Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η "Ατζέντα 2000" στο Υπουργικό Συμβούλιο

Την "Ατζέντα 2000", δηλαδή τα θέματα της διεύρυνσης, των κοινοτικών ταμείων, της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζήτησε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο.

Σχετικά με τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η κυβέρνηση επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ένταξη της Κύπρου, αφού υποστηρίζει ότι έτσι θα διευκολυνθεί και η επίλυση του Κυπριακού.

Βεβαίως πρόκειται για το τελείως αντίθετο. Η εμπλοκή του Κυπριακού στις διαδικασίες διεύρυνσης της ΕΕ έδωσε πρώτης τάξεως ευκαιρία στους "εταίρους", τους Αμερικανούς, αλλά και τους Τούρκους να ασκούν ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις για διχοτόμηση της Κύπρου. Είναι γνωστό, έστω και αν η κυβέρνηση δεν το παραδέχεται, ότι οι περισσότερες από τις κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ υποστηρίζουν ότι για να μπει η Κύπρος στην ΕΕ πρέπει να έχει λυθεί πρώτα το Κυπριακό. Και είναι γνωστό τι εννοούν σαν "λύση".

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ η κυβέρνηση μένει, φραστικά, στην προηγούμενη θέση της, ότι δηλαδή "δεν είναι αντίθετη με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας". Ζητά όμως την ικανοποίηση ορισμένων προϋποθέσεων όπως η παραπομπή του θέματος των Ιμίων στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Οσον αφορά στην ευρωπαϊκή διάσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι προς ένταξη χώρες και η Τουρκία, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δε χρειάζεται. Δεν είναι διατεθειμένη όμως να επιμείνει στην αντίθεσή της, αφού οι ισχυρότεροι "εταίροι", όπως η Γαλλία, επιμένουν στην πολιτική αναβάθμιση των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

Ως προς τα κοινοτικά ταμεία και τη δημοσιονομική πολιτική της ΕΕ, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καλλιέργεια νέων αυταπατών στον ελληνικό λαό, αφού έχει ξεκινήσει ήδη η προπαγάνδιση ενός νέου "πακέτου Σαντέρ" με πολλά δισεκατομμύρια ECU. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ομολόγησε εμμέσως την αποτυχία της κυβέρνησης στην απορρόφηση των κονδυλίων του "δεύτερου πακέτου Ντελόρ" και έκανε λόγο για μηχανισμούς που θα εξασφαλίσουν τη μεγαλύτερη απορροφητικότητα του "νέου πακέτου". Ομως, "πακέτο Σαντέρ" δεν υπάρχει και αν υπάρξει δεν είναι γνωστό το περιεχόμενό του, για το οποίο η κυβέρνηση πανηγυρίζει και άρχισε μάλιστα να το μοιράζει...

Τέλος, όσον αφορά στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, η αναθεώρηση της οποίας θα συζητηθεί ενόψει της διεύρυνσης, η κυβέρνηση αποκρύπτει το γεγονός ότι θα σημάνει τη χαριστική βολή για την ελληνική γεωργία και τη δραστική μείωση των αγροτικών νοικοκυριών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ