Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΟΣ
Καταγγέλλουν συναλλαγή Κληρίδη - Αγγλοαμερικανών

Το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, με ανακοινώσεις τους, καταγγέλλουν ανάμειξη υπέρ του Γλ. Κληρίδη Βρετανών και Αμερικανών επισήμων στις πρόσφατες εκλογές, με αντάλλαγμα δεσμεύσεις του στο Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). - Το ΑΚΕΛ και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) τονίζουν σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους ότι η επιστολή του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ προς τον Πρόεδρο Κληρίδη επιβεβαιώνει την ανάμειξη ξένων δυνάμεων στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές υπέρ του Γλαύκου Κληρίδη. Το ΑΚΕΛ καταγγέλλει επίσης ότι απροκάλυπτες δηλώσεις Βρετανών και Αμερικανών επισήμων κατά την προεκλογική περίοδο υπέρ του Γλαύκου Κληρίδη ήταν προϊόν συναλλαγής μεταξύ των Αγγλοαμερικανών και του Κύπριου Προέδρου.

"Τόνι Μπλερ, Ρόμπιν Κουκ, Μαντλίν Ολμπράιτ και άλλοι, σημειώνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΑΚΕΛ, συναγωνίζονταν ο ένας τον άλλο σε φιλοκυπριακές δηλώσεις πριν από τις εκλογές. Μετά τις εκλογές, μας δηλώνουν ανερυθρίαστα ότι όλα αυτά πέρασαν τώρα και ήρθε η ώρα να ξοφλήσει ο κ. Κληρίδης πολιτικούς λογαριασμούς".

Το ΑΚΕΛ προειδοποιεί τον κυπριακό λαό ότι οι ξένοι θα απαιτήσουν εξόφληση όλων των δεσμεύσεων - εκπτώσεων του Γλαύκου Κληρίδη στο Κυπριακό. "Οφείλει ο Κύπριος πολίτης, προσθέτει η ανακοίνωση, να αντιληφθεί ότι όποτε ακούει ηχηρά συνθήματα του τύπου την "πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω", όποτε εκδηλώνεται έξαρση εθνικισμού, όποτε εκδηλώνονται φαινόμενα πνευματικής τρομοκρατίας, όπως αυτά που ζήσαμε προεκλογικά, τα σπασμένα τα πληρώνει η Κύπρος".

Το ΑΚΕΛ καλεί τον Πρόεδρο Κληρίδη να εξηγήσει στον κυπριακό λαό γιατί έκανε τη συναλλαγή που του αποδίδει ο Τόνι Μπλερ και με παρρησία να πει στον κυπριακό λαό τις άλλες εκπλήξεις που τον αναμένουν. Η ανακοίνωση, υπονοώντας σαφώς τους προέδρους της ΕΔΕΚ και των Ελεύθερων Δημοκρατών, Β. Λυσσαρίδη και Γ. Βασιλείου, αναφέρει ότι οι ηγεσίες εκείνες που στήριξαν τον Γλ. Κληρίδη άμεσα ή έμμεσα οφείλουν να δώσουν τις απαραίτητες εξηγήσεις στους ψηφοφόρους τους.

Το ΔΗΚΟ

Το ΔΗΚΟ, στην ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι το σημαντικότερο ζήτημα που γεννάται με την επιστολή Μπλερ είναι ότι ο Γλ. Κληρίδης ζήτησε από τον Βρετανό πρωθυπουργό να αποφύγει η βρετανική κυβέρνηση να δημοσιοποιήσει προεκλογικά τις θέσεις της επί του θέματος της συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όσο και επί του θέματος των πυραύλων. Επιβεβαιώνεται, δηλαδή, η ανάμειξη του ξένου παράγοντα στις κυπριακές εκλογές, με στόχο την επανεκλογή του Γλ. Κληρίδη. Το ΔΗΚΟ, αναφερόμενο σε δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Μανώλη Χριστοφίδη ότι ο Γλ. Κληρίδης δε ζήτησε από κανέναν ξένο συμπαράσταση στην προεκλογική του εκστρατεία, υποβάλλει το ερώτημα: "Μήπως ο κ. Χριστοφίδης εννοεί ότι ο Τόνι Μπλερ ψεύδεται;". Και προσθέτει: "Για να γνωσθεί όλη η αλήθεια δεν έχει παρά να δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες κείμενο της επιστολής του Βρετανού πρωθυπουργού".

Επαφές του Γ. Κρανιδιώτη

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης,που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, είχε χτες το πρωί την πρώτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Γ. Κρανιδιώτης είπε ότι λήφθηκαν αποφάσεις για τους μελλοντικούς χειρισμούς σ' όλες τις πτυχές του Κυπριακού και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Γ. Κρανιδιώτης είπε, επίσης, ότι θα συνεχιστεί η μελέτη της φόρμουλας που θα υποβληθεί από την κυπριακή κυβέρνηση για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Το θέμα αυτό, πρόσθεσε, θα εξεταστεί σοβαρά και σε βάθος από νομικής πλευράς και η φόρμουλα θα ετοιμαστεί και θα υποβληθεί πριν από τις 30 του Μάρτη. Ανέφερε, τέλος, ότι διαβίβασε στον Πρόεδρο Κληρίδη επίσημη πρόσκληση του Κ. Σημίτη για να επισκεφθεί την Αθήνα στις 10 του Μάρτη.

Ο Γ. Κρανιδιώτης είχε, επίσης, ιδιαίτερη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Κασουλίδη και ακολούθησε συνάντηση σε επίπεδο αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Μετά τη συνάντηση αυτή, οι κύριοι Κρανιδιώτης και Κασουλίδης έδωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου. Ο Γ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπλοκάρει τη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αν υπάρξουν εμπόδια για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ενωση. Ανέφερε, επίσης, ότι στις συνομιλίες με τον Γ. Κασουλίδη συζητήθηκε η ουσία της φόρμουλας που επεξεργάζεται η κυπριακή κυβέρνηση για τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Από την πλευρά του, ο Γ. Κασουλίδης είπε ότι το κείμενο της πρότασης δεν έχει οριστικοποιηθεί. Θα ακούσουμε, είπε, τις απόψεις της βρετανικής προεδρίας και του Κοινοτικού επιτρόπου Χανς Βαν ντε Μπρουκ, που θα οριστικοποιηθεί μετά από διαβούλευση και με την υπόλοιπη κυπριακή ηγεσία και τον Ελληνα πρωθυπουργό Κ. Σημίτη.

Σήμερα αναμένεται στην Κύπρο ο ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνι για συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση και με Τουρκοκύπριους παράγοντες. Ο Ντενκτάς επανέλαβε χτες ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ντ. Χάνι. Δεν έχει, είπε, τίποτε προσωπικά μαζί του, θεωρεί, όμως, άδικη την απόφαση της Βρετανίας να ζητά θεώρηση των "διαβατηρίων" των Τουρκοκυπρίων. Η απόφασή του, πρόσθεσε, να μη συναντηθεί με τον Ντ. Χάνι, αποτελεί ένδειξη διαμαρτυρίας για την ενέργεια αυτή της Βρετανίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο πραγματοποίησε χτες την τελευταία συνεδρία του υπό τη σημερινή του σύνθεση. Ολοι οι υπουργοί έθεσαν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Προέδρου Κληρίδη. Η σύνθεση του νέου Υπουργικού Συμβουλίου θα ανακοινωθεί σήμερα και η διαβεβαίωση των νέων υπουργών θα γίνει το ερχόμενο Σάββατο. Την ίδια μέρα, θα γίνει στη Βουλή των Αντιπροσώπων η νενομισμένη διαβεβαίωση του Προέδρου Κληρίδη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στην Αθήνα ο Γλ. Κληρίδης(2001-05-03 00:00:00.0)
Κομματικές αντιπαραθέσεις με τον ανασχηματισμό(1999-08-26 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις με πρόσχημα την ένταξη στην ΕΕ(1998-02-28 00:00:00.0)
Διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης(1998-02-27 00:00:00.0)
Βρετανική παρέμβαση για τους S-300(1998-02-25 00:00:00.0)
Ο Γλ. Κληρίδης για μια ακόμη πενταετία(1998-02-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ