Κυριακή 30 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ν. ΚΟΥΡΗΣ
Οδηγούμαστε σε νέα Ζυρίχη

Ο πτέραρχος ε.α., επίτιμος αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρώην υφυπουργός Αμυνας Ν. Κουρής,επισημαίνει ότι για την εφαρμογή της νέας δομής έχουν άμεσο ενδιαφέρον οι ΗΠΑ, που μέσω της κατάργησης των εθνικών ορίων επιχειρησιακής ευθύνης στο Αιγαίο, θέλουν να περάσουν υπό τον άμεσο έλεγχό τους τα περάσματα του πετρελαίου του Καυκαύσου και της Κασπίας. Τονίζει ακόμα ότι ο κίνδυνος ανάθεσης σε Τούρκο διοικητή της αεράμυνας μέρους του Αιγαίου είναι υπαρκτός και θα εκδηλωθεί αμέσως μετά την εφαρμογή της νέας δομής.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στις ερωτήσεις του "Ρ" ο Ν. Κουρής τονίζει τα παρακάτω:

"Πάνω από τρεις δεκαετίες η χώρας μας αγωνίζεται, στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, για τη διατήρηση των ορίων επιχειρησιακής ευθύνης σε τρόπο ώστε Ελληνες στρατιωτικοί διοικητές να έχουν την αρμοδιότητα της άμυνας στο Αιγαίο.

Αντίθετα, σταθερή επιδίωξη της Αγκυρας, ήταν και παραμένει, η κατάργηση των ορίων και η αμυντική συγκυριαρχία σε μια περιοχή που αποτελεί κατά 50%, περίπου, ελληνικό εθνικό χώρο. Το άλλο ήμισυ είναι διεθνή ύδατα από τα οποία διέρχονται όλες οι γραμμές επικοινωνιών με το νησιωτικό μας σύμπλεγμα.

Τα επιχειρήματα για την υιοθέτηση της νέας δομής του ΝΑΤΟ και στη δική μας περιοχή δεν ικανοποιούν ένα βασικό πολιτικό προαπαιτούμενο. Για την πατρίδα μας, που αντιμετωπίζει κίνδυνο ακρωτηριασμού του εθνικού της χώρου, υπέρτατο κριτήριο για την αποδοχή των νέων διευθετήσεων πρέπει να είναι η διασφάλιση του σημερινού καθεστώτος του Αιγαίου από κάθε υπονόμευση, άμεση ή έμμεση.

Η κατάργηση των ορίων είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κατάρρευση ένα ολόκληρο πλέγμα διοικητικών αρμοδιοτήτων που έχουν ανατεθεί σε ελληνικές αρχές και το οποίο είναι συμβατό με το σημερινό status quo στο Αιγαίο.

Οπως και με τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου, οι βλαπτικές για μας συνέπειες των νέων "ρυθμίσεων" του ΝΑΤΟ δε θα φανούν αμέσως. Θα πάρουν κάποιο χρόνο. Τότε θα είναι αργά για να επανορθώσουμε το σφάλμα μας.

Η πρότασή μου είναι να κάνουμε χρήση του δικαιώματος της αρνησικυρίας στην προσεχή σύνοδο της Επιτροπής Αμυντικού Σχεδιασμού του ΝΑΤΟ, ώστε να μην εφαρμοστούν οι νέες ρυθμίσεις στη Νοτιοανατολική περιοχή, προκειμένου να μελετηθεί ειδικό καθεστώς που να ανταποκρίνεται στην πολιτική πραγματικότητα της περιοχής μας".


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ