Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΣΤΗΛΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΘΗΝΑ

Η ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ στο χώρο των αερομεταφορών έχει γενικευτεί σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η "απελευθέρωση", όπως την προσδιόρισαν με τις αποφάσεις τους οι "δεκαπέντε", επιβάλλει σε άλλες εταιρίες (κυρίως τις μικρότερες) την αναζήτηση "στρατηγικών συμμάχων", ενώ σε άλλες (τις μεγαλύτερες) τη διεκδίκηση ενός ακόμη μεγαλύτερου μεριδίου εις βάρος των πρώτων. Φυσικά, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ο κοινός παρονομαστής είναι η ιδιωτικοποίηση και η ανατροπή του εργασιακού καθεστώτος. Επειδή λοιπόν η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι από τους "επιμελέστερους" μαθητές σ' αυτή την πολιτική, αναζητά μοντέλα για την ιδιωτικοποίηση της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" από την εμπειρία άλλων. Σ' αυτά τα πλαίσια δεν αποκλείεται να αξιοποιήσει και το παράδειγμα της γαλλικής "Αιρ Φρανς".

Η ΓΑΛΛΙΚΗ κυβέρνηση, επειδή αντιμετωπίζει σοβαρές αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων στην πολιτική της ιδιωτικοποίησης, αποφάσισε να τους δελεάσει με την εξής πρόταση. Θα τους προσφέρει το 3% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου με τη μορφή μετοχών, ενώ στους πιλότους (που αντιδρούν περισσότερο) θα προσφέρει μετοχές που θα αντιπροσωπεύουν το 10%. Νομίζετε ότι την έπιασαν τη γαλλική κυβέρνηση τα χουβαρνταλίκια και θέλει να κάνει "συνεταίρους" τους εργαζόμενους; Η αλήθεια είναι ότι αυτές τις μετοχές τις δίνει στους εργαζόμενους της "Αιρ Φρανς" για να δεχτούν μείωση των μισθών τους κατά 15%..!

ΕΠΙΤΡΟΠΗ Οικονομίας και Οικονομικών. Αυτό είναι το όνομα του νέου κοινοτικού οργάνου που θα διαδεχθεί τη Νομισματική Επιτροπή μετά την έναρξη της διατραπεζικής κυκλοφορίας του ΕΥΡΩ (Πρωτοχρονιά 1999). Η Κομισιόν χτες δημοσιοποίησε την πρότασή της σύμφωνα με την οποία η Επιτροπή Οικονομίας και Οικονομικών θα αποτελείται από 34 μέλη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε επίσης η Επιτροπή Οικονομίας και Οικονομικών να επιφορτιστεί: με την εποπτεία της οικονομικής και δημοσιονομικής κατάστασης στα 15 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με τις οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με τρίτες χώρες και διεθνείς οργανισμούς, αλλά και με το συντονισμό των οικονομικών πολιτικών ανάμεσα στα κράτη της γεωγραφικής "ζώνης" του ΕΥΡΩ και εκείνα που δε θα συμμετάσχουν στην πρώτη φάση της κυκλοφορίας του ΕΥΡΩ. Τα 15 κράτη της ΕΕ θα έχουν δύο αντιπροσώπους το καθένα στην Επιτροπή, ενώ δυο αντιπροσώπους (η καθεμία) θα έχουν η Επιτροπή των Βρυξελλών και η μελλοντική Κεντρική Τράπεζα της Ευρώπης, προτάθηκε τέλος από την Επιτροπή.ΧΩΡΙΣ δικαίωμα ψήφου θα είναι, όμως, οι χώρες που δε θα συμμετέχουν στη"ζώνη του ΕΥΡΩ". Μεταξύ αυτών θα είναι φυσικά και Ελλάδα. Δηλαδή για θέματα που έχουν σχέση με το ΕΥΡΩ, τη νομισματική και πιστωτική πολιτική, τις αποφάσεις θα παίρνουν μόνο οι χώρες οι οποίες θα μπουν στην επόμενη φάση της ΟΝΕ από την 1η του Γενάρη. Για να ολοκληρωθεί έτσι η διαδικασία της περιθωριοποίησης της χώρας και για να αποδειχθεί ότι τα όσα περί ισότιμης συμμετοχής ακούμε κατά καιρούς από την κυβέρνηση και τους θιασώτες του Μάαστριχτ είναι άνευ αντικρίσματος.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ νέα ενόψει του Πάσχα. Η Ελλάδα μπορεί, τελικά, να κερδίσει τη"μάχη" για το κοκορέτσι και το κεφαλάκι, που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει περιλάβει στις απαγορευμένες γαστρονομικές απολαύσεις για το φόβο της σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας - της ασθένειας που τρελαίνει τις αγελάδες και τους ανθρώπους. Η αισιόδοξη αυτή προοπτική στηρίζεται στη νέα απόφαση, που πήρε χτες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σχετική οδηγία και προβλέπει: Να διευρυνθεί η λίστα με τα απαγορευμένα όργανα από βοοειδή και αιγοπρόβατα, αλλά να αναβληθεί η εφαρμογή της απαγόρευσης και να συνοδεύεται με εξαιρέσεις, που μπορεί να περιορίσουν την εφαρμογή της, στις χώρες με κρούσματα από τρελές αγελάδες.

Η ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ της χρήσης των επικίνδυνων αυτών οργάνων για τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια είχε προβλεφτεί αρχικά να ισχύσει την 1η του Γενάρη 1998. Είχε, όμως, αναβληθεί για την 1η του Απρίλη και αναβάλλεται, πάλι, για την 1η Ιουλίου. Και ο αριθμός με τα απαγορευμένα όργανα έχει αυξηθεί και περιλαμβάνει τα βοοειδή και τα αιγοπρόβατα πάνω από 12 μηνών: το κεφαλάκι και το μυαλό, μάτια, αμυγδαλές, νωτιαίο μυελό, υπόφυση, έντερα, σπονδυλική στήλη, γάγγλια. Και η σπλήνα από όλα αυτά τα ζώα κάτω των 12 μηνών. Εξάλλου, όμως, προβλέπεται ότι μπορούν να εξαιρεθούν από την απαγόρευση οι χώρες - μέλη όπου δεν έχουν υποστεί κρούσματα σπογγώδους εγκεφαλοπάθειας ή εκτιμούν ότι ο κίνδυνος από την ασθένεια έχει περιοριστεί αποτελεσματικά στην επικράτειά τους. Η εξαίρεση μπορεί να ισχύσει και για τις τρίτες χώρες που εξάγουν στην Κοινότητα προϊόντα από τα επικίνδυνα όργανα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ