Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΓΚΑΣ ΧΟΛ
Θετικές διεργασίες στο αμερικανικό εργατικό κίνημα

Ιδιαίτερα θερμή ήταν η συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον βετεράνο αγωνιστή του εργατικού κινήματος και ηγέτη του ΚΚ ΗΠΑ, Γκας Χολ,ενώ πήρε μέρος και σε συνεδρίαση του ΠΓ του κόμματος. Συνάντηση πραγματοποιήθηκε, επίσης, με τους δύο αντιπροέδρους του κόμματος, Τσάρβις Τένερ και Γουέμπ,υπεύθυνους για την πολιτική εκπροσώπηση του ΚΚ ΗΠΑ και τις οργανώσεις αντίστοιχα, στη διάρκεια των οποίων έγινε αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή πείρας από τη δράση των δύο κομμάτων.

Το θέμα, που κυριάρχησε στη συνάντηση με τον ηγέτη του ΚΚ ΗΠΑ ήταν η κατάσταση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος. Επίσης, ο Γκας Χολ ενημέρωσε την αντιπροσωπεία για ορισμένες νέες εξελίξεις και φαινόμενα στο εσωτερικό των ΗΠΑ και ιδιαίτερα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Το ΚΚ ΗΠΑ εκτιμά θετική εξέλιξη το γεγονός, πως ύστερα από πολλά χρόνια, βγήκε από τα καταστατικά των συνδικάτων το άρθρο, που απαγόρευε την εγγραφή των κομμουνιστών ή όσων θεωρούνταν κομμουνιστές και φίλοι του κόμματος. Η κατάσταση, βέβαια, δεν έχει ακόμη αλλάξει ριζικά. Πολλά εμπόδια παρεμβάλλονται ακόμη, αφού το βάρος των μηχανισμών είναι μεγάλο. Δημιουργούνται, όμως, καλύτερες προϋποθέσεις για την πάλη των κομμουνιστών, μέσα σε μια κοινωνία, που ουσιαστικά δεν ανέχεται την ενεργή και ανοιχτή ανάμειξη των κομμουνιστών στη δημόσια ζωή.

Το ΚΚ ΗΠΑ, σημείωσε ο Γκας Χολ, δίνει ιδιαίτερη σημασία και βάρος στη συμμετοχή των μελών και στελεχών του σε μαζικές εκλογικές διαδικασίες και την εκλογή τους σε τοπικά συμβούλια και όργανα. Πολλές φορές ο στόχος αυτός σκοντάφτει στο αντιδημοκρατικό νομικό πλέγμα, που δεν επιτρέπει ή κάνει αδύνατη στους κομμουνιστές ακόμη και την υποβολή υποψηφιότητας. Γι' αυτό και οι Αμερικανοί κομμουνιστές παίρνουν μέρος σε ανάλογες εκλογικές διαδικασίες, ακόμη και μέσα από τις λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος, αρκεί οι τοπικοί παράγοντες του τελευταίου, να τους δέχονται και να μην τους προβοκάρουν. Οπου γίνεται αυτό, η συμμετοχή των κομμουνιστών γίνεται ανοιχτά με τις πολιτικές θέσεις του ΚΚ ΗΠΑ και μόνο τυπικά καλύπτονται από τις λίστες του Δημοκρατικού Κόμματος.

Ο Γκας Χολ μετέφερε στην αντιπροσωπεία μια εικόνα έκρυθμης κατάστασης, που υπάρχει σε πολλά τμήματα της αμερικανικής κοινωνίας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους ξένους εργάτες και στα γκέτο, που εξακολουθούν να υπάρχουν. Τα όποια, σχετικά μέτρα της αμερικανικής κυβέρνησης έχουν πυροσβεστικό χαρακτήρα και αποσκοπούν στην αποτροπή ανεξέλεγκτων καταστάσεων. Η κοινωνία του πλούτου και της φτώχειας είναι έντονη. Στην πιο αξιοθρήνητη κατάσταση είναι οι μετανάστες των τελευταίων χρόνων, ιδιαίτερα από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες, από την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Είναι χαρακτηριστικό, πως κάθε 3 - 5 χρόνια γίνονται σημαντικές αλλαγές και μετακινήσεις στην κατανομή του πληθυσμού της Νέας Υόρκης και των περιχώρων. Μετακινήσεις, που έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και δείχνουν τον έντονο ρατσισμό, που κυριαρχεί στην αμερικάνικη κοινωνία. Ολόκληρες συνοικίες της Νέας Υόρκης εκκενώνονται μόνο και μόνο από το γεγονός, ότι πήγαν να ζήσουν σ' αυτές κάποιες οικογένειες νέγρων ή μεταναστών. Μόλις εκκενωθούν κυριαρχεί η φτωχολογιά, που αναζητεί μια θέση στον ήλιο. Αμέσως τα σπίτια αυτά χάνουν την αξία τους, με σοβαρές συνέπειες σε βάρος των αρχικών ιδιοκτητών τους. Η γίνεται και το αντίθετο. Στις συνοικίες, που διώχνονται οι νέγροι ή οι μετανάστες, γίνονται εργασίες και βελτιώσεις των κτιρίων κι έτσι οι περιοχές εξελίσσονται σε συνοικίες υψηλών εισοδημάτων και αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Ολ' αυτά, βέβαια, μέχρι να την ξαναχάσουν, αν αλλοιωθεί ξανά η σύνθεσή τους.

Η κοινωνική περίθαλψη και η πρόνοια βρίσκονται σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο, ενώ αυξάνεται συνεχώς η ανεργία. Η στοιχειώδης περίθαλψη κοστίζει μια μικρή περιουσία.

Οι Ελληνες και Ιταλοί μετανάστες εκτιμάται ότι ζουν πολύ καλύτερα από τις προαναφερόμενες κατηγορίες, καθώς έχουν ήδη αρκετές δεκαετίες στις ΗΠΑ και είναι πλέον τρίτης και τέταρτης γενιάς μετανάστες. Χωρίς να σημαίνει - για τη συντριπτική τους πλειοψηφία - πως έχουν κάνει περιουσίες, πρόλαβαν να ενσωματωθούν και να δημιουργήσουν - στον ένα ή άλλο βαθμό - τις προϋποθέσεις μιας ανεκτής ζωής.

Την εκτίμηση αυτή είχε την ευκαιρία να τη διαπιστώσει και η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, στις πολλές επαφές και συζητήσεις της με Ελληνες μετανάστες. Ενα μεγάλο μέρος τους απλώς ζει καλύτερα απ' ό,τι θα ζούσε στην Ελλάδα. Εχοντας αρκετές δεκαετίες στις ΗΠΑ, πρόλαβαν να λύσουν ορισμένα στοιχειώδη προβλήματα, πριν τη σημερινή κρίση. Κατάφεραν να σπουδάσουν τα παιδιά τους, να έχουν κάποιο σπίτι ή κάποια δουλιά - αν και όχι όλοι. Ομως, ακόμη και αυτή την κατηγορία των μεταναστών, δεν μπορείς να τους συμπεριλάβεις στους πλούσιους. Για παράδειγμα, δεν έχουν τη δυνατότητα της επιστροφής στην Ελλάδα. Η έντονη αβεβαιότητα της σημερινής αμερικανικής κοινωνίας βάζει βαριά τη σφραγίδα της και στη δική τους καθημερινή ζωή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΚΚ ΗΠΑ(2005-05-31 00:00:00.0)
«Εφυγε» ο Γκας Χολ(2000-10-17 00:00:00.0)
ΑΝΑΓΓΕΛΤΙΚΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ(1998-01-25 00:00:00.0)
Ενας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός(1997-11-30 00:00:00.0)
Επιστρέφει από τον Καναδά η Αλ. Παπαρήγα(1997-11-22 00:00:00.0)
Συνάντηση ΚΚΕ - ΚΚ ΗΠΑ(1997-11-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ