετες τις έννοιες "αποποινικοποίηση" και "νομιμοποίηση" των ναρκωτικών, υπογραμμίζοντας την αύξηση της διακίνησης και του αριθμού των χρηστών στις χώρες που εφάρμοσαν το συγκεκριμένο μέτρο, οι οποίες, όπως είπε, "έχουν ανακρούσει πρύμναν".

Περιβάλλον και αστικοποίηση, ήταν το θέμα που ανέπτυξε η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Μαρί Πρίφτη,η οποία μίλησε για το κλίμα που αλλάζει, για τη δασοκάλυψη στην Ελλάδα, που από 54%, που ήταν πριν 150 χρόνια, έφτασε στο 19% και για τη ρύπανση της θάλασσας από τα πετρελαιοειδή που χύνονται και τα αστικά λύματα.

Γυναίκα και παιδί

Εργασιακή και σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, ήταν ένα από τα θέματα στο στρογγυλό τραπέζι. Η Ρίτσα Ρούση,μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, του Συλλόγου Γυναικών Βόλου, άφησε τους αριθμούς να μιλήσουν από μόνοι τους: "Περισσότερα από 200 εκατομμύρια παιδιών, κάτω των 15 χρόνων, εξαναγκάζονται να εργάζονται σ' όλο τον κόσμο. Πρόσφατη έρευνα του Παν/μίου του Αιγαίου για την Ελλάδα αποκάλυψε ότι 27% των παιδιών, σε δείγμα 3.000 μαθητών, ηλικίας 11 - 18 χρόνων εργάζονται, ενώ 15.000 παιδιά εγκαταλείπουν την υποχρεωτική εκπαίδευση κάθε χρόνο, προκειμένου να εργαστούν. Στις ηλικίες 15 - 19 χρόνων, ο αριθμός φτάνει τις 120.000, κυρίως παιδιά φτωχών, αναλφάβητων και προσφύγων.

Από την Καρδίτσα η Ρούλα Χαλάτση,μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ανέφερε: "Στην πατρίδα μας 20.000 παιδιά το χρόνο κακοποιούνται. Εκδίδονται 2.930 ανήλικα από τα οποία τα 2.405 είναι κορίτσια. Το 60% των παιδιών που εκδίδονται είναι ελληνικής καταγωγής.

Σ' άλλον κόσμο

Η αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Ασπα Μανδηλαρά αναφέρθηκε στη γυναίκα μετανάστρια, που "συνθλίβεται στον ολετήρα της διπλής καταπίεσης, της ανισοτιμίας στην εργασία και την πληρωμή, στις κάθε είδους διακρίσεις με τεράστιο ψυχικό κόστος, αφού υποχρεώνεται να εγκαταλείψει τα παιδιά της στους ηλικιωμένους γονείς της" και χαρακτήρισε την εξαναγκαστική πορνεία σαν "το πρώτο "επάγγελμα" που της "προσφέρεται"". Για τη γυναίκα της μειονότητας στη Θράκη, μίλησε η Σούλα Βλησίδου,μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, λέγοντας πως "δουλεύει με τους εργοδότες ανεξέλεγκτους και μεροκάματα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπουν οι συμβάσεις και ο νόμος. Ωστόσο, η ανεργία των γυναικών αγγίζει το 70 - 80%. Οι γυναίκες της μειονότητας είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία αναλφάβητες. Αγροτικά ιατρεία και κέντρα υγείας δεν καλύπτουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες. Δεν υπάρχει γι' αυτές ενημέρωση σχετικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό ούτε βρεφονηπιακοί σταθμοί".

Το συνέδριο χαιρέτισαν: Βασίλης Κολοβός πρόεδρος ΠΟΘΑ, Χρήστος Λαζαρίδης νομαρχιακός σύμβουλος και εκπρόσωπος του ΕΣΥΝ, Βέρα Γιωτοπούλου από την Πανελλήνια Επιτροπή Πολιτικών Προσφύγων, Μάτα Καλουδάκη Αδέσμευτη Κίνηση Γυναικών, Παναγιώτης Λαμπρούλης πρώην δήμαρχος Λάρισας, Ευδοκία Λειβαδά από την ΕΕΔΥΕ, Α. Βικτόροβα μέλος Ρωσικής Δούμας από την Πανρωσική Ενωση Γυναικών, Γιαέλ Επστάιν και Ναζρίν Μουρκούς (Εβραιοπούλα, Παλαιστίνια), συναγωνίστριες από το Κίνημα Δημοκρατικών Γυναικών Ισραήλ και η Φατίμα Γκαρσία από τη Δημοκρατική Κίνηση Γυναικών Πορτογαλίας. Μηνύματα έστειλαν: Εμίν Φιράτ από το Ιδρυμα Κοινωνικών Ερευνών Πολιτισμού και Τέχνης του Κουσάντασι, ο Δημοκρατικός Σύνδεσμος Γυναικών Γερμανίας, η Ομοσπονδία Γυναικών Κούβας και ο Σύλλογος Γυναικών Ρεθύμνου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ