• Καταγγέλλει και προειδοποιεί το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
  • "Ενοχλημένος" ο υπουργός με το δημοσίευμα του "Ρ"
  • - Απέφυγε χτες να τοποθετηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππας, σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίου, που έκανε λόγο για... - 1997-11-01 00:00:00.0"/>
  • Καταγγέλλει και προειδοποιεί το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
  • "Ενοχλημένος" ο υπουργός με το δημοσίευμα του "Ρ"
  • - Απέφυγε χτες να τοποθετηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππας, σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίου, που έκανε λόγο για... - 1997-11-01 00:00:00.0" /> Κυνική ομολογία της κυβέρνησης | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 24
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    Κυνική ομολογία της κυβέρνησης
    • Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καλύπτει τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Δ. Τάξης για "εσωτερικό εχθρό"
    • Καταγγέλλει και προειδοποιεί το ΚΚΕ με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
    • "Ενοχλημένος" ο υπουργός με το δημοσίευμα του "Ρ"

    Απέφυγε χτες να τοποθετηθεί για λογαριασμό της κυβέρνησης ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππας, σχετικά με τις απαράδεκτες δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίου, που έκανε λόγο για "εσωτερικό εχθρό" και - διά της υπεκφυγής... - ουσιαστικά κάλυψε τις σχετικές δηλώσεις. Προσποιούμενος ότι έχει άγνοια της σχετικής δήλωσης και αντί άλλης απάντησης σε ερώτηση του "Ρ" να εξηγήσει τι εννοεί η κυβέρνηση όταν κάνει λόγο για "εσωτερικό εχθρό", ο Δ. Ρέππας είπε:

    "Δε γνωρίζω τις δηλώσεις αυτές του κ. Ρωμαίου. Θα πρέπει να δούμε όλη την ομιλία για να μπορέσουμε να έχουμε ένα πλήρες συμπέρασμα. Δε νομίζω ότι είναι δικαιολογημένος ο συνειρμός τον οποίο ίσως έχετε κάνει, όταν αναφέρεστε σε "εσωτερικούς εχθρούς". Γνωρίζετε πολύ καλά ότι στην Ελλάδα οι πολίτες απολαμβάνουν τα δικαιώματά τους ισότιμα, ότι υπάρχει δημοκρατία σ' αυτόν τον τόπο και ελευθερία κινήσεων. Οχι μόνο ελευθερία σκέψης, αλλά και ελευθερία κινήσεων. Νομίζω, λοιπόν, ότι επικρατεί ζηλευτή ελευθερία. Μην κάνετε τέτοιους συνειρμούς"!

    Το ΚΚΕ καταγγέλλει

    Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι οι δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίου, για "εσωτερικό εχθρό" αποτελούν την πιο κυνική ομολογία για τον ταξικό ρόλο που παίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ως εκφραστής της άρχουσας τάξης και επισημαίνει πως οι δηλώσεις αυτές ανοίγουν τους ασκούς του Αιόλου.

    Συγκεκριμένα η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

    "Η αναφορά του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίου, στον "εσωτερικό εχθρό" και στην ανάγκη προετοιμασίας της Αστυνομίας για να τον αντιμετωπίσει, είναι η πιο κυνική ομολογία του ταξικού ρόλου που παίζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ως εκφραστής των συμφερόντων της άρχουσας τάξης. Πρόκειται για δήλωση που αποδείχνει ότι στην εξουσία βρίσκεται μια κυβέρνηση - εχθρός του λαού, αδίστακτη, ικανή να κάνει πράγματα που αναβιώνουν τις πιο μαύρες μέρες που γνώρισαν οι εργαζόμενοι. Και μόνον ο όρος "εσωτερικός εχθρός" ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, δίνει πράσινο φως και σε πολιτικές προβοκάτσιες.

    Τέρμα πια οι αυταπάτες! Λαϊκό μέτωπο για να τσακιστεί η αντιλαϊκή πολιτική και οι φορείς της".

    Ενοχλημένος...

    Ενοχλημένος από τις επισημάνσεις του "Ρ" για όσα απαράδεκτα είπε μιλώντας στα εγκαίνια της "Σχολής Εθνικής Ασφαλείας", ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γ. Ρωμαίος,έσπευσε χτες να στείλει επιστολή στην εφημερίδα μας. Στην επιστολή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι του προκάλεσε κατάπληξη και πικρία το δημοσίευμα, επειδή, όπως υποστηρίζει, με πλήρη παραποίηση των όσων είπε, τον εμφανίζουμε "ως γνήσιο υπουργό της άρχουσας τάξης" και ότι "κάλεσε την Αστυνομία να ετοιμάζεται για την αντιμετώπιση των κοινωνικών εκρήξεων".

    "Απάντηση στους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς είναι η μέχρι σήμερα πολιτική μου στο υπουργείο και ο άψογος τρόπος αντιμετώπισης των καθημερινών κοινωνικών αντιδράσεων - διαδηλώσεων και πορειών", αναφέρει στη συνέχεια ο Γ. Ρωμαίος, όταν όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες των πρόσφατων απροκάλυπτων επεμβάσεων της Αστυνομίας ακόμα και σε κλειστούς χώρους όπου συνεδρίαζαν συνδικαλιστές! Και καταλήγει: "Ελπίζω να μην αμφισβητείται ότι η οργανωμένη εγκληματικότητα, το λαθρεμπόριο όπλων και το ξέπλυμα χρήματος είναι ένας εχθρός, ο οποίος απειλεί κυρίως τους πολίτες και την κοινωνία. Λυπάμαι για τη στρέβλωση και την κακοποίηση της αλήθειας".

    Ηθελε να περάσει το "μήνυμα"

    Είναι σαφής η προσπάθεια του υπουργού να αποστασιοποιηθεί πλήρως από το πνεύμα της ομιλίας του, που - επιμένουμε - δεν ήταν σύντομη προσφώνηση, στο ειδικό ακροατήριο της νεοϊδρυμένης "Σχολής Εθνικής Ασφαλείας". Γι' αυτό, προφανώς, ο όρος "εσωτερικός εχθρός" που χρησιμοποίησε στην ομιλία του, μια έννοια που χαρακτήριζε επί ολόκληρες δεκαετίες κυρίως τους κομμουνιστές και τους προοδευτικούς ανθρώπους, στην επιστολή του γίνεται σκέτος "εχθρός". Γιατί όμως στην ομιλία του έμπλεξε τον "εσωτερικό εχθρό", με την "κοινωνική συνοχή" και την "πολιτική σταθερότητα", με ταυτόχρονες αναφορές στις "κοινωνικές εξελίξεις";

    Είναι προφανές λοιπόν ότι ήθελε να περάσει το "μήνυμα" για την αντιμετώπιση των απειλών από τις "κοινωνικές εκρήξεις". Αλλωστε, ο ίδιος είχε επισημάνει, την ίδια μέρα και ώρα, ότι η "κοινωνική συνοχή" και η "πολιτική σταθερότητα" πρέπει να διατηρηθούν και με τη βοήθεια της Αστυνομίας. Ετσι δηλαδή όπως έγινε με τα "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" των αστυνομικών διευθυντών, που απαγόρευαν την κυκλοφορία των τρακτέρ, ή την επιχείρηση δολιοφθοράς που ακολούθησε, ή τις κοινές προσπάθειες Αστυνομίας και φορτηγατζήδων να προκαλέσουν και να σπάσουν το μπλόκο του Αιγίου, ή το Λιμενικό, που μπήκε ευθέως στην υπηρεσία των εφοπλιστών στη διάρκεια της απεργίας των ναυτεργατών.

    Δεν περιμέναμε άλλωστε από τον υπουργό να πει ευθέως ότι "εσωτερικός εχθρός" είναι το οργανωμένο μαζικό λαϊκό κίνημα. Οταν είναι δεδομένος ο προσανατολισμός και ο ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας και το ακροατήριό του εκείνη τη στιγμή ήταν ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί, τα πολλά λόγια ήταν... φτώχεια.


    Κορυφή σελίδας
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ