Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΙΛΟΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Αναπαραγωγή της κρίσης

Διχασμένος εμφανίστηκε ο φιλονεοδημοκρατικός Τύπος στη νέα κίνηση του Κ. Καραμανλή να αποκλείσει τον Κ. Μητσοτάκη από τα κομματικά όργανα. Οι περισσότερες εφημερίδες, που πρόσκεινται στην παράταξη, κρατούν αποστάσεις ή αποδοκιμάζουν τον πρόεδρο της ΝΔ, μεταφέροντας έτσι το κλίμα αντιπαράθεσης και διαίρεσης στην εκλογική βάση του κόμματος. Συγκεκριμένα:

Ο "Ελεύθερος Τύπος" κρατάει αποστάσεις από την απόφαση του Κ. Καραμανλή να θέσει εκτός κομματικών τειχών τον Κ. Μητσοτάκη, αποφεύγει μάλιστα να κάνει πρώτο θέμα την κρίση στη ΝΔ και το σχετικό ρεπορτάζ έχει "ουδέτερο" τίτλο: "Σε νέα περίοδο εσωκομματικής έντασης η ΝΔ". Ωστόσο, στο κύριο άρθρο της εφημερίδας διατυπώνει έντονα ερωτηματικά για τις πιθανότητες επιτυχίας του εγχειρήματος του Κ. Καραμανλή. "Πρώτον, ο Κ. Καραμανλής διαγράφει ή εξουδετερώνει ηγετικά στελέχη χωρίς να είναι σε θέση να παρουσιάσει την εναλλακτική ομάδα... Δεύτερον, η υπερήφανη μοναξιά του κ. Καραμανλή και το άνοιγμα πολλών εσωκομματικών μετώπων δεν του επιτρέπουν να απευθυνθεί στην κοινωνία και να κερδίσει την εμπιστοσύνης της... Τρίτον,... εάν δεν κερδίσει τις επόμενες - πιθανότατα πρόωρες - εκλογές η ΝΔ, ο ενθουσιασμός της βάσης θα μετατραπεί σε οργή".

Η "Καθημερινή" δε φαίνεται να στηρίζει τις κινήσεις του Κ. Καραμανλή, αντίθετα μάλιστα προβάλλει τις επόμενες κινήσεις του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος "δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ηγηθεί νέου κόμματος". Γενικότερα για τη νέα φάση της κρίσης η εφημερίδα εκτιμά ότι "η ΝΔ εισήλθε από χθες σε νέα περίοδο αναστάτωσης και δεν αποκλείεται αυτή τη φορά η ρήξη της Καραμανλικής με τη Μητσοτακική ομάδα να είναι οριστική, να καταλήξει σε δημιουργία νέου κόμματος στο φιλελεύθερο χώρο και να αποτελέσει την αφετηρία γενικότερων ανακατατάξεων στο εύθραυστο πολιτικό σκηνικό της χώρας".

Η "Εξουσία" επιρρίπτει έμμεσα πλην σαφώς ευθύνες στον Κ. Καραμανλή, γιατί άνοιξε την αυλαία ενός νέου σκηνικού κρίσης στη ΝΔ, η οποία αυτή τη φορά μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη. Στο σχετικό ρεπορτάζ μάλιστα επισημαίνει ότι ο Κ. Καραμανλής έθεσε όρους υποταγής στον Κ. Μητσοτάκη και τον Μ. Εβερτ.

Η "Απογευματινή" εμφανώς με το μέρος του προέδρου της ΝΔ αναφέρει στην πρώτη σελίδα; "Πρόσκληση στον Κ. Μητσοτάκη και τον Μ. Εβερτ να στηρίξουν δυναμικά και ενεργά στην προσπάθεια της ΝΔ απηύθυνε χθες ο πρόεδρος του κόμματος Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι είναι απαίτηση της βάσης της παράταξης".

Φανερά κατά του Κ. Καραμανλή ο "Αδέσμευτος Τύπος", ο οποίος χαρακτηρίζει άνευ λόγου τη σύγκρουση με τον Κ. Μητσοτάκη, ενώ ο ιδιοκτήτης της εφημερίδας στο άρθρο του κάνει λόγο για "ανόητους, πλεγματικούς και προβοκάτορες στη ΝΔ ή κάποιους συμβούλους τύπου Λούλη, οι οποίοι απεργάζονται τη διάλυση της παράταξης".

Αναφανδόν υπέρ του Κ. Καραμανλή χωρίς να κρύβει τη χαρά του για το "τέλος Μητσοτάκη", η "Βραδυνή", η οποία διαπιστώνει ότι ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ μπαίνει στο ψυγείο: "Δε θα καλείται στις συνεδριάσεις των οργάνων του κόμματος, ενώ ο ίδιος, αποκομμένος και από τη βάση, δε θα μπορεί πλέον να στηρίζει τις επιλογές του κ. Σημίτη"!

Η "Καλημέρα", κάτω από τον τίτλο "Ο Μητσοτάκης στην κατάψυξη" υποστηρίζει ότι "ο Κ. Καραμανλής προωθεί πλέον ανοιχτά τον πλήρη πολιτικό παροπλισμό του Κ. Μητσοτάκη".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ