Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λ. ΒΑΣΙΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ
Διασπάται η αμυντική ενότητα του εθνικού μας χώρου

Ο ναύαρχος ε. α. Λ. Βασιλικόπουλος,επίτιμος αρχηγός ΓΕΝ, πρώην διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ), απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσε ο "Ρ", τονίζει τα παρακάτω:

"Ο προσδιορισμός του συνόλου των επιπτώσεων δεν είναι εφικτός, χωρίς τη γνώση όλων των επιμέρους στοιχείων, που περιλαμβάνονται στη νέα δομή του ΝΑΤΟ. Εναπόκειται επομένως σε αυτούς που τα γνωρίζουν, δηλαδή, στους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, να επιλέξουν και να προβούν στους κατάλληλους χειρισμούς, ώστε οι επιπτώσεις από τις "επί θύραις" αλλαγές, να μην είναι βλαπτικές για τα εθνικά μας συμφέροντα.

Είναι, πάντως, βέβαιο ότι η κατάργηση των επιχειρησιακών ορίων ευθύνης, όπως προβλέπεται από τη νέα δομή, μας δημιουργεί τα εξής μείζονα προβλήματα:

α) Διασπά, από πλευράς ΝΑΤΟικής αντίληψης, την αμυντική ενότητα του εθνικού μας χώρου, ηπειρωτικού και νησιωτικού. Και αυτό δεν έχει μόνο στρατιωτική διάσταση αλλά και πολιτική.

β) Η κατάργηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης και η διακριτική ευχέρεια του προϊσταμένου ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Νεάπολης να αναθέτει καθήκοντα επιχειρησιακού διοικητή στο Αιγαίο, σε Ελληνα ή Τούρκο αξιωματικό, καθιερώνει το Αρχιπέλαγος ως ενιαίο ελληνοτουρκικό αμυντικό χώρο, κάτι που αποτελεί πάγια επιδίωξη της Τουρκίας για ευνόητους λόγους.

γ) Εμμέσως πλην σαφώς, θέτει εν αμφιβολία το νόμιμο δικαίωμα της χώρας μας, να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια

δ) Ερωτηματικά, τέλος, εγείρονται για το αν η νέα δομή του ΝΑΤΟ μπορεί να επηρεάσει ανάλογα τις προτάσεις του γενικού γραμματέα της Συμμαχίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), μεταξύ Ελλάδος - Τουρκίας, την προώθηση των οποίων επιμόνως επιζητεί.

Με τα γνωστά, ελλιπή, στοιχεία που υπάρχουν, η αποτροπή των παραπάνω δυσμενών εξελίξεων φαίνεται από ελάχιστα δυνατή έως αδύνατη, δεδομένου ότι έχουμε ήδη δεσμευτεί αποδεχόμενοι:

α) Τη χωρίς όρια επιχειρησιακής ευθύνης ίδρυση των στρατηγείων στη χώρα μας κατά τη σύνοδο υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ το Δεκέμβριο του 1992.

β) Τη νέα δομή του ΝΑΤΟ κατά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής στη Μαδρίτη.

Παρά τα δυσμενή δεδομένα και τις αντίστοιχες προοπτικές, η Ελλάδα, κατά την τακτική σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ τον προσεχή Δεκέμβριο, θα πρέπει να τηρήσει σθεναρή αποτρεπτική στάση, τονίζοντας τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και εμμένοντας ανυποχώρητα στο ότι η διατήρηση της αμυντικής ενότητας του εθνικού μας χώρου είναι αδιαπραγμάτευτη και αποτελεί αταλάντευτη έκφραση της θέλησης ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Θα πρέπει επίσης να τονιστεί ότι δεν μπορεί οι αποφάσεις που λαμβάνονται εκάστοτε στο ΝΑΤΟ να είναι συγχρόνως και όχημα προωθήσεως των πάγιων επεκτατικών βλέψεων της Τουρκίας εις βάρος της Ελλάδας. Τέλος, θα πρέπει να επισημανθεί ότι και αυτή αύτη η σταθερότητα της Συμμαχίας μπαίνει σε κίνδυνο όταν προωθούνται αποφάσεις που η ερμηνεία τους εμπεριέχει το σπέρμα της αμφισβήτησης και της δημιουργίας διενέξεων μεταξύ μελών της Συμμαχίας. Στο βασικό ερώτημα, αν ως ύστατο μέσον πρέπει να χρησιμοποιηθεί το "βέτο", παρόλο ότι κατανοώ τα αρνητικά στοιχεία μιας τέτοιας απόφασης, απαντώ "ναι"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ