Ο στρατηγός ε. α. Δημ. Σκαρβέλης,επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ, απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσε ο "Ρ", τονίζει τα παρακάτω:
"Δε γνωρίζω ότι η απόφαση έχει ληφθεί και απλά αναμένεται η τυπική επικύρωσή της κατά την προσεχή σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ. Η Συμμαχία έχει απαλλαγεί από το αντίπαλο δέος με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας και μη έχουσα εχθρό πλέον, αλλά νέου είδους "προκλήσεις", επόμενο είναι να θέλει ν' αλλάξει δομή, κάτι που ξεκίνησε από το 1992.
Τα κυριαρχικά δικαιώματά μας δεν επηρεάζονται από τη νέα δομή και την κατάργηση των επιχειρησιακών ορίων ευθύνης. Επηρεάζεται πολύ η εθνική μας ασφάλεια,ιδίως των νησιών της ανατολικής πλευράς του Αιγαίου, λόγω του μεσολαβούντος διεθνούς εναέριου και θαλάσσιου χώρου μεταξύ αυτών και της ηπειρωτικής Ελλάδας. Η κατάργηση των ορίων ευθύνης σημαίνει ότι ο έλεγχος του διεθνούς αυτού χώρου μπορεί να ανατεθεί για τη σχεδίαση των επιχειρησιακών και για άλλες δραστηριότητες (π.χ. εκπαιδευτικές) σε ΝΑΤΟικό διοικητή που ενδέχεται να είναι Τούρκος. Η λογική λέγει και αυτό επιτάσσει η εθνική ασφάλεια, ότι μόνο εθνική ελληνική διοίκηση ή ΝΑΤΟική, αλλά με Ελληνα διοικητή, πρέπει να έχει τον έλεγχο του υπόλοιπου χώρου.
Η χώρα μας δε θα ήταν σωστό να φθάσει σε ακραία θέση (εννοώ την έξοδο από τη Συμμαχία), ούτε και πρέπει να προβάλει "βέτο", παρεμποδίζοντας την επικύρωση της νέας δομής, που φαίνεται ότι είναι συμφωνημένη από όλα τα άλλα μέλη. Πρέπει να επιδιώξει να κατοχυρώσει μέσα από την απόφαση περί της νέας δομής ότι ουδέποτε θα ανατεθεί ο εν λόγω χώρος σε άλλον, ει μη μόνο σε Ελληνα διοικητή. Εχουμε ισχυρά επιχειρήματα και μπορούμε να επιτύχουμε μια τέτοια διευθέτηση. Την ιδιαιτερότητά μας, η ελληνική επικράτεια να περιλαμβάνει και διεθνή χώρο, δεν την έχουν τα λοιπά μέλη, γι' αυτό και πρέπει να εισακουσθούμε.
Υστερα από μια τέτοια επίλυση, φρονώ ότι θα καταστούμε ισότιμοι με τα λοιπά μέλη, διότι ας μην απατώμεθα, η επανένταξη του 1980 ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Σε μια εποχή που τόσα πολλά κράτη επιθυμούν την ένταξή τους στη Συμμαχία, η Ελλάς δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομονωθεί, διότι το ΝΑΤΟ έχει τρόπους περιθωριοποίησης. Εξάλλου "από μέσα" πάντα καλύτερα θα υπερασπίζουμε τα συμφέροντά μας. Ας μη μας διαφεύγει, ότι ακόμη πληρώνουμε την έξοδο από το στρατιωτικό σκέλος του 1974".