Πέμπτη 26 Φλεβάρη 1998
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ε. ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Μαθήματα πολιτικής ασυνέπειας

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, για να επηρεάσει την Ολομέλεια των προέδρων των δικηγόρων, με επιστολή του τους έκανε επίθεση φιλίας, ενώ λίγο αργότερα και μετά τα αρνητικά γι' αυτόν αποτελέσματα, άρχισε πάλι να απειλεί

Αν μέχρι τώρα ο υπουργός Δικαιοσύνης Ε. Γιαννόπουλος υπερηφανευόταν και διαρκώς επαναλάμβανε ότι στη μακρά πορεία του δίδαξε δίκαιο στους νέους νομικούς, από χτες θα πρέπει να καταγραφεί ότι παρέδωσε μαθήματα... πολιτικάντικου ελιγμού και πολιτικής ασυνέπειας.

Συγκεκριμένα, οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων αιφνιδιάστηκαν χτες λίγο πριν την έναρξη της ολομέλειας, όταν παρέλαβαν μια επιστολή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, με την οποία έκανε επίθεση φιλίας και συνεργασίας στο δικηγορικό κόσμο. Για μια στιγμή ο Ε. Γιαννόπουλος είχε ξεχάσει τις ύβρεις και τις απειλές και παρουσιάστηκε ήπιος και διαλλακτικός. Σε επιστολή του "προς τον πρόεδρο του ΔΣΑ - έτσι ακριβώς αναφερόταν στο κείμενο - ως πρόεδρο της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων του κράτους και προς τον πρόεδρο εκάστου Δικηγορικού Συλλόγου" έριξε για λίγο τους τόνους και έδωσε την εντύπωση ότι πρόθεσή του είναι η υπόθεση να οδηγηθεί σε εκτόνωση. "Κλείνει σήμερα, αναφέρει στην επιστολή του ο Ε. Γιαννόπουλος, η παρένθεση της μεταξύ εμού και του προέδρου του ΔΣΑ σύγκρουσης. Το ποιος φταίει, ο ένας ή ο άλλος ή και οι δύο μαζί, ή και τρίτοι, θα το κρίνει αυτό η αδέκαστη ιστορία".Επίσης, σε άλλο σημείο ξεχνάει τις απειλές του ότι θα κάνει έξι μήνες να δει το ΔΣ του ΔΣΑ και υπόσχεται ότι "εφεξής η πόρτα του υπουργείου είναι ανοιχτή σε όλους για τα εκκρεμή προβλήματα του κλάδου".

Λίγο αργότερα και αφού έγιναν γνωστά στον υπουργό Δικαιοσύνης τα αποτελέσματα της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, όπου ο δικηγορικός κόσμος καταδίκασε τη συμπεριφορά του, τότε ο Ε. Γιαννόπουλος παρουσίασε το πραγματικό του πρόσωπο και άρχισε πάλι να απειλεί.

Σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Δικαιοσύνης, προφανώς δυσαρεστημένος από την αποδοκιμασία του δικηγορικού κόσμου, μεταξύ άλλων αναφέρει: "Στη Δίκη αυτή θ' απαντήσει η Αντιδίκη γύρω στο Πάσχα. Υπήρξε γνωστή μια άλλη αντιδίκη".Μάλιστα, για να χρυσώσει το χάπι και να σώσει τα προσχήματα, σημειώνει ότι η επιστολή του "προς τους προέδρους των Δικηγορικών Συλλόγων ισχύει".

Πάντως, η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας καταδίκασε τη συμπεριφορά του Ε. Γιαννόπουλου.

Στο ψήφισμα μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι δικηγόροι αποδοκιμάζουν έντονα την απρεπή και προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, που αποτελεί αμφισβήτηση του θεσμικού ρόλου των δικηγόρων και των συλλογικών τους οργάνων. Αξιώνουν τον απόλυτο σεβασμό του υπουργού Δικαιοσύνης προς το θεσμό των Δικηγορικών Συλλόγων και των εκπροσώπων τους και εκφράζουν την αμέριστη εκτίμηση και εμπιστοσύνη στον πρόεδρο του ΔΣΑ. Τέλος, η Ολομέλεια των προέδρων εκτιμά ότι το πρόβλημα γεννήθηκε από τη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης, που προκαλεί ιδιαίτερες θεσμικές επιβαρύνσεις.

Από τα καθήκοντά τους απείχαν χτες οι δικηγόροι των Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιώς, Πατρών, Ναυπλίου, Ιωαννίνων, Κορίνθου, Λάρισας, Καστοριάς, Θεσπρωτίας, Κέρκυρας, Ρόδου και Γυθείου, διαμαρτυρόμενοι για τη συμπεριφορά του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι δικηγόροι της Αθήνας θα συνεχίσουν και σήμερα την αποχή τους, ενώ σήμερα επίσης θα απέχουν και οι δικηγόροι των νομών που χτες λειτούργησαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ