Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δεν πάει άλλο με την αντιλαϊκή κυβερνητική πολιτική

Την ένταση του αγώνα κατά της αντεργατικής αντιλαϊκής πολιτικής σηματοδοτεί η μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση του λαού της Αθήνας, που οργανώνει η ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη στις 7 το απόγευμα στο Πεδίον του Αρεως. Συζήτηση του "Ρ" με στελέχη της ΚΟΑ

Μια μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση λαϊκής αντεπίθεσης στην αντιδραστική πολιτική της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας, που πλήττει τους εργαζόμενους και τη χώρα, οργανώνει την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη ώρα 7 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως η Επιτροπή Πόλης της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ. Μια συγκέντρωση - διαδήλωση και πορεία του αθηναϊκού λαού, που θα στείλει βροντερό το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο μ' αυτήν την καταστροφική πολιτική και θα διαδηλώσει την απόφασή του για αντίσταση και αντεπίθεση μαζί με τους κομμουνιστές. Θα διατρανώσει τη θέλησή του να προωθήσει την αγωνιστική συσπείρωση και το μέτωπο πάλης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, που υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας του πλούτου, των μονοπωλίων και του ιμπεριαλισμού.Για τους στόχους αυτής της μεγάλης κινητοποίησης, που οργανώνει το ΚΚΕ, και την προοπτική των αγώνων ο "Ρ" συζήτησε με τρία στελέχη της ΚΟΑ, τους Δημήτρη Κυπραίο,μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ, Νίκο Καλούτση,μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ και Γιάννη Στρατηγό,γραμματέα της Ομοσπονδίας ΠΟΕ - ΟΤΑ.

- Ποιοι λοιπόν είναι οι στόχοι αυτής της πρωτοβουλίας της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ; Τι θέλει να σηματοδοτήσει μ' αυτή τη μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση;

Νίκος Καλούτσης: Στόχος μας είναι, πριν απ' όλα, να ενημερώσουμε την εργατική τάξη της χώρας μας και όλους τους εργαζόμενους, που πλήττονται σήμερα από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, ότι υπάρχει διέξοδος, υπάρχει λύση, υπάρχει και άλλος δρόμος ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας σε όφελος του λαού και του τόπου. Παράλληλα, θεωρούμε ότι ήρθε η ώρα να στείλουμε ένα αποφασιστικό μήνυμα στην κυβέρνηση και την ολιγαρχία: Αρνούμαστε την υποταγή και το συμβιβασμό. Οι κομμουνιστές παίρνουν πρωτοβουλίες, μπαίνουν μπροστά και καλούν τους εργαζόμενους να βάλουμε φρένο στον αντιλαϊκό αυταρχικό κατήφορο. Να συγκρουστούμε και να οργανώσουμε την αντεπίθεσή μας μ' αυτή την πολιτική, που κάνει μια ολομέτωπη επίθεση στους μισθούς και τις κοινωνικές κατακτήσεις μας και επιδιώκει την πλήρη ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, φουντώνει την ανεργία, εντείνει τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, σηκώνει τη σημαία του αντικομμουνισμού για να εμποδίσει την πολιτική του ΚΚΕ να έρθει σε επαφή με την εργατική τάξη, να εμπνεύσει, να μπολιάσει και να δώσει προοπτική στους αγώνες της.

Δημήτρης Κυπραίος: Με την πολιτική της αυτή η κυβέρνηση, και με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσπαθεί να πείσει τον ελληνικό λαό, ότι αυτός είναι ο μονόδρομος. Ο μονόδρομος δηλαδή τού να ευημερούν οι αριθμοί, να πιάνονται οι δείκτες της "σύγκλισης" και, από την άλλη μεριά, ο κόσμος να πεινά, να εξαθλιώνεται, να συρρικνώνονται τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις του. Για μας, βεβαίως, ο μονόδρομος είναι άλλος: Πρέπει να διευρύνουμε τις κατακτήσεις που έχουμε. Κι αυτό μπορεί να γίνει με αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, όχι μόνο στο επίπεδο το συνδικαλιστικό αλλά και το πολιτικό επίπεδο. Το ΚΚΕ με την πρωτοβουλία αυτή θέλει να καταδείξει στον κόσμο ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος, ένας άλλος μονόδρομος για τους εργαζόμενους, που έρχεται κόντρα στα συμφέροντα της κυβέρνησης των βιομηχάνων και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κι αυτός ο μονόδρομος των εργαζομένων θα επιβληθεί με τη συγκρότηση του Αντιιμπεριαλιστικού Αντιμονοπωλιακού Δημοκρατικού Μετώπου πάλης που προωθεί το ΚΚΕ.

Επιδιώκουμε αλλαγή συσχετισμών

- Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές, είναι πάντα μέσα στο λαό και τους αγώνες, όπου πρωτοστατούν. Τι το ιδιαίτερο, λοιπόν, θέλει να σηματοδοτήσει αυτή η μεγάλη κινητοποίηση;

Γιάννης Στρατηγός: Πράγματι έτσι είναι. Το ΚΚΕ με την παρουσία και την παρέμβασή του, βοήθησε στον ταξικό προσανατολισμό του λαϊκού κινήματος. Πολύ περισσότερο, που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, απέναντι σ' αυτή τη συνολικότερη επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, κρατάνε μια στάση όχι μόνο παθητική, αλλά ανοιχτά συνηγορούν στο να περάσουν τέτοια μέτρα. Ετσι, το ΚΚΕ και οι ταξικές δυνάμεις είναι που μπορούν να δώσουν ελπίδα συνολικά στους εργαζόμενους, στον ελληνικό λαό, προβάλλοντας τη μόνη εναλλακτική φιλολαϊκή πρόταση ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας και την ανάγκη για συντονισμένους αγώνες, για αντίσταση και πάλη.

- Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, έχουμε κάποιες ελπιδοφόρες κινητοποιήσεις, που δείχνουν ότι ο λαός ξεπερνάει αυτή τη μοιρολατρική, ηττοπαθή στάση, που καλλιεργείται από παντού σχεδόν. Τι καινούριο φέρνει η συγκέντρωση - διαδήλωση του ΚΚΕ;

Γ. Σ.: Αγώνες έγιναν, γίνονται και θα γίνονται και στο μέλλον. Αυτό από μόνο του δυσκολεύει την κυβερνητική πολιτική. Δε φτάνει, όμως, αυτό. Είναι ανάγκη - κι αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους εργαζόμενους - να αλλάξουν οι συσχετισμοί, για να αναπτυχθούν και ενταθούν οι αγώνες και για να έχουν σωστό προσανατολισμό και προοπτική. Πρέπει να γίνει συνείδηση ότι για να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι αγώνες, χρειάζεται να ενισχυθεί το ΚΚΕ.

Αναγκαιότητα το μέτωπο πάλης

- Εχουμε, πράγματι, μια σκληρή ταξική πολιτική. Μπορούν οι εργαζόμενοι να την αντιμετωπίσουν μ' αυτούς τους συνδικαλιστικούς αγώνες;

Ν. Κ.: Εδώ προκύπτει η αναγκαιότητα, στο μέτωπο της κυβέρνησης της ολιγαρχίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η εργατική τάξη, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι άνεργοι, η νεολαία, οι γυναίκες, όλοι όσοι πλήττονται σήμερα απ' αυτή την πολιτική, να φτιάξουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης και αντεπίθεσης στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Θεωρούμε ότι η συσπείρωση, η ταξική πάλη είναι ο δικός μας μονόδρομος, που οδηγεί στην άρνηση της υποταγής, στη σύγκρουση και την αντεπίθεση για ν' ανοίξει ο δρόμος για συνολικότερες αλλαγές προς το σοσιαλισμό. Σ' αυτή την προσπάθεια, οι κομμουνιστές, μέσα από τη δράση τους στα συνδικάτα, επιδιώκουν να δώσουν ταξικό προσανατολισμό στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αλλά, όπως υπογραμμίστηκε, δεν αρκεί μόνο αυτό. Πρέπει να γίνει συνείδηση σήμερα στην εργατική τάξη ότι χρειάζονται οι συνολικότερες αυτές αλλαγές, αλλαγή συσχετισμών σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο υπέρ των ταξικών δυνάμεων και του ΚΚΕ.

Γ. Σ.: Δεν μπορεί να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος! Ενας αγώνας έχει πάντα ένα αποτέλεσμα, άμεσα είτε έμμεσα. Από μόνο του όμως το αποτέλεσμα αυτό του αγώνα δεν μπορεί να φέρει αυτό το πολυπόθητο αποτέλεσμα που έχει ανάγκη ο τόπος. Γι' αυτό πρέπει να χτυπάς στην καρδιά τις αιτίες που δημιουργούν αυτά τα προβλήματα. Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, βεβαίως, κάτω από την πίεση των εργαζομένων, κάνουν ορισμένες φορές αγώνα με στόχο, ουσιαστικά, την εκτόνωση μιας κατάστασης, του καζανιού που βράζει. Αποπροσανατολίζουν τους εργαζόμενους και, έτσι, γίνονται αβανταδόροι της κυβερνητικής πολιτικής.

Τους ανησυχεί η δράση του ΚΚΕ

- Ποιο είναι, επομένως, το κλειδί για να έχουν οι αγώνες και συνέχεια και προοπτική;

Γ. Σ.: Επομένως, πρέπει να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και οι ταξικές δυνάμεις την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από το πρωτοβάθμιο σωματείο, από τους μαζικούς φορείς, ώστε να απελευθερωθούν οι αγωνιστικές δυνάμεις που υπάρχουν και εκφράζονται από το λαό. Αυτό επιδιώκουν τα μέλη και οι οπαδοί του ΚΚΕ που δουλεύουν στους μαζικούς φορείς. Θέλουν να δώσουν αυτήν τη διέξοδο. Το λέμε καθαρά: Είναι υπόθεση των πλατιών μαζών να αλλάξουν αυτή την κατάσταση.

Δ. Κ.: Αυτό, εκτός των άλλων, θέλει να υπογραμμίσει η ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ, να σταλεί το μήνυμα της αντίστασης και της λαϊκής αντεπίθεσης! Και πρέπει να τονίσουμε αυτό: ότι ανησυχεί, σήμερα, την κυβέρνηση και το κατεστημένο, την ολιγαρχία, γιατί ο λόγος και οι θέσεις του ΚΚΕ βρίσκουν απήχηση στο λαό. Για παράδειγμα, και η τελευταία απεργιακή κινητοποίηση και οι εξελίξεις με τον "κοινωνικό διάλογο" δεν είναι τυχαία. Η ξεκάθαρη τοποθέτηση των ταξικών δυνάμεων και του ΚΚΕ, που, από την αρχή, αποκάλυψαν την απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", είπαν "όχι" στη συναίνεση στα μέτρα της κυβέρνησης και της ολιγαρχίας, ότι χρειάζεται αντίσταση, μπορούμε να πούμε ότι μπόλιασε την κινητοποίηση αυτή σε ένα βαθμό. Αιτήματα, όπως, π.χ., για δημόσια παιδεία και υγεία, ήταν από τα κύρια αιτήματα στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις... Αυτό εξηγεί και την έξαρση του αντικομμουνισμού τελευταία...

Αντίσταση στο μαύρο μέτωπο

- Για να επανέλθουμε στη μεγάλη συγκέντρωση - διαδήλωση. Γιατί οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν μαζικά μέρος;

Δ. Κ.: Γίνεται φανερό, πια, πως μια τέτοια επίθεση, ολομέτωπη, σ' όλους τους τομείς, θέλει μια πιο συντονισμένη κινητοποίηση, αντεπίθεση από τους εργαζόμενους. Στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - ολιγαρχίας, των βιομηχάνων και των μονοπωλίων, οι εργαζόμενοι πρέπει να αντιτάξουν το δικό τους μέτωπο, το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο πάλης, που στηρίζουν και προωθούν οι κομμουνιστές, το ΚΚΕ. Αυτό το Μέτωπο μπορεί και πρέπει να αγκαλιάσει την πλειοψηφία των εργαζομένων. Να φτιάξουμε το μέτωπο αντίστασης και λαϊκής αντεπίθεσης σ' αυτήν την πολιτική.

Ν. Κ.: Η συγκέντρωση του ΚΚΕ έχει στόχο να προχωρήσουμε την ενότητα στους εργαζόμενους, το συντονισμό της πάλης τους. Γι' αυτό και καλούμε όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα ποιο κόμμα ψήφισαν, να δείξουν τη δύναμή τους. Να δείξουν την αποφασιστικότητά τους ότι παλεύουν για μια άλλη ριζικά διαφορετική πολιτική, ωφέλιμη για τους ίδιους τους εργαζόμενους και όχι για την ολιγαρχία. Αυτό το μήνυμα αντίστασης, λαϊκής αντεπίθεσης και προοπτικής θέλει να δώσει το ΚΚΕ με τη συγκέντρωση που διοργανώνουμε την Τετάρτη 3 Δεκέμβρη ώρα 7 μ.μ. στο Πεδίον του Αρεως. Καλούμε, έτσι, όλους τους πολίτες που εκτιμούν ότι "δεν πάει άλλο" να συμμετάσχουν σ' αυτήν τη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ, ώστε όλοι μαζί να στείλουμετο μήνυμα ότι υπάρχει λύση μέσα από τη συσπείρωση και το Αντιιμπεριαλιστικό Αντιμονοπωλιακό Δημοκρατικό Μέτωπο.

Γιάννης ΖΑΓΓΑΝΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ