• Αχ. Κανταρτζής: Στόχος, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα
  • - Με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εγκρίθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η σύμβαση για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, γνωστής περισσότερο ως Γιούροπολ, που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο... - 1998-02-26 00:00:00.0"/>
  • Αχ. Κανταρτζής: Στόχος, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα
  • - Με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εγκρίθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η σύμβαση για την ίδρυση Ευρωπαϊκής Αστυνομίας, γνωστής περισσότερο ως Γιούροπολ, που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο... - 1998-02-26 00:00:00.0" /> Διεθνής κατασταλτικός μηχανισμός | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 3
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    ΓΙΟΥΡΟΠΟΛ
    Διεθνής κατασταλτικός μηχανισμός
    • Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εγκρίθηκε στην Επιτροπή της Βουλής η σύμβαση για την ίδρυση της "Ευρωπαϊκής Αστυνομίας"
    • Αχ. Κανταρτζής: Στόχος, το οργανωμένο λαϊκό κίνημα

    Με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εγκρίθηκε χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η σύμβαση για την ίδρυση "Ευρωπαϊκής Αστυνομίας", γνωστής περισσότερο ως Γιούροπολ, που αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στο αυταρχικό οικοδόμημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Οι διατάξεις για την οργάνωση και τη δομή της Γιούροπολ δείχνουν την πρόθεση να οικοδομηθεί ένας ακόμα πιο αποτελεσματικός κατασταλτικός μηχανισμός, που θα συντονίζει τις εθνικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση του λαϊκού κινήματος", τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής,ο οποίος εξέφρασε την κατηγορηματική αντίθεση του Κόμματος στις διατάξεις της συνθήκης αυτής.

    Παρά το γεγονός ότι η επίσημη δικαιολογία για την ίδρυση της εν λόγω υπηρεσίας είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου διεθνούς εγκλήματος, στην πραγματικότητα, όπως τόνισε και ο Αχ. Κανταρτζής, έρχεται συμπληρωματικά προς άλλα μέσα και μεθόδους που έχουν ήδη εγκριθεί από την ΕΕ, όπως είναι η Συνθήκη της Σένγκεν και το ηλεκτρονικό φακέλωμα. Εξάλλου, συνέχισε, η βάση του οργανωμένου εγκλήματος τροφοδοτείται από την ίδια τη φιλοσοφία του συστήματος, που προβάλλει ως ιδανικό την ιδεολογία του κέρδους, της κλεψιάς, της απλήρωτης εργασίας, αφού πετυχημένος θεωρείται ο επιχειρηματίας που θα ποδοπατήσει τα εργατικά δικαιώματα και θα ρίξει το εργασιακό κόστος".

    Αναφερόμενος συγκεκριμένα στις διατάξεις της εν λόγω διάταξης υπογράμμισε:

    "Από το προοίμιο ακόμα αναφέρεται στην προστασία της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας, και όλοι γνωρίζουν ότι στο όνομα των παραπάνω αντιμετωπίζονται ως εχθροί όσοι τολμούν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Επίσης, αναφέρεται ότι στόχος είναι η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, μία έννοια που χωρά πολλά και όλα. Ποιος θα μας δώσει τον ορισμό της τρομοκρατίας; Για τις ΗΠΑ και τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τρομοκράτες είναι όσοι αγωνίζονται ενάντια στη "νέα τάξη πραγμάτων". Τρομοκράτες χαρακτηρίζονται επίσης οι Κούρδοι του ΡΚΚ. Ως τρομοκράτες εκτελούσαν οι ναζί στην Κατοχή τους Ελληνες πατριώτες".

    Η συνθήκη είναι επικίνδυνη καθώς η Γιούροπολ θα έχει τη δυνατότητα να κάνει χρήση δεδομένων που αφορούν στην προσωπικότητα του καθένα, ο οποίος θα είναι εν δυνάμει ύποπτος, ενάντια στην αρχή του τεκμηρίου αθωότητας και κόντρα στις διατάξεις του Συντάγματος. Ενδεικτικό των πραγματικών επιδιώξεων αυτής της "πανευρωπαϊκής αστυνομίας" είναι και το γεγονός ότι αυτή θα φροντίζει και για τη βελτίωση "των ανακριτικών μεθόδων", ενώ θεσμοθετώντας πλήρως το χαφιεδισμό η συμφωνία προβλέπει ότι το προσωπικό της μπορεί να αρνηθεί την κατάθεση στα δικαστήρια. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα στιγματίζεται κάποιος ως "τρομοκράτης" χωρίς η Γιούροπολ να είναι υποχρεωμένη να καταθέσει και να δοκιμαστεί στα δικαστήρια.

    Από τα παραπάνω, κατέληξε ο Αχ. Κανταρτζής, φαίνεται ξεκάθαρα ότι πρόκειται για έναν ακόμα μηχανισμό, που βάζει σε αμφισβήτηση και αναιρεί στην πράξη στοιχειώδη ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, πλήττει τις δημοκρατικές ελευθερίες και γι' αυτό το ΚΚΕ καταψηφίζει τη σύμβαση.

    Κατά της σύμβασης τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, καταγγέλλοντας ότι αυτή περιέχει απειλές για τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ κατήγγειλε ότι σε εφαρμογή των διατάξεων της Γιούροπολ έχουν ήδη φακελωθεί στα ΕΟΚικά κομπιούτερ οι Γάλλοι ψαράδες που ανέπτυξαν κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα.

    Επιχειρηματολογώντας υπέρ της σύμβασης ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος,είπε ότι η ίδρυση της Γιούροπολ είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση του διεθνούς εγκλήματος, πολύ περισσότερο που σήμερα καταργήθηκαν τα εσωτερικά σύνορα στην ΕΕ. Στηρίζοντας την κυβερνητική επιχειρηματολογία, ο βουλευτής της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος πρόσφερε τη στήριξη του κόμματός του στη σύμβαση, λέγοντας ότι χρειάζεται αντιμετώπιση της τρομοκρατίας που δρα πλέον πέρα από τα σύνορα.


    Κορυφή σελίδας
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ