Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΕΖΟΥΡΛΟ
Ηταν όλοι εκεί...

Εκδήλωση τιμής για τους εκτελεσμένους αγωνιστές 

Θύμησες ηρωισμού και αγώνα ξαναζωντάνεψαν στην εκδήλωση τιμής, που διοργάνωσαν την Κυριακή στο ματοβαμμένο λόφο του Μεζούρλο, τα Παραρτήματα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και της ΠΕΕΠΠ, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους αγωνιστές και στις αγωνίστριες της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, που εκτελέστηκαν εκεί, την περίοδο 1946 - '49, γιατί ήθελαν την πατρίδα τους λεύτερη, ανεξάρτητη και δημοκρατική, χωρίς ξένους «προστάτες». Εκτελέστηκαν, λίγο μετά την απελευθέρωση της πατρίδας από τους καταχτητές. Τότε, που άρχισε το όργιο των διώξεων, των εξοριών, των φυλακίσεων και των εν ψυχρώ εκτελέσεων χιλιάδων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από το επίσημο μεταδεκεμβριανό κράτος και τις παρακρατικές ομάδες του.

Στην εκδήλωση τιμής συμμετείχαν πλήθος αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Ηταν εκεί ολόρθοι, αγέρωχοι και περήφανοι, «κουβαλώντας» τους ηρωικούς αγώνες κατά των ξένων και ντόπιων κατακτητών. Εκεί, όμως, ήταν και πολλοί νέοι και νέες για να δηλώσουν ότι αυτοί θα είναι συνεχιστές του αγώνα για ειρήνη και εθνική ανεξαρτησία.

Το κλίμα συγκίνησης που επικράτησε στην εκδήλωση φορτίστηκε ακόμα περισσότερο, όταν στο χώρο ακούστηκαν τα τραγούδια του αγώνα από τη χορωδία του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ.

Και στο προσκλητήριο των εκατοντάδων νεκρών που ακολούθησε, οι εκατοντάδες αγωνιστές που εκτελέστηκαν δήλωσαν «παρών» και αθάνατοι. Γιατί, όπως τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Φιλιππίδης, πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, όλοι αυτοί, οι εκατοντάδες χιλιάδες μαχητές και μαχήτριες του ΔΣΕ, άλλοι απλοί πολίτες, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ έδωσαν τη ζωή τους, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι ο θάνατός τους δε θα πάει χαμένος. «Δυστυχώς, όμως - συνέχισε - ο ΔΣΕ παρέμεινε και παραμένει για την πολιτεία στο περιθώριο. Παραμένει, όπως και η ένδοξη Εθνική Αντίσταση, έξω από τη διδασκαλία και τη διαπαιδαγώγηση της Νέας Γενιάς και πολλές φορές γίνεται στόχος κατασυκοφάντησης».

Και καταλήγοντας στην ομιλία του ο Γιώργος Φιλιππίδης τόνισε: «Οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, παρ' όλα τα χρόνια που κουβαλάνε στις πλάτες τους, στεκόμαστε όρθιοι στον αγώνα για τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης. Σ' αυτόν τον όμορφο πατριωτικό αγώνα, καλούμε τη νέα γενιά ν' ακολουθήσει, γιατί, παρά τις δυσκολίες και τις περιπέτειες που έχει στο διάβα του, είναι ο μόνος δρόμος για να σηκώσει το λαό και την πατρίδα ένα μπόι πιο πάνω. Ιδιαίτερα σήμερα, που η Νέα Τάξη Πραγμάτων του διεθνούς ιμπεριαλισμού προσπαθεί να λιώσει κάτω από την μπότα του κάθε τι που θυμίζει αντίσταση γι' αγώνα, απαιτείται συστράτευση όλων των πατριωτικών αντι-ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, σ' ένα πανίσχυρο και ακατανίκητο Λαϊκό Μέτωπο. Αυτή την πατριωτική γραμμή, προσπαθεί να ενισχύσει, όπως τότε, έτσι και τώρα το ΚΚΕ, που ενέπνευσε την αντίσταση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού».

Στην εκδήλωση τιμής παραβρέθηκαν ο εκπρόσωπος του νομάρχη Λάρισας Απόστολος Γκέκας, ο γραμματέας της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ Γιάννης Χώτος, αντιπροσωπείες της ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ και του ΝΣ Λάρισας του ΚΚΕ, του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, της Επιτροπής Ειρήνης, του Συλλόγου Γυναικών κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ