Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αναγκαία και ρεαλιστική πρωτοβουλία

Δηλώσεις πολιτικών και κοινωνικών παραγόντων για την πρωτοβουλία του ΚΚΕ

Πολλοί παρευρισκόμενοι εξέφρασαν στο "Ρ" τη συμφωνία τους για τη διενέργεια της δημόσιας συζήτησης για το Μέτωπο και την αναγκαιότητα συγκρότησής του. Παραθέτουμε σήμερα ορισμένες απ' αυτές:

Ερχεται να καλύψει μια ανάγκη

Τ. Κολιολιός,πρόεδρος της Ενωσης Γονέων Αγ. Αναργύρων και μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας: Η σημερινή κουβέντα έχει πολύ μεγάλη επικαιρότητα και θα έλεγα ότι έρχεται να καλύψει μια ανάγκη, η οποία όμως έχει γίνει και πραγματικότητα. Δηλαδή, το μέτωπο εντοπίζεται σε πάρα πολλούς τομείς που γίνεται πραγματικότητα. Ειδικότερα για το χώρο της παιδείας. Εχει ανοίξει μια μεγάλη κουβέντα, για το πώς μπορούν αυτοί οι φορείς της παιδείας, μαθητές, γονείς, καθηγητές να κάτσουν στο ίδιο τραπέζι να ανταλλάξουν απόψεις, να βρούνε εκείνα τα σημεία της αλληλεγγύης, αυτά που τους ενώνουν και μπορούμε να πούμε ότι ο νόμος ήταν και "ευτυχής συγκυρία". Σε ένα κρίσιμο σημείο που είχε αρχίσει ένας διάλογος σε αυτούς τους φορείς, έρχεται να κάνει πράξη αυτή την ανάγκη του διαλόγου των φορέων. Εχει ανοίξει ο διάλογος με τους καθηγητές, έχουμε βρει αρκετά σημεία που μας ενώνουν, είμαστε στην κατεύθυνση της ενημέρωσης της κοινωνίας. Το σχολείο δηλαδή δεν απομονώθηκε. Εχει ανοίξει στην κοινωνία. Πρέπει λοιπόν όλα τα "ρυάκια" και πρωτοβουλίες να ενώνονται σε ένα μεγάλο "ποτάμι". Το ποτάμι του λαϊκού κινήματος. Χρειάζεται το μέτωπο να διευρυνθεί με μαζικούς φορείς, εξωραϊστικούς και αθλητικούς συλλόγους, συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στην προσπάθεια αυτή να ανοιχτούν δίαυλοι επικοινωνίας με το λαϊκό κίνημα. Το ΚΚΕ, τα μέλη και οι οπαδοί του Κόμματος παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι μπροστάρηδες. Υπάρχουν και άλλοι φορείς που έχουν καθαρή στάση, τουλάχιστον για το θέμα της παιδείας. Αποκαλύπτουν ότι ο νόμος αυτός είναι αποτέλεσμα της "Λευκής Βίβλου", της Συνθήκης του Μάαστριχτ, της πολιτικής των μονοπωλίων, που έχουν στόχο την ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης.

Οργανωμένη συλλογική προσπάθεια

Στρ. Κουνιάς,καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Η σημερινή συγκέντρωση για το μέτωπο, το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο είναι σημαντική. Θέλει βέβαια προσοχή, γιατί τέτοια βήματα έχουν γίνει στο παρελθόν και δεν πέτυχαν όσο θέλαμε να πετύχουν. Αν δεν το κάνουμε εμείς το μέτωπο, θα έρθει μόνο του. Πρέπει να γίνει οργανωμένα, μεθοδικά, αλλιώς θα γίνει με πολλές θυσίες. Αυτό το μέτωπο χρειάζεται να γίνει, τώρα που είναι νωρίς, πριν θρηνήσουμε θύματα, γιατί αναγκαστικά θα γίνει το μέτωπο.

Πολλή δουλιά και λίγα λόγια

Γιώργος Αρμένης,ηθοποιός:

Η πρωτοβουλία του ΚΚΕ για έναν άλλο δρόμο, πιστεύω ότι θέλει μεγαλύτερη αγωνιστικότητα και λιγότερα λόγια. Πιο πολύ δουλιά και λιγότερα λόγια. Αυτό είναι το μήνυμα που θα ήθελα να δώσω εγώ σαν καλλιτέχνης, αυτό με έχει βοηθήσει εμένα στη δουλιά μου. Μιλάω λίγο και δουλεύω πάρα πολύ. Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη από δουλιά, να τον πείσεις να δουλέψει, να τον πείσεις να πιστέψει, να τον πείσεις με λίγα λόγια ότι ήδη η Ελλάδα βρίσκεται σε μια πολύ άσχημη στιγμή και το ΚΚΕ είναι αυτό που έδωσε τις μάχες και πρέπει να συνεχίσει να τις δίνει. Είναι επιτακτική ανάγκη της εποχής η προώθηση της πρότασης του ΚΚΕ.

Ρεαλιστική απάντηση

Αλέκος Βερναρδάκης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ:

Σημαντική η πρωτοβουλία που πήρε το ΚΚΕ. Η αναγκαία ανάπτυξη ενός κοινωνικοπολιτικού μετώπου, απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τα σενάρια κεντροαριστεράς - κεντροδεξιάς που διαιωνίζουν το διπολισμό, είναι σήμερα περισσότερο παρά ποτέ η μόνη ρεαλιστική απάντηση.

Σημαντική παρέμβαση

Γκλεζάκος Βασίλης,αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο Ωνάσειο: Είναι μια σημαντική παρέμβαση στα σημερινά πράγματα. Οι αλλαγές είναι συνταρακτικές και νομίζω ότι είναι αρκετά ώριμο, από πλευράς χρόνου και περιστάσεων, να ξαναδούμε τα πράγματα και να κάνουμε τέτοιου είδους παρεμβάσεις, όπως κάνει τώρα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ