Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παράδειγμα προς μίμηση

Ανακοινώσεις Κομματικών Οργανώσεων

Η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη βαθιά της θλίψη για το θάνατο του Νίκου Καλούδη και στέλνει τα θερμά συλλυπητήρια των κομμουνιστών του νομού στην οικογένειά του. Στην ανακοίνωση της ΝΕ Μαγνησίας, τονίζεται ανάμεσα στα άλλα:

"Ο σύντροφος Νίκος, επί σειρά ετών βουλευτής του ΚΚΕ στο Νομό, με το ήθος, τη συντροφικότητα και την κομματική συνέπεια που διέκρινε όλη τη δράση του, αποτέλεσε παράδειγμα για πάρα πολλά χρόνια για όλους τους κομμουνιστές της Μαγνησίας και ιδιαίτερα τους νέους, που είχαν την ευκαιρία να βρεθούν και να δουλέψουν μαζί του. Μεγάλη, επίσης, ήταν και η εκτίμηση που κατάκτησε όλο το διάστημα που βρέθηκε και δούλεψε στη Μαγνησία από τους κατοίκους της. Τρανή απόδειξη όλων αυτών ήταν και η εμπιστοσύνη που έδειξαν στο Κόμμα και στο πρόσωπό του οι εργαζόμενοι της περιοχής μας, που τον τίμησαν με την ψήφο τους και τον εξέλεξαν βουλευτή Μαγνησίας για δύο τετραετίες. Οι κομμουνιστές της Μαγνησίας δίνουν την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν με την ίδια θέρμη και αγωνιστικότητα την πλούσια δράση του σ. Νίκου Καλούδη".

  • Ανακοίνωση εξέδωσε η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, απ' όπου καταγόταν ο Ν. Καλούδης και στην οποία τονίζεται:

"Η ΝΕ Χίου του ΚΚΕ με θλίψη πληροφορήθηκε το θάνατο του Χιώτη πρωτοπόρου ναυτεργάτη κομμουνιστή και σημαίνοντος στελέχους του ΚΚΕ, Νίκου Καλούδη. Ο θάνατός του γεμίζει οδύνη όλη την Οργάνωση της Χίου, την οποία πολλές φορές επισκέφθηκε δίνοντας πάντα τις πολύτιμες συμβουλές του, βοηθώντας τη ν' αγωνιστεί από καλύτερες θέσεις. Ο Ν. Καλούδης σ' όλη του τη ζωή πάλεψε σκληρά ενάντια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, στους πολιτικούς του εκπροσώπους και τους ξένους ιμπεριαλιστές προστάτες, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα και όλης της εργατικής τάξης. Αναδείχτηκε σ' ένα από τα κορυφαία στελέχη της περήφανης ΟΕΝΟ, επικεφαλής του κλιμακίου της στη Ν. Υόρκη, από τους βασικούς οργανωτές του εθνικοαπελευθερωτικού και αντιφασιστικού αγώνα. Γι' αυτή του τη δράση φυλακίστηκε, διώχτηκε, συγκρούστηκε με το κράτος των ντόπιων και ξένων αφεντικών".

Ως βουλευτής του ΚΚΕ, είχε ιδιαίτερη σχέση με τη γενέτειρά του, τη Χίο, για την οποία προώθησε μια σειρά Επερωτήσεων του Κόμματος, που αφορούσαν προβλήματα του νησιού. Η Κομματική Οργάνωση Χίου τιμάει τη μνήμη του συντρόφου Ν. Καλούδη με την ένταση των αγώνων για τα δίκια του λαού της Χίου, για τη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού αντιιμπεριαλιστικού μετώπου, για την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος του καπιταλισμού, για την εκπλήρωση των ιδανικών για τα οποία πάλεψε. Τα συλλυπητήριά της εκφράζει και η ΚΟΒ Καρδαμύλων Χίου του ΚΚΕ.

  • Η Αχτίδα ΔΕΚΟ του ΚΚΕ,εκ μέρους όλων των κομματικών οργανώσεων, όλων των κομματικών μελών της Αχτίδας, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη για το θάνατο του παλαίμαχου κομμουνιστή, τόσο αγαπημένου συντρόφου Νίκου Καλούδη, που τα τελευταία χρόνια είχαμε την τύχη να είναι στη δύναμη μιας από τις οργανώσεις μας, στον ΟΤΕ. Σε σχετική ανακοίνωσή της, η Αχτίδα ΔΕΚΟ του ΚΚΕ αναφέρει ακόμα:

"Για την τεράστια αγωνιστική του προσφορά για τα λαϊκά συμφέροντα για τα δίκια της εργατικής τάξης, για τα κομμουνιστικά ιδανικά και το ΚΚΕ, ήταν και θα παραμείνει ζωντανό παράδειγμα για μας.

Στα δύσκολα χρόνια της τελευταίας διάσπασης, στην προσπάθειά μας, μετά, για την ανασυγκρότηση των οργανώσεων της Αχτίδας μας και, σήμερα, στην προσπάθεια για το άπλωμα της δράσης μας, μας δίδασκε, όχι με μεγάλες αναλύσεις και πολλά λόγια, αλλά με την αταλάντευτη στάση του, με τη βαθιά του πίστη στην Επαναστατική Θεωρία μας, στην εργατική τάξη, στο λαό και το κόμμα μας, το ΚΚΕ. Μας δίδασκε με το προσωπικό του παράδειγμα ότι ο κομμουνιστής πρέπει να αντέχει στα δύσκολα, να μην το βάζει κάτω, να μην απογοητεύεται, να έχει επιμονή και υπομονή, συνείδηση των δυσκολιών του αγώνα. Μας δίδασκε τι σημαίνει κομμουνιστική συνέπεια και στα πιο απλά ζητήματα και καθήκοντα. Σπάνια έλειψε από γενική συνέλευση της ΚΟΒ του ΟΤΕ όπου ανήκε, και μόνο λόγω ανωτέρας βίας (αρρώστια ή άλλη κομματική δουλιά). Οπως σε όλες τις προηγούμενες, έτσι και στην τελευταία μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης για τα 80 χρόνια του ΚΚΕ, βγήκε πάλι πρώτος στην Αχτίδα μας και εκτός συναγωνισμού.

Μας είχε κατακτήσει με την καλοσύνη, την ευγένεια, την απλότητα και τη σεμνότητά του. Για όλα αυτά και για άλλα πολλά είμαστε τυχεροί και περήφανοι ταυτόχρονα, που είχαμε στη δύναμή μας έναν τέτοιο σύντροφο. Θα μας λείψει πάρα πολύ η γλυκιά του μορφή. Η Αχτίδα ΔΕΚΟ - Τραπεζών, τα μέλη και στελέχη της, θα τιμήσουν τη μνήμη του ακριβού μας συντρόφου Νίκου Καλούδη με το δυνάμωμα των προσπαθειών μας, για την προώθηση της πολιτικής του ΚΚΕ, για την οικοδόμηση του Μετώπου, για την ανατροπή του καπιταλισμού, για τη σοσιαλιστική και κομμουνιστική προοπτική".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ