Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΝΑ ΕΥΡΩΠΗ»
Αλλο ένα μόρφωμα καταστολής και χαφιεδισμού

Ενα ακόμα κατασταλτικό μόρφωμα, όπου συναντώνται τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ιμπεριαλιστών, με το μεγαλύτερο φακέλωμα του λαού, την καταστολή και τον περιορισμό των πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων του, αποτελεί η ίδρυση (με διεθνή μάλιστα σύμβαση) του «Κέντρου Επιβολής του Νόμου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Η σύμβαση εγκρίθηκε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή με τις ψήφους των βουλευτών των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. Προβλέπει ότι το εν λόγω Κέντρο «θα διευκολύνει την ανταλλαγή πληροφοριών για την εγκληματικότητα και θα παρέχει στρατηγική ανάλυση και εκτιμήσεις για απειλές», ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνει και την «τρομοκρατία», όπως φυσικά την ορίζουν οι ιμπεριαλιστές.

Καταγγέλλοντας την ίδρυση του Κέντρου ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκος, τόνισε ότι πρόκειται για έναν ακόμα «μεγάλο αδελφό», που θα συντονίζει όσα κράτη συμμετέχουν σε αυτό, θα συλλέγει πληροφορίες και προσωπικά δεδομένα, θα φτάνει στο σημείο να οργανώνει ακόμα και κοινές επιχειρήσεις με πρόσχημα την αντιμετώπιση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Το επικίνδυνο, τόνισε, είναι ότι στη σύμβαση προβλέπεται και η αντιμετώπιση της «τρομοκρατίας» με δεδομένη την ερμηνεία που της δίνει η άρχουσα τάξη κάθε χώρας - μέλους, συνολικά η ΕΕ και άλλα διεθνή όργανα. Για παράδειγμα, διευκρίνισε, παλαιστινιακές και άλλες οργανώσεις με εθνικοαπελευθερωτικό χαρακτήρα χαρακτηρίζονται από ΕΕ και ΗΠΑ «τρομοκρατικές», ενώ διάφορα διεθνή όργανα κάνουν λόγο για «ριζοσπαστισμό» που μπορεί να οδηγήσει στην τρομοκρατία. Τέτοιες θέσεις, ανέφερε ο Αντ. Σκυλλάκος, μπορεί να αγγίξουν κόμματα που θεωρούνται επικίνδυνα για το σύστημα, να συγκεντρώνονται πληροφορίες και δεδομένα για τη δράση τους.

Τα όσα λέγονται, κατέληξε, τάχα για εγγυήσεις και προστασία των συλλεγόμενων προσωπικών δεδομένων, στην πράξη δεν ισχύουν αφού η εμπειρία έχει δείξει ότι τα στοιχεία που συγκεντρώνονται από διάφορες υπηρεσίες χρησιμοποιούνται από αυτές κατά το δοκούν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ