Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΛΑΛΙΩΤΗΣ
Οι πληγέντες φταίνε για τις πλημμύρες στην Πάτρα!

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή

Αποποιήθηκε κάθε ευθύνη η κυβέρνηση για την πλημμύρα που έπληξε πρόσφατα την Πάτρα και διά στόματος του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, χτες στη Βουλή, απέδωσε τις ζημιές στους ίδιους τους κατοίκους της Πάτρας, στα στοιχεία της φύσης και στα δικαστήρια, τα οποία, κατ' αυτόν, διευκόλυναν το χτίσιμο αυθαιρέτων στην κοίτη του ποταμού Διακονιάρη.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, ο οποίος κατήγγειλε ότι οι κάτοικοι της Πάτρας πλήρωσαν την εγκληματική αδιαφορία και την πολιτική που εφάρμοσαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, που δεν πήραν τα απαραίτητα μέτρα για την αντιπλημμυρική προστασία. Ο βουλευτής, μεταξύ άλλων, ζητούσε από την κυβέρνηση να πάρει ουσιαστικά μέτρα για την αποζημίωση των πληγέντων και να ξεκινήσει τα αναγκαία αποστραγγιστικά, αντιπλημμυρικά έργα προστασίας και αναβάθμισης των λαϊκών συνοικιών της Πάτρας.

Ο Κ. Λαλιώτης, στην απάντησή του παραδέχτηκε ότι η κοίτη του ποταμού Διακονιάρη είχε στενέψει λόγω των καταπατήσεων και των αυθαιρεσιών, τονίζοντας όμως ότι παρά το ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδίωξε την κατεδάφισή τους, τα διοικητικά δικαστήρια δεν της το επέτρεψαν. Οσον αφορά τις αποζημιώσεις, είπε ότι συγκροτήθηκαν οι σχετικές επιτροπές και ανακοίνωσε ότι στους άστεγους θα δοθούν 200.000 και εάν έχει καταστραφεί η οικοσυσκευή τους θα ενισχυθούν οικονομικά μέχρι 2.000.000 δρχ. Για ζημιές σε καταστήματα και βιοτεχνίες, αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα καταβληθεί το 30% των βεβαιωμένων ζημιών και για το υπόλοιπο 70% μπορεί ο κάθε δικαιούχος να λάβει δάνειο με επιδοτούμενο επιτόκιο. Ανακοίνωσε δε, ότι μέχρι χτες είχαν καταθέσει αιτήσεις για ζημιές που έχουν υποστεί 200 άτομα για τις κατοικίες και πενήντα άτομα για τους επαγγελματικούς χώρους.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς του υπουργού, ο Αχ. Κανταρτζής είπε ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η βροχόπτωση δε θα είχε προκαλέσει πλημμύρα και καταστροφές εάν είχαν παρθεί έγκαιρα τα σωστά και αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς υπήρχαν και συγκεκριμένα υπομνήματα των κατοίκων της περιοχής.

Παρατήρησε ότι πληγήκανε οι εργατικές συνοικίες της Πάτρας που έχουν εγκαταλειφθεί από την κυβέρνηση, την οποία "το μόνο που την ενδιαφέρει, είναι πώς θα αυξήσει την κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου και όχι πώς θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των κατοίκων". Ζήτησε δε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, καθώς από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης φαίνεται ότι "στην πραγματικότητα θα επιβαρυνθούν για μία ακόμα φορά στις πλάτες τους με το κόστος που υπέστησαν από δικές σας πράξεις και παραλείψεις". Και κατέληξε τονίζοντας ότι "χρειάζεται να υπάρχει ένας συντονισμένος αγώνας των πληγέντων αλλά και των κατοίκων της Πάτρας και για να διεκδικήσουν τα αναγκαία έργα, αλλά και για την πλήρη αποκατάσταση των πληγέντων".

Δευτερολογώντας ο Κ. Λαλιώτης επανέλαβε το ότι η Δικαιοσύνη ανέστειλε τις διαδικασίες κατεδάφισης και έριξε όλες τις ευθύνες στους πολίτες, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "φταίνε και οι πολίτες, είτε είναι φτωχοί, είτε είναι πλούσιοι. Φταίνε αυτοί που μπάζωσαν και αυτοί που καταπάτησαν την κοίτη του Διακονιάρη".


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ