Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΡ. ΛΥΜΠΕΡΗΣ
Μοχλός ανατροπής του "στάτους κβο"

Ο ναύαρχος ε. α. Χρ. Λυμπέρης,επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσε ο "Ρ", τονίζει τα παρακάτω:

"Η επιχειρησιακή συγκυριαρχία με την Τουρκία στο Αιγαίο, σε μια περιοχή έντονου τουρκικού επεκτατισμού, που αμφισβητεί σε 130 νησίδες - βραχονησίδες την εθνική μας κυριαρχία, που αμφισβητεί το όριο των 10 μιλίων του εθνικού εναέριου χώρου, που απειλεί με πόλεμο την άσκηση του νομίμου κυριαρχικού μας δικαιώματος επέκτασης των χωρικών υδάτων, που δε συνομολογεί συνυποσχετικό για οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, πρέπει να είναι κανείς στρατηγικά αγαθός ή πολιτικά αφελής για να μη διαβλέπει τις επερχόμενες ζημιές σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων. Η νέα δομή, κατά την άποψή μου, θα λειτουργήσει ως μοχλός ανατροπής του status quo στο Αιγαίο.

Η Τουρκία προωθεί μέσα από τη νέα δομή πάγιους πολιτικούς στόχους σε βάρος της Ελλάδας. Το παιχνίδι της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης είναι, όπως καλείται στη θεωρία των παιγνίων, μηδενικού αθροίσματος (zero sum games), όπερ σημαίνει πως ό,τι κερδίζει η Τουρκία το χάνει η Ελλάδα. Να το καταλάβουμε καλά ότι είναι μια άλλη μορφή ελληνικής συρρίκνωσης. Η κυβέρνηση θα πρέπει να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι ωφέλειες εκτιμά, οι οποίες θα είναι ικανές να σταθμίσουν τις παραπάνω ζημιές. Βέβαια, θα πρέπει εκ παραλλήλου η ελληνική κυβέρνηση να μην πέσει στην παγίδα μεταφοράς της ελληνοτουρκικής αντιπαράθεσης σε ελληνοΝΑΤΟική.

Η πρότασή μου είναι, όπως ασκηθεί "βέτο" στη νέα δομή, στο τμήμα που αφορά τη Νοτιοανατολική Πτέρυγα. Η πολιτική διάσταση του προβλήματος θα πρέπει ιδιαίτερα να επεξηγηθεί. Η Ελλάδα δε θα είχε κανένα πρόβλημα να συνεργαστεί με την Ιταλία βάσει των νέων ρυθμίσεων, έχει όμως πρόβλημα να συνεργαστεί με την Τουρκία, η οποία βούλεται και ενεργεί επεκτατικά εις βάρος της χώρας μας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ