Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΔΚΕ
Αντιδρά στην υποχρεωτική μεταφορά αρμοδιοτήτων

Σε κινητοποιήσεις προσανατολίζονται οι δήμοι της χώρας, αντιδρώντας στην υποχρεωτική μεταφορά σε αυτούς των παιδικών σταθμών, των γυμναστηρίων και της συντήρησης και επισκευής σχολικών κτιρίων, χωρίς καν τους αντίστοιχους πόρους.

Για το θέμα συνεδρίασε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), στη διάρκεια του οποίου σημειώθηκαν έντονες αντιδράσεις στις τροπολογίες που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών στο νομοσχέδιο ΠΟΛΙΤΕΙΑ και οι οποίες καθιστούν υποχρεωτική τη μεταφορά των παραπάνω αρμοδιοτήτων στους δήμους. Παρά την υπόσχεση της αρμόδιας υπουργού, Β. Παπανδρέου, ότι οι δαπάνες για την άσκηση των εν λόγω αρμοδιοτήτων θα καλύπτονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η κυβέρνηση μεταθέτει το συνολικό οικονομικό κόστος στους δήμους, από το 2002. Μόνο για το 2001 προβλέπεται να δοθούν 53 δισ. δραχμές, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν αρκούν στο ελάχιστο για να αντεπεξέλθουν οι δήμοι στην άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ αποφάσισε να καλέσει τους δήμους να μην αναλάβουν τις αρμοδιότητες αυτές, ενώ μετά τις γιορτές δεν αποκλείεται να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα συνάντησης που ζητούν να έχουν με τον πρωθυπουργό και την Β. Παπανδρέου, εντός των ημερών.

Τη χθεσινή συνεδρίαση απασχόλησε επίσης το ζήτημα της απόδοσης στους δήμους των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) που εισπράττουν από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, υπολείπονται να αποδοθούν στους δήμους για το 2001, 150 δισ. δραχμές, καθώς και άλλα 100 δισ. που είχε υποσχεθεί η Β. Παπανδρέου.

Να θυμίσουμε, στο σημείο αυτό, πως η κεντρική εξουσία παρακρατά από τους δήμους, από το '90 μέχρι σήμερα, περίπου 1,7 τρισ. δραχμές από τους θεσμοθετημένους υπέρ τους πόρους. Να υπογραμμίσουμε επίσης πως η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ δεν είναι άμοιρη ευθυνών για τη συγκεκριμένη τακτική, αφού ποτέ δεν έχει ουσιαστικά διεκδικήσει αυτά τα χρήματα. Στο εσωτερικό της ηγεσίας της, κυρίαρχες είναι οι απόψεις για... απαλλαγή από τους ΚΑΠ, την οποία θα αντιπαρέλθουν οι δήμοι με τη δυνατότητα να επιβάλλουν φόρους στους δημότες.

Η ΚΕΔΚΕ σημείωσε, τέλος, πως αν δε δοθεί το σύνολο των ΚΑΠ για το 2001 και αν δεν αποσυρθούν οι τροπολογίες στο ΠΟΛΙΤΕΙΑ, θα αποχωρήσει από το λεγόμενο εθνικό διάλογο για τη Χάρτα Αυτοδιοίκησης τον 21ο αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ