Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Νέες μειώσεις στα οικονομικά των δήμων

«Πολλά» θεωρεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πως είναι τα χρήματα που εισπράττουν οι δήμοι από την κεντρική διοίκηση, όταν το ποσοστό της «επιχορήγησής» τους ανέρχεται μόλις στο 2,31% του κρατικού προϋπολογισμού. Οταν όλοι οι αιρετοί (κυβερνητικοί και μη) κάνουν λόγο για οικονομική μιζέρια της Αυτοδιοίκησης - άσχετα αν κάποιοι τη χρησιμοποιούν για να προωθήσουν την επιχειρηματική δράση στους δήμους ή αντιλήψεις που κάνουν λόγο για απόκτηση φορολογικής εξουσίας από αυτούς. Οταν οι δημότες ψάχνουν ακόμη να βρουν τις υπηρεσίες, που τους παρέχονται από αυτά τα... «πολλά» που παίρνουν οι δήμοι τους.

Ακριβώς, λοιπόν, επειδή η κυβέρνηση θεωρεί «πολλά» τα χρήματα που εισπράττει η Τοπική Αυτοδιοίκηση (ΤΑ), θα προχωρήσει στη μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που λαμβάνουν. Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών, Βάσως Παπανδρέου , μετά τη συνάντηση που είχε με τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών της χώρας, οι ΚΑΠ δεν πρόκειται να «πειραχτούν». Κάτι τέτοιο, όμως, η διατήρηση δηλαδή των ΚΑΠ ως έχουν, στην πράξη μεταφράζεται σε μείωση, αφού δεν ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες, που δημιουργεί, από τη μία, η κυβερνητική πολιτική της μείωσης των κοινωνικών δαπανών σε όλους τους τομείς και επιβάρυνσης της τσέπης των πολιτών και, από την άλλη, η πολιτική της μεταφοράς στους δήμους ολοένα και περισσότερων αρμοδιοτήτων.

Και μπορεί η υπουργός να υποσχέθηκε χτες πως κάθε αρμοδιότητα που θα μεταφέρεται στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) θα συνοδεύεται και με τους αντίστοιχους πόρους (θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση), όμως η πράξη δείχνει το αντίθετο. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των παιδικών σταθμών, τους οποίους οι περισσότεροι δήμοι αρνήθηκαν να αναλάβουν γιατί δεν υπήρχαν εγγυήσεις πως θα δοθούν οι αναγκαίοι πόροι, ενώ όσοι το έκαναν το μετάνιωσαν. (Δεν είναι τυχαία η προτροπή της Τοπικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Αττικής προς τους οικείους δήμους, να διεκδικήσουν δικαστικά τα χρήματα που δαπάνησαν για την άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας). Η Β. Παπανδρέου δήλωσε χτες πως η μεταφορά των παιδικών σταθμών στους δήμους θα είναι υποχρεωτική.

Δείκτες ελέγχου δημοτικής πολιτικής

Επιπλέον, σε ό,τι αφορά στα οικονομικά της ΤΑ, η υπουργός είπε πως θα δοθούν οι πόροι από το φόρο εισοδήματος προηγουμένων ετών και συγκεκριμένα του 1999 και του 2000, που ανέρχονται σε περίπου 80 δισ. δραχμές. Να θυμίσουμε στο σημείο αυτό πως, από το 1990 μέχρι και σήμερα, οι κυβερνήσεις έχουν κλέψει από τους ΟΤΑ περίπου 1,2 τρισ. δραχμές. Κατά συνέπεια, τα 80 δισ. δραχμές που υποσχέθηκε χτες η υπουργός δεν είναι παρά χρήματα της ΤΑ ή καλύτερα χρήματα των δημοτών που τα στερήθηκαν ως έργα και υπηρεσίες.

Και απ' ό,τι φαίνεται έχουν ακόμα περισσότερα να στερηθούν. Οπως δήλωσε χτες η Β. Παπανδρέου, μέχρι τις αρχές Νοέμβρη το υπουργείο Εσωτερικών θα έχει ολοκληρώσει τις προτάσεις του για τον τρόπο κατανομής των ΚΑΠ. Σύμφωνα με την ίδια, θα κατανέμεται αρχικά ένα ποσό σε όλους τους ΟΤΑ και το υπόλοιπο θα μοιράζεται με βάση την αποδοτικότητά τους. Δηλαδή, καθιερώνονται δείκτες αποδοτικότητας και «ξεκαθάρισμα» των ΟΤΑ σε «καλούς» και «κακούς». Πάντως, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής, οι δήμοι που «σπαταλούν» για κοινωνικές υπηρεσίες είναι «κακοί»...

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι

Κατά τα άλλα, στη συνάντηση με τους γγ Περιφερειών αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των ελέγχων των πράξεων των δήμων και νομαρχιών και η λήψη πρόσθετων μέτρων για θέματα πολιτικής προστασίας. Επίσης, με σχετική ρύθμιση, η αρμοδιότητα της κατεδάφισης αυθαιρέτων περνάει στις νομαρχίες, ενώ θέματα σχετικά με δασικές εκτάσεις θα είναι αρμοδιότητα των Περιφερειών. Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της Επιτροπής Προέγκρισης των ΠΕΠ, θα υπάρξει τροπολογία που να περιλαμβάνει τη συμμετοχή του οικείου νομάρχη και προέδρου της ΤΕΔΚ. Τέλος, η υπουργός δήλωσε πως μέχρι τέλη του χρόνου θα αξιολογηθούν οι αιτήσεις για προσλήψεις φορέων του δημοσίου, ενώ θα προτιμηθούν όσες ανήκουν στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ