Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΚΚ ΚΑΝΑΔΑ
Δυναμώνει η αντίσταση των εργαζόμενων

Σε εξαιρετικά συντροφικό πνεύμα πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση με την ηγεσία του ΚΚ Καναδά, όταν η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ έφτασε στο Τορόντο, δεύτερο σταθμό του ταξιδιού της. Ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚ Καναδά, Μιγκέλ Φιγκουέρα,ενημέρωσε την ελληνική αντιπροσωπεία για τις εξελίξεις στον Καναδά και τη δράση του κόμματος, ενώ έγινε συζήτηση και για την κατάσταση στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα.

Η καθοδήγηση του ΚΚ Καναδά υποστηρίζει την ιδέα της οικοδόμησης ενός ενωμένου διεθνούς ΚΚ. Στα πλαίσια της σημερινής διεθνούς κατάστασης θεωρούν ως κύριο κίνδυνο τον δεξιό οπορτουνισμό, αλλά σημειώνουν πως δεν πρέπει να υποτιμηθεί ο σεχταρισμός, που επίσης εμφανίζεται σε ορισμένες περιπτώσεις. Σχετικά με την κατάσταση στον Καναδά, η ηγεσία του Κόμματος εκτιμά, ότι η σημερινή κυβέρνηση της χώρας είναι η πιο αντιδραστική της τελευταίας 10ετίας. Η αντιλαϊκή επίθεση στους τομείς της υγείας, παιδείας, πρόνοιας, κ λπ., είναι ιδιαίτερα έντονη. Δυναμώνει, βέβαια και η λαϊκή αντίσταση. Από τον περασμένο Οκτώβρη αναπτύσσονται μια σειρά αγώνες, με κέντρο την περιοχή του Οντάριο. Σημαντική στιγμή των αγώνων αυτών ήταν ένα διήμερο, στη διάρκεια του οποίου η περιοχή είχε κυριολεκτικά νεκρώσει. Εμφανίζονται, επίσης, συσπειρώσεις και κινήματα, με δημοκρατικό και κοινωνικό περιεχόμενο και στόχους. Την περίοδο αυτή ξεδιπλώνεται μια προετοιμασία, για γενική απεργία στην επαρχία του Οντάριο. Εφόσον τελικά πραγματοποιηθεί και πετύχει, θα αποτελέσει ένα ιστορικό γεγονός για τα δεδομένα του Καναδά. Στις μέρες που ήταν εκεί η αντιπροσωπεία, βρίσκονταν σε κινητοποίηση οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι που είναι το πιο προοδευτικό σωματείο του Καναδά και οι δάσκαλοι, με αιτήματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και των απολύσεων. Βέβαια, η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος είναι εξαιρετικά ανισόμετρη. Η περιοχή του Οντάριο είναι το κέντρο της εργατικής τάξης, με πιο οξυμένα προβλήματα και ιδιαίτερη συγκέντρωση μονοπωλίων.

Το ΚΚ Καναδά δραστηριοποιείται μέσα σ' αυτούς τους αγώνες, στις τοπικές κοινωνικές οργανώσεις και στις επιτροπές αγώνα στην περιοχή του Οντάριο, ενώ μέλη του μετέχουν σε συντονιστικά όργανα.

Ενα χαρακτηριστικό γνώρισμα των σημερινών εξελίξεων στον Καναδά είναι η διείσδυση αμερικάνικων πολυεθνικών και το κλείσιμο αντίστοιχων επιχειρήσεων με εθνικό καναδικό κεφάλαιο.

Η πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας βαδίζει όλο και πιο δεξιά, σημείωσε ο Γραμματέας του ΚΚ Καναδά. Βέβαια, συμπλήρωσε, το Κόμμα βλέπει και προωθεί την κοινή δράση, με τη βάση της σοσιαλδημοκρατίας σε χώρους, που μέλη και φίλοι της έχουν θέσεις κοινές με τους κομμουνιστές σε διάφορα κοινωνικά ζητήματα. Το Κόμμα υποστηρίζει τις συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο και προωθεί την ενότητα δράσης για συγκεκριμένα ζητήματα και σκοπούς.

Στις 5 Δεκέμβρη το ΚΚ Καναδά θα πραγματοποιήσει το συνέδριό του. Πέντε είναι τα βασικά ζητήματα, που θα το απασχολήσουν:

1. Η οικοδόμηση του κόμματος στην εργατική τάξη.

2. Η δουλιά του κόμματος στη νεολαία.

3. Η συγκρότηση οργάνωσης κομμουνιστικής νεολαίας.

4. Ο καθορισμός επόμενου συνεδρίου, σε 2 χρόνια, για την επεξεργασία του προγράμματος.

5. Η συχνότερη έκδοση της εφημερίδας και του θεωρητικού περιοδικού τουκόμματος.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ