Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΤΖΑΝΕΙΟ
Με προσωπικό ασφαλείας τα περισσότερα τμήματα

Με συνεχόμενες μετακινήσεις αντιμετωπίζονται οι τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού

Χρωστούν ακόμα δεδουλευμένα από πέρσι
Χρωστούν ακόμα δεδουλευμένα από πέρσι
Δύσκολες μέρες όχι μόνο για τους εργαζόμενους στον τομέα της Υγείας, αλλά και για όλη την κοινωνία, προβλέπει η Τριμελής Επιτροπή του Νοσηλευτικού του Τζανείου νοσοκομείου, εάν μέσα στο επόμενο διάστημα περάσει το νομοσχέδιο που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Γι' αυτόν το λόγο, σε ανακοίνωσή της, καλεί όλους τους εργαζόμενους του νοσοκομείου να πάρουν μέρος στην αυριανή γενική συνέλευση του κλάδου, που θα γίνει στις 10 το πρωί στο Αμφιθέατρο του Τζανείου. Επίσης τους καλεί να συμμετάσχουν όλοι στην απεργία της 31 Οκτώβρη 2000, που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), εκφράζοντας την αντίθεσή της σε έξι κεντρικά σημεία του σχεδίου μεταρρύθμισης.

Βασικό αίτημα στην απεργία πρέπει να είναι η απαίτηση να πάρει πίσω ο υπουργός το σχέδιο, τονίζει η Τριμελής Επιτροπή του Νοσηλευτικού στο Τζάνειο και αναφέρεται διεξοδικά στα προβλήματα που υπάρχουν στο νοσοκομείο. Τα περισσότερα τμήματα λειτουργούν ήδη με προσωπικό ασφαλείας, με αποτέλεσμα τη σωματική και ψυχολογική εξόντωση απ' τα συνεχόμενα ωράρια και χωρίς να υπάρχει δυνατότητα «ούτε να επιλέγουμε εμείς πια το πότε θα ξεκουραζόμαστε (ρεπό, αργίες, άδειες κλπ.), αφού οι ανάγκες των τμημάτων δεν το επιτρέπουν».

Επισημαίνει πως οι μισθοί βρίσκονται στα επίπεδα του 1988, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός ανεβαίνει. «Μόνο η τιμή των καυσίμων μέσα σ' ένα χρόνο αυξήθηκε κατά 120% και ακόμα ο χειμώνας δεν έχει μπει», αναφέρει χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζει δε πως ακόμα οφείλουν στο νοσηλευτικό προσωπικό δεδουλευμένα του προηγούμενου Δεκέμβρη. «Πέρασαν ήδη δέκα μήνες και κανένας δε λέει υπεύθυνα το τι θα γίνει», σημειώνει.

Συνεχίζοντας, η Επιτροπή αναφέρει πως η έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού δημιουργεί και προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συνεχόμενη μετακίνηση νοσηλευτικού προσωπικού (από τμήμα σε τμήμα) για να καλύπτονται κάποιες ανάγκες. Παράλληλα επισημαίνει πως το υπουργείο προσπαθεί με ημίμετρα να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις με συμβασιούχους, εκτεταμένης διάρκειας, από τα προγράμματα «stage».

Η Τριμελής Επιτροπή του Νοσηλευτικού του Τζανείου αναφέρεται στη συνέχεια στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και στις συνέπειές του:

  • Τα νοσοκομεία μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα χάνουν το δημόσιο χαρακτήρα τους.
  • Τα πάντα θα ελέγχονται από οικονομικό μάνατζερ που καλείται να παρουσιάσει έσοδα, κάνοντας περικοπές σε νευραλγικούς τομείς του νοσοκομείου. «Γίνεται πλέον και επίσημα η είσοδος των ιδιωτών, την ίδια ώρα που το κράτος έπρεπε να ενδιαφέρεται για την ποιότητα της παροχής νοσηλευτικών υπηρεσιών. Απ' την άλλη παρακολουθούμε μια κινητικότητα από μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας, προσφέροντας "καλύτερες υπηρεσίες", όπως αναφέρουν. Ακόμα και εδώ θα αντιμετωπίσουμε ασθενείς πολλών ταχυτήτων: Τους έχοντες και μη έχοντες;», αναρωτιέται η Επιτροπή.
  • Τη λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων, χωρίς να αναφέρει κάτω από ποιο εργασιακό καθεστώς θα απασχολείται το προσωπικό που θα εργάζεται εκεί, τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται, το τι θα πληρώνει ο ίδιος ο ασφαλιζόμενος και το τι ο ασφαλιστικός του φορέας.

Η Επιτροπή ζητά μαζικές προσλήψεις τώρα, για την κάλυψη των τεραστίων ελλείψεων, να δοθούν άμεσα τα δεδουλευμένα τους, να αυξηθούν οι αποδοχές τους και να λειτουργήσουν τα νοσηλευτικά ιδρύματα που είναι ήδη έτοιμα και δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ