Σάββατο 1 Νοέμβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
"Πουλήστε ό,τι ενδιαφέρει τους ιδιώτες"

Προτάσεις του Γ. Αλογοσκούφη για το νέο οικονομικό πρόγραμμα του κόμματος

Στην υιοθέτηση πιο σκληρών νεοφιλελεύθερων επιλογών προσανατολίζεται η ηγεσία της ΝΔ στην εναγώνια προσπάθειά της να προσδιορίσει την ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία της και να "διαφοροποιηθεί" από την κυβέρνηση Σημίτη.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις προτάσεις που κατέθεσε ο επικεφαλής της ΟΚΕ Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Γ. Αλογοσκούφης "για την αναμόρφωση του Προγράμματος της ΝΔ για την Οικονομία και το Κοινωνικό Κράτος", με ημερομηνία 17 Οκτώβρη.

Ουσιαστικά η πρόταση του στελέχους της ΝΔ συνοψίζεται στο σύνθημα "Πουλήστε ό,τι ενδιαφέρει τους ιδιώτες, ενισχύστε με κάθε τρόπο το κεφάλαιο", για να βγει η χώρα από την κρίση. Παράλληλα, προκειμένου να τύχει το πρόγραμμα της λαϊκής αποδοχής, ρίχνεται το δόλωμα ότι μόνο αν εφαρμοστεί η σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, θα εξασφαλιστούν πόροι για τη διατήρηση του "κοινωνικού κράτους".

Στο υπόμνημα, αρχικά, επισημαίνεται η ανάγκη αναμόρφωσης του οικονομικού προγράμματος, στο όνομα του "να ληφθούν υπόψη οι πρόσφατες εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και η κυβερνητική πολιτική".

Η αύξηση της παραγωγικότητας αναγορεύεται ως η βασική κατεύθυνση του προγράμματος και "απαραίτητη προϋπόθεση για την επίλυση όλων των άλλων οικονομικών προβλημάτων της χώρας, αλλά και για την υγιή στήριξη του κοινωνικού κράτους" (!). Προσδιορίζοντας πιο συγκεκριμένα το περιεχόμενο της ανάπτυξης που θέλει η ΝΔ, αναφέρει ότι "η αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη μόνο μέσα από τον ιδιωτικό τομέα μπορεί να προέλθει. Παράλληλα, με τις δημόσιες, θα πρέπει να ενισχυθούν με όλους τους τρόπους οι ιδιωτικές επενδύσεις".

Δεύτερος βασικός άξονας του υπό εκπόνηση προγράμματος της ΝΔ "θα πρέπει να είναι η εκτεταμένη αποκρατικοποίηση, σε όλους τους τομείς, όπου υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον" (!). Ειδικότερα, προτείνεται για τα "φυσικά μονοπώλια" (δίκτυο διανομής ηλεκτρικού ρεύματος, εθνικά δίκτυα φυσικού αερίου, σιδηροδρομικό δίκτυο και αστικά τηλεφωνικά δίκτυα) να υπάρξει εκχώρηση σημαντικού μέρους - δεν προσδιορίζεται ακριβώς - των μετοχών τους στους ιδιώτες μέσω Χρηματιστηρίου. Ενώ για τους κλάδους που ανήκουν στα παραπάνω "φυσικά μονοπώλια", η αποκρατικοποίηση θα είναι πλήρης και θα εκχωρηθεί το σύνολο των μετοχών τους στους ιδιώτες. Μάλιστα για τους κλάδους αυτούς προτείνεται να δοθούν γενναία κίνητρα για να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις "αμιγώς από ιδιώτες"!.

Ο τρίτος άξονας του οικονομικού προγράμματος της ΝΔ αναφέρεται στα δημόσια οικονομικά, όπου προτείνεται να υπάρξει "λεπτομερής σχεδιασμός ενός προγράμματος συγκράτησης και περιστολής των δημοσίων δαπανών", - διάβαζε λιτότητα, διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών - στο όνομα της μείωσης των ελλειμμάτων.

Μετά τα παραπάνω, ο ρόλος που ανατίθεται στο κράτος είναι "να παρέχει ένα σταθερό πλέγμα κανόνων, να κάνει επενδύσεις υποδομής και να παρέχει ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο". Κράτος - στρατηγείο, δηλαδή, που θα υπηρετεί πρώτα και κύρια τα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας, ενώ θα απαλλαγεί από περιττές φροντίδες προς τα λαϊκά στρώματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ