Σάββατο 22 Ιούλη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Επιταχύνεται η υλοποίηση της αντιδραστικής «Πολιτείας»
  • Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χτες την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων και αντιλαϊκών μέτρων για τη δημόσια διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Ταυτόχρονα απελευθερώνουν το ρουσφέτι με την κατάργηση ουσιαστικά του «νόμου Πεπονή»
  •  Σε εξάρτημα της κυβερνητικής μηχανής μετατρέπεται η Αυτοδιοίκηση

Το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των αντιδραστικών και αντιλαϊκών μέτρων στη δημόσια διοίκηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα «Πολιτεία», έδωσε χτες το Υπουργικό Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, άνοιξε διάπλατα την πόρτα των ρουσφετολογικών διορισμών στο δημόσιο με την ουσιαστική κατάργηση του «νόμου Πεπονή» και την άρση των όποιων «εμποδίων» είχαν εναπομείνει, αναπτερώνοντας τις προσδοκίες των «ημετέρων» για εκσυγχρονιστικό βόλεμα.

Η κυβέρνηση Σημίτη, μετά τις χτεσινές αποφάσεις, επιταχύνει τους ρυθμούς για τη δημιουργία ενός μοντέλου δημόσιας διοίκησης, το οποίο θα μπορεί «ευέλικτα» και αποτελεσματικά να επιβάλει τις κυβερνητικές επιλογές. Ταυτόχρονα το πακέτο μέτρων που αφορά το υπαλληλικό προσωπικό πλήττει βασικές κατακτήσεις και δικαιώματα των εργαζομένων (ωράριο, μισθολόγιο κ. ά.), ενώ δημιουργούνται νέοι μηχανισμοί ελέγχου και χειραγώγησής τους. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σφίγγει τη θηλιά της εξάρτησης και ποδηγέτησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, επιβάλλει και νομιμοποιεί τα φορομπηχτικά μέτρα και τη «συνεργασία» με τους ιδιώτες, αποδυναμώνει θεαματικά το ρόλο των αιρετών αρχόντων μέσω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων στις υπηρεσίες και γενικότερα μετατρέπει τους ΟΤΑ σε εξάρτημα του κρατικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα:

Το ρουσφέτι «ζει και βασιλεύει»

Αλλάζει ριζικά το σύστημα των προσλήψεων και νομιμοποιείται το ρουσφέτι. Μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος αξιοκρατικής πρόσληψης στο δημόσιο ήταν ο πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός για την πρόσληψη διοικητικού προσωπικού. Το τελευταίο αυτό «οχυρό», που αποτελούσε και το φύλλο συκής του συστήματος προσλήψεων, έπεσε χτες μετά πολλών επαίνων. Στο εξής, όπως ανακοίνωσε χυες η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης Β Παπανδρέου, οι προσλήψεις διοικητικού προσωπικού δε θα γίνονται με γραπτό διαγωνισμό, αλλά με την αδιαφανή και διαβλητή διαδικασία που ίσχυε μέχρι σήμερα για τους διορισμούς εξειδικευμένου προσωπικού, με το σύστημα των μορίων. Με υπουργική απόφαση θα καθορίζεται αν θα γίνεται γραπτός διαγωνισμός ή όχι.

Τη διαδικασία των διορισμών την αναλαμβάνει κεντρικά το υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά τον προγραμματικό και την έγκρισή τους, ενώ οι διορισμοί θα γίνονται από τους φορείς του δημοσίου. Το ΑΣΕΠ στην πραγματικότητα παραγκωνίζεται και στην πράξη καταργείται και η διατήρησή του οφείλεται απλά και μόνο για να αποτελεί το άλλοθι ενός απροκάλυπτα ρουσφετολογικού συστήματος διορισμών. Η Β. Παπανδρέου προσπάθησε να δικαιολογήσει τις αλλαγές στο σύστημα των προσλήψεων, επικαλούμενη την επιτάχυνση των διαδικασιών, την πρόσληψη ικανών και εξειδικευμένων στελεχών και την αντιμετώπιση της ανεργίας των πτυχιούχων!

Εξάρτημα η Τοπική Αυτοδιοίκηση

Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση αφήνει στην άκρη τα προσχήματα και προχωρά στη μετατροπή της σε κρατικό μηχανισμό, στον οποίο ουσιαστικά οι αιρετοί άρχοντες θα παίζουν διακοσμητικό ρόλο! Ειδικότερα, μέσα από τον Κώδικα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επιδιώκεται, πρώτον, «η κατάργηση του δημαρχοκεντρικού συστήματος διοίκησης»(!) και η ανάδειξη της θέσης των δημοτικών συμβούλων, και δεύτερον, «ο διαχωρισμός της διαχείρισης των υπηρεσιών του Δήμου από το αιρετό σώμα»(!).

Η υπουργός απέφυγε να διευκρινίσει τι εννοεί με αυτή τη φράση, αλλά ανέφερε το παράδειγμα ότι ο προϊστάμενος των οικονομικών υπηρεσιών του δήμου θα είναι ουσιαστικά αυτός που θα κάνει «κουμάντο» με βάση τις άνωθεν οδηγίες και οι αιρετοί άρχοντες απλά θα «εποπτεύουν». Σημειώνεται ότι με το νομοσχέδιο - «σκούπα», που κατέθεσε προχτές στη Βουλή η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, προβλέπεται η ασφυκτική «εποπτεία» των ΟΤΑ από τριμελείς επιτροπές που συγκροτούνται στην Περιφέρεια.

Οσον αφορά τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης, καθιερώνονται δείκτες οικονομικής απόδοσης, οι οποίοι, όπως διευκρίνισε η Β. Παπανδρέου, θα αποτελούν κριτήριο για τη χρηματοδότηση των δήμων! Επιπλέον προέτρεψε ανοιχτά τους δήμους να «αξιοποιήσουν και άλλες δυνατότητες χρηματοδότησης», πέραν της κρατικής επιχορήγησης. Παράλληλα, καταργείται κάθε δυνατότητα «αποσπασματικών κρατικών επιδοτήσεων για έργα και υπηρεσίες στην Αυτοδιοίκηση», αναδιανέμονται οι κεντρικοί πόροι, αλλά και οι πόροι του συνόλου της Αυτοδιοίκησης «με βάση συμφωνημένους σύγχρονους δείκτες για τη σύγκλιση και υποβοήθηση περιοχών που έχουν πραγματικά ανάγκη», ενώ καθιερώνεται τακτικός έλεγχος της οικονομικής διαχείρισης των ΟΤΑ ανά διετία από επιτροπή του ΥΠΕΣΔΔΑ. Ακόμα αλλάζει το σύστημα προγραμματισμού και υλοποίησης των έργων τοπικού ενδιαφέροντος από εθνικούς πόρους «με βάση τις σύγχρονες αντιλήψεις της συνυπευθυνότητας και της ποσοστιαίας συμμετοχής στις δαπάνες»!

Αντιυπαλληλικά μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα νεοφιλελεύθερα και αντιυπαλληλικά μέτρα που προωθούνται στη δημόσια διοίκηση η κυβέρνηση επιταχύνει τους ρυθμούς για την υλοποίησή τους. Ειδικότερα, με τις ψευδεπίγραφες συλλογικές διαπραγματεύσεις θα επιχειρηθεί να κατοχυρωθεί και «νομιμοποιηθεί» η απογευματινή λειτουργία των υπηρεσιών σε πρώτη φάση με τη διεύρυνση του χρόνου εργασίας, να θεσπιστεί σύστημα δεικτών αποδοτικότητας και σύνδεση των μισθών με την αποδοτικότητα. Κάθε υπουργείο το επόμενο διάστημα θα επεξεργαστεί τους ειδικούς δείκτες αποδοτικότητας για τις υπηρεσίες και τους φορείς που εποπτεύει. Στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα τεθεί εκβιαστικά και στην προοπτική της σύνδεσης μισθού -παραγωγικότητας και το θέμα των επιδομάτων που χορηγούνται στους εργαζόμενους.

Στο όνομα των «ευέλικτων μορφών οργάνωσης» προωθούνται, πρώτον, οι καινούριοι οργανισμοί των υπουργείων, μέσω των οποίων θα μειωθούν οι οργανικές μονάδες και θέσεις που σήμερα υπάρχουν και κυρίως θα συσταθούν οργανικές θέσεις εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ το μη ειδικευμένο προσωπικό που «περισσεύει» θα καταταγεί σε προσωποπαγείς θέσεις, ώστε αυτές οι θέσεις να καταργούνται μετά την απομάκρυνση των υπηρετούντων υπαλλήλων, πιθανότατα με την εθελούσια έξοδο. Δεύτερον, αναλαμβάνουν την υλοποίηση συγκεκριμένων και σημαντικών έργων στην κρατική μηχανή οι λεγόμενες Ομάδες Διοίκησης Εργου (ΟΔΕ), μέσω των οποίων κατοχυρώνεται η συμμετοχή στελεχών ή εταιριών από τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα η Ομάδα Αμεσης Παρέμβασης έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της και «πιάνει δουλιά» στις «προβληματικές υπηρεσίες».

Παράλληλα, ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί επί των δημοσίων υπαλλήλων με την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών και τη δημιουργία του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου για την ταχύτερη διεκπεραίωση των πειθαρχικών και ποινικών αδικημάτων. Ακόμα, προχωρά το νέο κλαδολόγιο και προσοντολόγιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ