Τρίτη 17 Οχτώβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Οι Αντιστασιακοί δημοσιογράφοι

Συγκυριακή η γενική εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΣΔΑΕΑ), στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, στην αίθουσα «Γ. Καρατζά». Συνέπεσε με την επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας (12 Οκτώβρη 1944) και πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα, παρά την απουσία πολλών μελών του Συνδέσμου, είτε λόγω θανάτου, είτε λόγω γήρατος και προβλημάτων υγείας.

Στο προεδρείο εκλέχτηκαν ομόφωνα οι βετεράνοι της δημοσιογραφίας μας Ασ. Γιαλαμάς και Κ. Νίτσος. Τον απολογισμό του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου έκανε ο Πρόεδρός του, Νίκος Καραντηνός και την έκθεση για τα οικονομικά διάβασε ο Ασ. Γιαλαμάς.

Με λόγια συγκινητικά, με αναφορές στην επέτειο της απελευθέρωσης της Αθήνας από τους χιτλεροφασίστες κατακτητές, καθώς και στην ηρωική δράση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και ιδιαίτερα των δημοσιογράφων - συντακτών και των διακινητών του παράνομου Τύπου, μίλησε η εισήγηση και όλοι όσοι πήραν το λόγο. Θερμό χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Δ. Γκλαβάς και ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάος. Στη μνήμη των αγωνιστών που έπεσαν στους αγώνες τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή. Ονομαστική αναφορά έγινε στους συναδέλφους που έφυγαν τελευταία. Ηρακλή Πετημεζά, Ηρακλή Τζάθα, Κ. Μαυροσκότη, Χ. Μάνο, Δ. Κυριακόπουλο, Λ. Μαυροειδή, Α. Σεκληζιώτη, Μ. Παρασκευαΐδη κ.ά.

Στην εισήγηση επισημάνθηκαν: Η κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης του Συνδέσμου από τη Γενική Γραμματεία Τύπου. Η καθυστέρηση εξαιτίας των γραφειοκρατικών διατυπώσεων της αποκατάστασης του Παράνομου Τυπογραφείου της Κατοχής στην Καλλιθέα. Η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στον ογκώδη τόμο της Βουλής και παρά την περσινή υπόσχεση του Προέδρου της, κ. Κακλαμάνη, για την Εθνική Αντίσταση και την Αντιστασιακή Δημοσιογραφία κλπ. Στο νέο προγραμματισμό προβλέπονται μια σειρά ενέργειες του Συνδέσμου για την παρουσία του στις εξελίξεις και τη συμμετοχή στους αγώνες, καθώς εκδηλώσεις για τον Βιδάλη, τον Φίτσιο, τον Καρβούνη, τον πρώτο νεκρό δημοσιογράφο του Αλβανικού Μετώπου το 1940, τον Παπαδάκη κ.ά.

Ακολούθησε η ψηφοφορία για νέο ΔΣ και Εξελεγκτική Επιτροπή. Τέλος, παρασχέθηκε από την ΕΣΗΕΑ στα μέλη της συνέλευσης και προς τιμή του ΠΣΔΑΕΑ, δεξίωση.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ